apple pay

Bank/Realkredit

Danske Bank-aftale udløser åben krig mellem Nets og Visa

Nu kan Nets med Danske Banks aftale om at indrullere dankortet i Apple Pay generobre terræn. Visa er den store taber og beskylder Nets for urent trav, misinformation og opfordrer butikkerne til at finde en anden indløser end Nets. De øvrige banker mangler at vælge side, men opbakningen til Nets og dankortet er begrænset.

Djævlen ligger som bekendt i detaljen, når det gælder store aftaler på betalingsområdet – og i den netop indgåede Apple Pay-aftale mellem Danske Bank og Nets, der ejer dankortet, er det i den grad også tilfældet. For nu tyder alt på, at dankortet har fået alle tiders chance for at genvinde en del af det tabte marked i Danmark, fordi betaling i butikkerne – reelt uden kundernes vidende – per automatik nu vil køre uden om Visa, men via Dankortet, når Danske Bank-kunder bruger deres Visa/Dankort i Apple Pay.

Netop den praksis er kendt fra de relativt nye kontaktløse Visa/Dankort. For her er terminalerne i butikkerne indrettet således, at pengestrømmen automatisk føres via dankortsystemet, hvilket har været til stor ærgrelse for Visa, idet der reelt ikke er et valg for kunden. Reglerne på området (IFR-reguleringen) tilskriver dog, at kunden i sidste ende skal have et valg om betalingsmiddel i situationer, hvor der er mere end en betalingsmulighed på kortet.

Ærgrelsen fra Visa er intakt, nu gælder den bare også brug af kontaktløs betaling med mobiltelefon og Apple Pay for Danske Bank-kunder med Visa/Dankort, oplyser Visa’s danske direktør for new business development Jens Damgaard:

”Vi erkender, at Danske Bank har fri mulighed for at vælge den løsning, de ønsker at tilbyde til deres kunder, men vi mener, at man skal tilbyde kunderne frit valg, i forhold til hvad de vil bruge af betalingsform. Lige præcis Apple Pay kan tilbyde en funktionalitet, der gør, at kunderne kan vælge, om der skal betales med Visa eller Dankort på et kombineret kort. Vi vil opfordre til, at udstedere generelt set benytter sig af den funktionalitet på deres Apple Pay-løsning, hvis de tilbyder begge betalingsløsninger på telefonen.”

Og der er meget på spil for Visa i Danmark. Det hænger sammen med, at dankortet var presset pga. den hastige udbredelse af mobilbetaling med Apple Pay. Ifølge Nets selv er mobilbetalingsplatformen ved at nærme sig 15 pct. af markedet; det er sket hurtigt, og væksten ser ud til at fortsætte. Kan man med ét slag konvertere Danske Bank-kundernes Apple Pay-betalinger fra Visa til dankort, er det derfor big business for Nets. Men Jens Damgaard fastholder, at der er et problem på markedspladsen i dag:

”Reglerne er klare. Kunderne skal tilbydes et valg, om de vil betale med det ene eller andet betalingsmiddel. Det valg har de ikke i dag, for når kunden benytter sig af kontaktløs betaling, forsvinder det frie valg, og den gule knap, der er indført for at give muligheden for at vælge, fungerer ikke. Det er selvsagt yderst problematisk, når det er Nets, som også leverer ca. halvdelen af betalingsterminalerne i Danmark.”

Visa: Nets og Dankort misinformerer kunderne

Jens Damgaard mener tilmed, at Nets (dankort-schemet) på flere fronter ser ud til at misinformere kunderne via sin ledende position på det danske betalingsmarked, f.eks. ved at udtale, at Visa/Mastercard i gennemsnit er dobbelt så dyr som dankortet.

”Nets blander omkostningerne til indløsning af danske og udenlandske kort. Det er en vildledning i debatten. Har man en ledende rolle på både betalingsterminaler og betalingsløsninger, har man en forpligtelse til at sikre, at alle betalingsløsninger har lige vilkår på markedspladsen.”

Jens Damgaard henviser til, at man har bemærket, at prisnedsættelser på Visas gebyrer med indførelse af en makspris på interchange-gebyrer på en lang række af brancher ikke er slået igennem, når Nets er indløser, og det er problematisk.

”Vi synes ikke, at konkurrencen fungerer ordentligt, det er, som om vores prisnedsættelser ikke er slået igennem. Vi kan derfor kun opfordre butikker, som er utilfredse med deres gebyrbetalinger ved internationale kort som Visa, til at undersøge markedet for indløsere.”

Visa får opbakning fra administrerende direktør Lars Andreas Hansen fra Bankbrokers, som rådgiver om valg og optimering af betalingsløsninger. Han mener, at der er tale om en stor sejr for dankortet:

”Der sker jo det, at det per automatik bliver en dankorttransaktion, når en Danske Bank-kunde bruger det kombinerede Visa/Dankort til at betale med i Apple Pay, så kan dankortet måske genvinde nogle af de markedsandele, som de ellers havde tabt. Og det sker jo på et kritisk tidspunkt, fordi alle vil overgå til at betale med telefonen i de kommende år. Man kan så diskutere, om det er positivt fra et forbrugerperspektiv, for der er jo faktisk bedre forbrugerbeskyttelse ved at betale med Visa.”

Nets: Det passer ikke

Hos Nets er man dog vældig uenig i udlægningen. Herfra mener man, at butikkerne kan indstille terminalerne med et foretrukket valg – og den indstilling kan forbrugerne altså overstyre. Det er dog nok de færreste forbrugere, som evner det, eller har den store interesse for det.

Nets mener desuden også, at det, at Danske Banks kunder nu får mulighed for at vælge dankortet også i Apple Pay, giver det frie valg tilbage til forbrugeren og vil forventeligt have en positiv effekt på transaktionsudviklingen på dankortet på bekostning af Visa. Denne udvikling vil samtidig give lavere omkostninger for detailhandelen og i sidste ende forbrugerne, påpeger Nets.

Direktør i Nets med ansvar for dankort Jeppe Juul-Andersen mener derfor, at kritikken fra Visa skal vendes om, fordi Visa før aftalen havde forrang i forhold til dankortet i Danske Bank:

”Jeg er rigtig glad for, at Danske Banks kunder nu får mulighed for at vælge dankortet også i Apple Pay. Du har nok ret i, at Visa gerne ville have fortsat den situation, der er i dag, hvor dankortet er holdt ude af Apple Pay, og at der dermed ikke er et frit valg for forbrugerne. Dette frie valg giver Danske Bank nu deres kunder, og det vil, håber vi, have en positiv effekt på transaktionsudviklingen på dankortet og dermed priserne for detailhandlen og i sidste ende forbrugerne,” siger Jeppe Juul-Andersen.

I Danske Bank oplyser man til sagen, at man ikke har indflydelse på, hvad butikkerne gør i forhold til indstilling af terminalerne, og at man som bank stiller de muligheder til rådighed, som kunderne efterspørger, uden at favorisere ét kort frem for et andet.

InsideBusiness har desuden spurgt, om Danske Bank i appen vil tilbyde kunderne at vælge mellem dankortet eller Visa som default ved Visa/Dankort-betalingskort. Det havde banken dog ikke svaret på ved deadline.

Den store syretest for Nets bliver dog, om de øvrige banker vil bakke op om, at dankortet skal ind at ligge i Apple Pay. Umiddelbart er der ikke den store interesse for det, viser InsideBusiness’ rundspørge.

Jyske Bank har ikke kombinerede Visa/Dankort

I Jyske Bank har man historisk set været mere skeptiske overfor Visa/dankortet, og man var da også blandt de første til at udrulle Apple Pay overfor Jyske Banks kunder, der på det tidspunkt heller ikke kunne bruge dankortet til mobilbetalingsplatformen.

Jyske Bank er da også en af de få danske banker, som ikke har det kombinerede Visa/Dankort på hylderne.

”Vi tilbyder et rent dankort til de kunder, der ønsker det, ligesom vi også har Visa-kort, men der er frit valg på produkthylden. Vi modarbejder ikke dankortet,” siger Jeppe Buk, chef for Jyske Banks digital bank og markedsudviklingsafdeling. Han konstaterer dog, at de internationale kortsystemer har en række funktionaliteter som dankortet ikke har, det gælder f.eks. saldokontrol, mulighed for kreditkort og en bedre sikkerhed, når der købes varer, som først leveres på et senere tidspunkt. Det er heller ikke muligt at udstede et dankort til unge under 18 pga. den manglende saldokontrol.

”Jeg vil sige det på en den måde, at skal Dankortet kunne det samme som Visa, så er man bagude. Dankortet bør fokusere på det, man er gode til, i stedet for at løbe efter de globale spillere. For der vil de altid være bagud.”

På den baggrund er Jeppe Buk da heller ikke specielt interesseret i at presse på, så Jyske Banks kunder med et rent Dankort kan komme på Apple Pays betalingsplatform:

”Det har vi ikke aktuelle planer om.”

Nordea: Vi melder selv ud

Heller ikke Nordea er begejstret for tanken om at få dankortet ind på Apple Pays platform.

”I Nordea bakker vi op om dankortet, og vi prioriterer generelt at tilbyde en bred og konkurrencedygtig vifte af betalingsløsninger via kort, apps og wearables såsom smartwatches. Vi har valgt at levere dankortdelen af Visa/Dankort som et fysisk kort, mens Visa-delen indgår separat i Apple Pay og Google Pay. Vi kommenterer ikke kommercielle overvejelser eller vores udviklingspipeline, men kommunikerer naturligvis bredt til markedet, når der sker ændringer i vores produktudbud,” siger Mads Skovlund, bankdirektør med ansvar for privatkunder i Nordea Danmark.

Heller ikke hos Lokale Pengeinstitutter, der spiller en nøglerolle i forhandlingerne om betalingsløsninger, fordi man via BOKIS-samarbejdet sidder med forhandlingsretten for den store gruppe af lokalbanker med Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark, Vestjysk Bank og Sparekassen Kronjylland som de største medlemmer, er man specielt begejstret:

”Vi bakker fuldt og helt op om dankortet og har i BOKIS-regi lavet en femårig aftale frem til 2025 om dankortet med Nets. Omvendt har vi ikke hørt fra vores medlemmer, at kunderne efterspørger muligheden for at lægge dankortet over i Apple Pay. Havde der været massiv kundeefterspørgsel, ville vi naturligvis gerne kigge på det,” siger direktør for Lokale Pengeinstitutter Jan Kondrup.

I Spar Nord er det heller ikke sådan, at man sidder på spring for at lave om på betalingerne i Apple Pay.

”I Spar Nord har vi fokus på at imødekomme vores kunders behov, og med den stigende brug af digitale betalingsløsninger er det klart, at det er en løsning, som vi drøfter. På nuværende tidspunkt er der dog ikke truffet beslutning om, hvorvidt vi kommer til at tilbyde muligheden for vores kunder. Det skyldes, at vi for indeværende ikke ser et behov blandt vores kunder. Ligeledes giver hovedparten af de betalingskort, som vi tilbyder i dag, allerede mulighed for at benytte Apple Pay,” skriver pressechef Neel E. Rosenberg i en mail.

 

LÆS MERE

Nykredits kundehugst i Danske Bank og Jyske Bank ændrer spillet totalt

Hvor meget cover my ass-kultur kan Danske Bank holde til?

Spar Nord-topchef i dobbeltrolle i beskidt bankkrig

Lars Mørch kan få direktørstolen i Jyske Bank fra 2023

Fremragende valg af direktør til arvefølgen i Jyske Bank

Detroniseret Danske Bank-direktør oplagt som ny topchef i Jyske Bank

Karsten Dybvad står svækket tilbage – og Danske Bank bliver næppe offensiv på markedspladsen

Ulmende uro i Danske Banks ejerkreds  

Danske Bank fejler i nordisk bankkapløb. Investorfight tager form

Storbank risikerer kæmpe lussing på krisesag

Danske Bank lukker ned for udskældt leasing af luksusbiler

Alvorlig kriminalitet knyttes til leasingbranchen. Nu skal de brodne kar fjernes