seb-dk

Redaktørens analyse

Hvad bliver næste opkøb i pensionsbranchen?

Kommer der ledelsesuro i toppen af Danica efter købet af SEB? Også Topdanmark Liv og Skandia kan blive del af konsolideringsbølge. Nyt milliardopkøb rejser flere interessante spørgsmål om konsolidering i den danske pensionsbranche.

Det har været nogle af de mest dramatiske uger på opkøbssiden i finanssektoren i flere år. Først brød Trygs køb af Alka en årelang konsolideringstilstand i den velnærede forsikringsbranche. Og så faldt Danske Banks længe ventede køb af Danica på plads i torsdags.

Det var InsideBusiness, der den 23. juni først skrev om det forestående opkøb, som er kulminationen på en stadig mere offensiv Danske Bank-koncern på både bank- og især pensionsområdet.

Siden har der været en periode med godt købmandskab, idet Danske Bank forsøgte at presse prisen på SEB ned ved at henvise til de mange garanterede ordninger, som koster meget kapital. Det bølgede frem og tilbage i processen, men det lykkedes at blive enige om en ifølge en glad SEB-topchef Peter Høltermand særdeles god pris for pensionsforretningen, som giver Danske Bank en markedslederlignende rolle på pensionsområdet med en markedsandel, inklusive syge- og ulykkesforretning, på 19,2 procent eller en knivspids mindre end PFA’s 19,8 procent.

Set med Høltermands øjne har det danske pensionsselskab været en herlig investering. Det blev købt ud af et presset Codan tilbage i 2004 for 2,8 milliarder kroner. Og så er der over tid trukket milliarder ud i fede udbyttebetalinger. Så i alt får SEB en samlet fortjeneste på over 10 milliarder kroner på ejerskabet, efter at handlen blev lukket på 6,5 milliarder kroner, inklusive nok en udbyttebetaling.

Dermed slår SEB fast, at det trods snak om det modsatte kan være særdeles givtigt at investere i danske liv- og pensionsselskaber.

Tumultarisk tid for Danica

For Danske Bank er det afslutningen på en noget tumultarisk tid for Danica. Efter finanskrisen var pensionsselskabet en periode sat til salg, hvilket Danske Bank også bekræftede efter et knap så kønt kommunikationsforløb. Og nu køber man altså til i stedet.

Men der er andre ting i den store handel, som er særdeles interessante. For med købet er linjen lagt til et langt stærkere og mere sultent Danica, som får nogle af de stordriftsfordele, der er så vigtige i kampen for at slå især PFA.

Den nye og offensive linje skyldes især en fremadstormende profil i Danske Bank, finansdirektør Jacob Aarup-Andersen. Med ham som primus motor indledte Danica et opsigtsvækkende angreb på rivalen PFA, hvor man først hentede konkurrentens to investeringsdirektører, Poul Kobberup og Jesper Langmack, efterfulgt af PFA’s salgsdirektør, Lars Ellehave-Andersen, der er superligaspiller, hvad angår kampen om de lukrative firmaaftaler.

Det er Jacob Aarup-Andersen, der står i spidsen for Danske Banks opkøbslinje. Her understreger han, at det først og fremmest handler om organisk vækst for banken.

Men man er nu også klar til at byde ind på attraktive opkøbsmuligheder, når chancen byder sig. Og det gælder også inden for andre forretningsområder end pension. Det er således ikke forkert at sige, at det er nok et skridt på Danske Banks vej til at blive en offensiv aktør i Norden igen.

På pensionsdelen har man da også været udfordret af PFA, og konkurrencesituationen bliver ikke bedre af, at konkurrenten Nordea Liv & Pension har indført en ny bonusudbetalingsmodel med Tryg som forbillede. Det er et stærkt våben i konkurrencen, som Danica ikke har adgang til. Tværtimod har Danica i flere prisundersøgelser i InsideBusiness vist sig at være dyrest på markedet.

Hvem bliver topchef for Danica?

I det hele taget er det et særdeles spændende billede, der tegner sig på pensionssiden i disse år, for der kan sagtens ske mere. For Topdanmark Livs situation er bestemt ikke afklaret med storebror If Forsikring ved roret i Topdanmark. Et oplagt scenario fra de nye ejere er et frasalg.

Og spørger man rundtomkring i branchen, er Skandia også et bud på et selskab, som kan få nye ejere.

Det er med andre ord endelig blevet tid til opbrud og konsolidering i pensionsbranchen.

For en af branchens grand old men, Per Klitgård i Danica, er det en stor sejr at købe SEB. Nu vil tiden blot vise, hvornår han overlader Danicas topchefpost til en anden og endnu ukendt profil. Der vil blive rift om det job. For det kan sagtens blive en SEB-profil, som tager topjobbet. For netop SEB har historisk set en langt højere kundetilfredshed end i Danica, og det vil Danske Bank gerne lære af.

Læs også Meget på spil for pensionsselskaber med høje omkostninger

LÆS MERE

Her er landets dyreste og billigste pensionsselskaber

Speget mæglerkoncept rulles ud i pensionsbranchen

Finanstilsynet går ind i speget Willis-sag. Andre mæglerhuse kan blive ramt

Brancheopgør: Mæglerhus revses for kontroversielt forretningskoncept

Skarpt angreb på pensionsmæglernes forretningsmodel 

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen