;
danicapensiontophistorie

Inside story

Danske Bank opgiver svensk ekspansion og sætter selskab til salg 

Efter i flere år at have kæmpet for at vinde terræn på det svenske marked opgiver Danske Banks pensionsselskab, Danica, nu sine drømme om en større ekspansion i Sverige. Pensionskassens svenske ben er sat til salg, og banken håber, at man kan tiltrække en kapitalfond, der vil betale et milliardbeløb for den svenske forretning. 

Danske Banks pensionsgigant, Danica, har gennem flere år kæmpet indædt for at få fodfæste på det svenske marked. Trods en pæn vækst i indbetalinger er det dog aldrig lykkedes Danica at få en tilstrækkelig størrelse på den anden side af Øresund, og derfor har banken nu i al hemmelighed sat Danicas svenske forretningsben til salg. 

Processen styres af Danske Banks egen corporate finance-afdeling, der har fået til opgave at lokke købelystne kapitalfonde ud af busken i håbet om, at de vil smide et milliardbeløb på bordet for at få fat i Danicas svenske forretning, der sidder på en markedsandel på omkring 10 procent. 

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at Danicas svenske selskab trods stor opbakning fra daværende topchef, Per Klitgård, aldrig nåede at få en tilstrækkelig markedsandel til at kunne true de helt store spillere som SEB og Skandia. 

Fakta

Danske Banks pensionsselskab er ude på lidt af en rejse.

Ud over købet af SEB Pension er den mangeårige direktør Per Klitgård på vej ud, man har som beskrevet i InsideBusiness tidligere på ugen også fået en konkurrencesag på halsen, og nu indledes så salgsprocessen af den svenske pensionsforretning.

Nu sætter Danica sin svenske forretning til salg, selv om man for få år siden havde et klart mål om at vokse her.

Klitgård ville erobre Norden 

Netop Per Klitgård var ellers for blot nogle år siden særdeles optimistisk på Danicas vegne. 

»Som en mindre udbyder i Norge og Sverige har vi en mere aggressiv tilgang, end tilfældet er i Danmark. Sidste år havde vi samlet set de næsthøjeste indbetalinger i Norden kun overgået af Storebrand. Med den udvikling, vi er inde i, er der ingen tvivl om, at vi er gået fra at være et dansk pensionsselskab til at være et nordisk,« lød det dengang fra Danica-topchefen. 

Samtidig anses Danica i Sverige for at være mere en såkaldt solutions provider frem for et rendyrket pensionsselskab, og det er ligeledes en af årsagerne til, at man nu vælger at sætte sit svenske selskab til salg. 

”Det svenske pensionsmarked er mere liberalt end det danske, men til gengæld er man meget afhængig af at være på god fod med de store rådgivere. Samtidig kan det være dyrt, hvis man vil vokse, for at få kunderne til at skifte pensionsselskab er ikke gratis,” forklarer en kilde til InsideBusiness. 

Fra Danske Banks side har man ingen kommentarer til de aktuelle salgsplaner, men flere rådgivere bekræfter over for InsideBusiness, at især de nordiske fonde er begyndt at kigge på mulighederne for at snuppe det svenske selskab. Især Nordic Capital er fremme i skoene over for finansselskaber således som beskrevet i InsideBusiness. 

Netop den sektor har de senere år haft en voksende appetit på finansielle aktiver, og fra Danske Banks side har man desuden vurderet, at der kan være en række problemstillinger ved at sælge Danica i Sverige til eksempelvis en anden bank eller et pensionsselskab. 

Større frihed i Sverige 

Hvor vi herhjemme er vant til, at man som lønmodtager enten er bundet til en pensionskasse via sin fagforening eller gennem ens arbejdsgivers kollektive ordning med eksempelvis PFA eller Danica, er der i Sverige i højere grad frit valg for en stor del af kunderne. 

Ikke desto mindre har mæglerne i Sverige betydelig mere magt end herhjemme, og hvis man for alvor vil vokse, kan det kun ske med hjælp fra selskaber som Max Mathiessen og Söderberg & Partners, der er de dominerende aktører på den anden side af Øresund. 

Kombineret med hård konkurrence fra især giganter som SEB og Skandia har det gjort det svært for Danica for alvor at blive en magtfaktor i Sverige, selv om flere aktører peger på, at der som udgangspunkt intet er i vejen med Danicas produkter og løsninger. 

En større konsolidering 

Med Danicas nylige køb af SEB Pension er det samtidig naturligt, at man gerne vil fokusere på at integrere konkurrenten, som man købte i december 2017 for over 6 milliarder kroner. 

Flere aktører ser samtidig Danicas svenske retræte som en forlængelse af den konsolidering, der netop nu er ved at ske i den finansielle sektor, herunder især pensionsbranchen. Således kunne InsideBusiness for nylig afsløre, at AP Pension overtager svenske Skandias aktiviteter herhjemme, ligesom foreningen Norliv sidste år overtog Nordea Liv & Pensions danske aktiviteter. 

Set i det lys er det naturligt, at Danica Pension nu erkender, at man aldrig får den nødvendige volumen i Sverige til både at konkurrere med de helt store og samtidig tilbyde kunderne de bedste priser.  

Netop samme erkendelse stod Skandia overfor herhjemme, men hvor alle de førnævnte transaktioner har haft industrielle spillere på begge sider af bordet, forventes det, at det især bliver kapitalfonde, der vil kigge på Danicas svenske forretning. 

 

LÆS MERE

Sigtelser på vej mod pensionsgiganter for ulovligt samarbejde

Mystisk brud i opsigtsvækkende Danske Bank-alliance

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde