M&A

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

Danske pengekasser har investeret omkring 8 mia. kr. i EQT’s nye rekordfond og giver dermed kapitalfonden mulighed for at kæmpe med om de helt store sager. Vi går tæt på EQT’s ottende fond, som skal investere i alt 80 mia. kr. i et marked, hvor priserne er steget markant.

Det er med en række tunge danske pengekasser i ryggen, at svenske EQT nu skal i markedet og investere i alt 80 mia. kr. EQT har netop rejst sin ottende fond med massiv opbakning fra blandt andet Danske Bank, PFA, Sampension og Tryghedsgruppen.

Samlet set tegner de danske investorer sig for et samlet tilsagn på i alt 8 mia. kr., hvilket vidner om, at EQT trods et stigende fokus på andre markeder end blot Skandinavien står som et stærkt brand blandt de hjemlige investorer.

Det skyldes, at EQT gennem de senere år har været særdeles aktiv på det danske marked med blandt andet flere opkøb, ligesom man nu barsler med frasalg af Huscompagniet, Nordic Aviation Capital og Flying Tiger.

”Vi er utrolig glade for, at vi har fået så markant opbakning fra vores investorer, herunder mange danske. Samlet set kommer de danske investorer til at tegne sig for omkring 10 procent af fonden, hvilket vidner om, at vi har været meget aktive på det danske marked de senere år og også foretaget en række fornuftige investeringer som eksempelvis Færch Plast,” siger Mads Ditlevsen, der er chef for EQT’s danske kontor, og som overtog ansvaret efter Morten Hummelmose, der fik mulighed for at prøve kræfter med en ny rolle som chef for EQT’s amerikanske satsning.

I forhold til EQT’s forrige fond fra 2013 er der tale om en betydelig opgradering, da man dengang hentede tilsagn for knap 50 mia. At EQT’s fonde nu vokser så markant i størrelse, betyder samtidig, at den svenske fond nu for alvor blander sig i kampen om de helt store opkøb, hvor man skal slås med giganter som CVC, Advent og Apollo.

”Med den nye fond øger vi størrelsen på den type investeringer, vi kan foretage. Tidligere har vi eksempelvis brugt co-investeringer, når vi skulle investere i selskaber, der havde en vis størrelse. Vi vil stadig gøre brug af co-investorer, men den øvre grænse for, hvor meget kapital vi selv kan komme med, er rykket til 7,4 mia. kr.” siger Mads Ditlevsen. I EQT’s tidligere fond lå den øvre grænse for kapitalfondens egeninvestering på omkring 4 mia. kr., så fonden rykker nu et pænt op i størrelse.

Rige bankkunder investerer med

En af de investorer, der i årevis har bakket op om EQT, er Danske Bank, der via sin wealth management-afdeling i mere end 10 år har givet en gruppe udvalgte kunder mulighed for at investere i EQT’s fonde

”Vi har siden 2006 givet en del af vores kunder mulighed for at medinvestere i fonde som EQT, CVC og flere andre. Siden da er omfanget af de private banking-kunder, der investerer i kapitalfonde via os, femdoblet. Det vidner om en massiv interesse, og der kommer hele tiden nye kunder til,” siger chef for Danske Bank Wealth Management Marlene Nørgaard.

Hun understreger, at selv om efterspørgslen efter at investere direkte i kapitalfonde er steget markant gennem årene, er man fra Danske Banks side forsat meget omhyggeligt med, hvilke kunder der får tilbudt muligheden.

”Det er essentielt for os, at vi kun tilbyder produktet til de kunder, der har en privatøkonomi, hvor de kan tåle at have pengene bundet i op til ti år, som det kræver, når man investerer i kapitalfonde,” siger Marlene Nørgaard, der påpeger, at netop bankens mangeårige relation til EQT spiller en vigtig rolle, når man skal give de velhavende kunder muligheden for at blive en del af EQT’s investorkreds.

”Vi bruger mange ressourcer på at udvælge de rette fonde til vores kunder, og her lægger vi stor vægt på, at det skal være kapitalfonde, der kan dokumentere en god track record. Samtidig går vi meget op i, at det er fonde, som vi har en langvarig relation til,” siger hun.

Tryg-ejer skruer op for investeringer i fonde

Mens Danske Bank i forskellige afskygninger har været trofast følgesvend med EQT gennem mange år, er Tryghedsgruppen en af de nyere investorer i EQT-regi.

Det skyldes i høj grad, at Tryg-ejeren siden en opsplitning for nogle år siden fik langt bedre muligheder for i højere grad at satse på alternativer.

”I forbindelse med vores opsplitning i 2015 fik vi muligheden for at placere en større del af formuen i alternativer. Vores mål er, at halvdelen af den samlede formue på 9 mia. kr. skal være placeret i kapitalfonde, ejendomsfonde og kreditfonde inden for de kommende år,” siger investeringsdirektør i Tryghedsgruppen Robert Neumann. Han understreger, at man hos Tryghedsgruppen på det seneste har givet en række tilsagn til fonde, der traditionelt set har været meget aktive i Danmark.

”Set i lyset af vores nye strategi har vi på det seneste investeret i en række kapitalfonde, herunder Nordic Capital og Axcels seneste fonde samt nu altså også EQT’s ottende fond. Indtil videre har vi en overvægt af nordiske fonde i vores portefølje, men det hænger blandt andet sammen med, at der i Norden er en række dygtige kapitalfonde, der gennem årene har vist deres evner til at levere gode afkast,” siger Robert Neumann.

Skal investere i et dyrt marked

Investeringsdirektøren understreger, at man bestemt er opmærksom på, at de mange nye fonde, herunder EQT’s ottende af slagsen, nu skal investere i et marked, hvor priserne på virksomheder, de såkaldte multipler, er steget markant siden 2014.

”Det er klart, at det kræver disciplin fra en kapitalfonds side, når man skal ud at investere i det nuværende marked. Der er nødt til at være fokus på, hvad man betaler for de enkelte virksomheder. Vores erfaring er imidlertid, at mange af de store fonde historisk set har været i stand til at præstere et merafkast i forhold til det børsnoterede marked,” siger Robert Neumann.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har EQT ligesom mange andre fonde også haft udfordringer med de investeringer, man foretog lige omkring finanskrisen. Især kapitalfondens femte fond fra 2006 udviklede sig knap så godt som forventet, men Mads Ditlevsen understreger, at EQT trods store udsving i markedet gennem årene har været i stand til at lave solide frasalg.

”Vi er naturligvis bevidste om, at vi rejser en historisk stor fond på et tidspunkt, hvor markedet er godt, og priserne på selskaber derfor er høje. Vi har dog altid haft en strategi om at købe kvalitetsselskaber, der kan levere resultater både i gode og dårlige tider. Det har vi tidligere demonstreret med vores investeringer i henholdsvis Dako og KMD,” siger han.

 

LÆS MERE

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser

Axcel klar til lynsalg af lønfirma

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?

Britisk fond øjner endnu et dansk supersalg

Førende kapitalfond lukker munden på kritikerne