;
deas web

M&A

Dansk profil fortid i international kapitalfond

Efter seks år i den britiske kapitalfond Montagu er fondens danske nøglefigur, Mads Hansen, fortid. Afskeden med danskeren kommer efter et kaotisk forløb, hvor salget af ejendomsselskabet Deas glippede.

Efter gennem flere år at have spillet en central rolle i kapitalfonden Montagus opkøb i Danmark er Mads Hansen nu fortid i den britiske fond. Mads Hansen har ellers de senere år stået bag flere af Montagus investeringer, herunder de to opkøb herhjemme af henholdsvis Deas og Covidence, der begge blev købt i 2015.

Kapitalfonden har ikke meldt noget officielt ud, men blot fjernet danskeren fra sin hjemmeside. Mads Hansens pludselige exit kommer i forlængelse af en skuffende udvikling, hvor Montagu sidste år måtte droppe at sælge ejendomsselskabet Deas efter en kaotisk proces, hvor man både var tæt på at lukke aftaler med den svenske ejendomskæmpe Newsec samt kapitalfonden Adelis.

I sidste ende blev Montagus ufravigelige krav om en pris på Deas på 1 mia. kr. imidlertid den udløsende faktor for, at først Newsec trak sig fra forhandlingerne, ligesom Adelis også fik kolde fødder nogle måneder senere.

At det ikke lykkedes at lukke en handel med Newsec, må siges at være lidt af en bet for Montagu, da der ifølge InsideBusiness’ oplysninger blot var godt 50 mio. kr., der skilte parterne.

I stedet valgte svenskerne at gå sammen med Deas’ direkte rival, Datea, og opkøbte det danske ejendomsselskabet for en halv milliard kroner, blandt andet med det formål at stjæle markedsandele fra konkurrenten.

Et af Montagus helt store problemer i forbindelse med forsøget på at sælge Deas har været, at man betalte en særdeles høj pris for ejendomskoncernen, da man købte den af de to pensionskasser PKA og Sampension i 2015.

Omkring 700 mio. kr. betalte Mads Hansen og den britiske fond dengang for den danske virksomhed, der var udset til at vokse massivt de følgende år, i takt med at man hele tiden udbyggede sine relationer til selskabets mange store kunder, der primært udgøres af landets største pensionskasser.

Indtil videre har man dog haft problemer med at underbygge de ambitiøse vækstplaner over for de købere, der kiggede på virksomheden i forbindelse med den skrinlagte salgsproces.

Pensionskasse flytter stor ejendom

Da Montagu og Mads Hansen med hjælp fra Deloitte jagtede en køber til Deas, var et af de stærke salgsargumenter, at Deas’ største kunder, heriblandt pensionskasserne, var yderst tilfredse med den service, Deas leverede, og at man derfor stort set aldrig mistede større kunder.

Det er imidlertid sket nu, idet pensionskassen PBU netop har flyttet erhvervsejendomme for 900 mio. kr. fra Deas for i stedet at overdrage driften og udviklingen af dem til Fokus Asset Management, der består af en række folk med fortid hos Aberdeen, blandt andre virksomhedens tidligere chef i Danmark Tonny Nielsen.

”Det er korrekt, at PBU af strategiske årsager per 1. juli 2018 har valgt at lade én erhvervsejendom forvalte af Fokus Asset Management, mens boligporteføljen fortsat forvaltes af Deas. En del af Deas’ kundestrategi er at indgå tætte partnerskaber med kunderne, og som supplement til det måler vi løbende performance, kundeservice og kundetilfredshed mv. Den strategi har vist sig frugtbar i den vækstrejse, vi er på,” siger direktør i Deas Henrik Dahl Jeppesen.

Marked i opbrud

At PBU nu flytter sin erhvervsportefølje til en af markedets nye spillere, vidner om en branche, der modsat tidligere ikke nødvendigvis kan glæde sig over, at deres kunder er usædvanlig trofaste.

Sidste år luftede Industriens Pension således også tanker om at hjemtage al administration og asset management af pensionskassens ejendomme, og om nogle få måneder er det så Deas’ tidligere ejere PKA og Sampension, der skal genforhandle deres aftaler med Montagus ejendomsselskab.

Det er konkurrenterne i branchen naturligvis opmærksomme på, og de øjner her en oplagt mulighed for at lokke de to potentielle kunder over i deres fold.

”Landets pensionsselskaber udgør en rigtig vigtig kundegruppe for os, men det har traditionelt set været et segment, hvor der ikke har været stor tradition for at skifte mellem leverandører. Men når der er kunder, der skal genforhandle deres aftaler hos andre aktører, rygtes det oftest i markedet, og så er det naturligvis noget, vi holder øje med, så vi med vores setup kan være et relevant alternativ,” siger direktør Flemming Engelhardt, Newsec Datea, der blev skabt sidste sommer i kølvandet på Newsecs køb af Datea, og som nu må betragtes som Deas’ værste rival.

Flemming Engelhardt understreger dog over for InsideBusiness, at en genforhandling af en stor kunde ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at konkurrenterne blot kan snuppe dem.

”Vi har som property asset manager løbende dialog med vores kunder, så vi løbende sikrer, at vi leverer det, kunderne efterspørger. På den baggrund forsøger vi at udvikle og tilpasse vores samarbejdsmodel, mens kundernes strategier forandres, og markedet udvikler sig,” siger han.

Plaget af svære investeringer

Det kuldsejlede salg af Deas vidner om en noget broget dansk historik for Montagu. Tidligere har den britiske kapitalfond, der i 2015 rejste sin femte fond med et samlet tilsagn på 23 mia. kr., blandt andet stået bag opkøb af rørproducenten Logstor herhjemme, ligesom man gennem flere år ejede Unifeeder. Hvor sidstnævnte udviklede sig til en yderst lukrativ investering, da man i 2013 solgte virksomheden til Nordic Capital, viste Logstor sig at være en regulær katastrofe, hvor Montagu efter pres fra Nordea reelt måtte overdrage nøglerne til banken, der siden solgte selskabet videre til Triton.

Ud over Deas ejer Montagu i skrivende stund også den danske virksomhed Covidence, som man opkøbte i maj 2015. Under fondens ejerskab er overskuddet før renter og afskrivninger i virksomheden imidlertid styrtdykket fra 42 mio. kr. til 26 mio. kr. i seneste årsregnskab, hvilket understreger, at det kan vise sig som lidt af en udfordring for kapitalfonden at skabe et godt afkast på investeringen.

Montagu betalte således godt 700 mio. kr. for Covidence, og også Deas blev købt til en ganske høj pris, og derfor er begge investeringer yderst følsomme over for udsving i indtjeningen.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger vil Deas’ regnskab for 2017 således også blive mærkbart påvirket af store omkostninger til den fejlslagne salgsproces.

 

LÆS MERE

Kapitalfondenes foretrukne rådgiver forudser endnu et travlt år 

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser

Axcel klar til lynsalg af lønfirma

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?