VKR tekst VKR Holding der blandt andet står bag Velux vil købe Huscompagniet

Inside story

Mastodont jagter Huscompagniet 

Pengestærke VKR Holdning har på overraskende vis meldt sig på banen som mulig køber af EQT’s typehusgigant Huscompagniet, som Danske Bank og Rothschild netop nu forsøger at sælge. Trækket er et markant skridt væk fra den snævre investeringsstrategi, den enorme pengetank tidligere forfulgte. 

Dagslys, frisk luft og bedre miljø lyder hovedpunkterne i den enorme pengetank VKR Holdings investeringsstrategi. 

Holdingselskabet bag Velux-koncernen har trods gentagne milliardoverskud de senere år indtil videre ikke været i stand til at finde oplagte investeringer, der passer ind i koncernens noget snævre fokus. 

Talrige investeringsbanker har ellers siden sensommeren 2016 været forbi hovedkontoret i Hørsholm for at præsentere Velux-arving og VKR-direktør Mads Kann-Rasmussen for en stribe mere eller mindre begavede opkøbsmuligheder, men indtil videre er det blevet ved snakken. 

Nu løsner den hovedrige Kann-Rasmussen-familie imidlertid op for sine meget strikse investeringskriterier, der praktisk talt har gjort det umuligt for VKR Holding at få sin enorme formue i spil. 

InsideBusiness erfarer således fra en række centralt placerede kilder, at VKR Holding er en af de interesserede købere, der netop nu jagter EQT’s typehusgigant Huscompagniet. 

For nylig blev en række bydere afskåret fra processen i første budrunde, men VKR Holdings kandidatur til at overtage den fremadstormende husproducent lever stadig i bedste velgående. 

Pengetanken har da også både en formue og især et afkastkrav, ikke mange andre bejlere kan hamle op med. Ikke desto mindre udtrykker flere involverede aktører stor overraskelse over, at et af landets største private konglomerater nu kaster sig ud i en så konkurrencepræget proces, hvor flere af de helt store fonde på globalt plan deltager. 

Tidligere har hovedparten af de store hjemlige pengetanke som Kirkbi og Augustinus Fonden foretrukket at investere side om side med kapitalfonde frem for at konkurrere direkte med dem. 

For VKR Holding giver det imidlertid rigtig god mening, at man nu kaster sig ind i kampen og Huscompagniet, da man i VKR-regi har placeret investeringerne i kapitalfonde et led længere oppe i værdikæden, hvor man via de to ejerfonde Villum Fonden og Velux Fonden investerer flittigt i kapital- og venturefonde. 

Netop ønsket om at agere mere aktivt, når det handler om at udnytte den enorme VKR-pengetank til investeringer, understreges af, at konglomeratet i slutningen af 2016 hentede Oscar Mosgaard ind i bestyrelsen. Mosgaard har gennem de senere år været tilknyttet den noget lukkede kapitalfond Triton, men var forinden om nogen den store stjerne blandt de danske investeringsbanker og stod i spidsen for første Carnegie og siden FIH. 

Skal sætte fart i det tyske marked 

Når Huscompagniet alligevel passer ind i VKR-familien, skyldes det blandt andet, at den fondsejede virksomhed især skal sælges på udsigterne til at øge sin omsætning på det tyske marked. År efter år er Huscompagniet vokset i størrelse, men det har primært været takket være det danske marked. Og selv om der fortsat bygges rekordmange huse herhjemme, så er det ikke i Danmark, selskabet fremover skal hente sin vækst. 

I stedet har husgiganten og topchef Steffen Baunsgaard rettet blikket mod det tyske marked, som man allerede under EQT’s ejerskab har taget hul på. Forventningen er således, at man i 2017 vil sælge 200 huse i Tyskland, og sammenlignet med at man sælger over 1.000 huse herhjemme årligt, er potentialet syd for grænsen enormt. 

Netop her ser VKR ifølge InsideBusiness’ oplysninger et oplagt match, da man blandt andet via Velux har tætte bånd til det tyske marked. Velux-koncernen etablerede således helt tilbage i 1952 sin første udenlandske afdeling i Hamborg, og alene sidste år investerede man i koncernen over 200 millioner kroner i et nyt lager- og logistikcenter i Sonneborn i hjertet af Tyskland. Det har til formål at sikre den danske gigant en endnu tættere relation til kunderne i Tyskland, der gennem mange år har været et af koncernens hovedmarkeder. 

Kapitalfonde siger fra 

Selv om det forestående salg af Huscompagniet til en forventet pris på omkring 4 milliarder kroner ventes at give EQT et ganske solidt afkast, har flere kapitalfonde dog allerede sagt nej til at byde på den hastigt voksende koncern. Det skyldes ikke manglende resultater, men at man er bekymret over, at koncernen nu muligvis får den fjerde ejer på 7 år, og at alle har været kapitalfonde. 

Det er blandet andet amerikanske TA Associates, der er en af de førende fonde på globalt plan, der indledningsvis takkede nej til at byde på Huscompagniet, selv om man var millimeter fra at sikre sig selskabet i juli 2015, da norske FSN solgte selskabet. 

For EQT og Huscompagniet samt ikke mindst rådgiverne fra Rothschild og Danske Bank er det imidlertid et styrketegn, at en industriel køber som VKR er med i kapløbet. Ofte vil de industrielle spillere nemlig være medvirkende til at presse prisen på et aktiv i vejret, da de ofte kan høste nogle synergier, finansielle købere som kapitalfonde ikke i samme omfang har mulighed for at udnytte. 

 

LÆS MERE

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser

Axcel klar til lynsalg af lønfirma

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?

Britisk fond øjner endnu et dansk supersalg

Førende kapitalfond lukker munden på kritikerne