BEC-Havsteensvej-A-4032x2312-1-scaled

Forsikring

Datacentraler: Storstilet forsikringsintegration har vidt forskellig tidshorisont i bankerne

Allerede inden jul forventer den første datacentral at være klar med integrationen af Codan/Alm. Brands Privatsikring i mobilbanken. En anden spiller har blot sat det ind i sine roadmaps og kan ikke give en præcis leverancedato.

Ringkjøbing Landbobank, Kreditbanken og Skjern Bank bliver blandt de banker, som først kan præsentere deres kunder for et fuldt forsikringsoverblik på mobilen via samarbejdet med Codan/Alm. Brand, der har navnet Privatsikring. Det skyldes, at de alle sammen er på datacentralen Bankdata, som allerede forventer at være klar med Privatsikring i mobilbanken inden jul, oplyser administrerende direktør i Bankdata Esben Kolind Laustrup.

Det går fint i tråd med datacentralens strategi om at være langt fremme på netop mobilbanken.

”Traditionelt har mobilbanken mest været anvendt som en transaktionskanal, det vil sige en kanal, hvor kunderne kunne få et overblik over deres konti og benytte simple selvbetjeningsværktøjer. Men vi har set en tendens til, at især mobilbanken bliver anvendt mere og mere, og kunderne har en forventning om, at de kan få dækket flere og flere behov i realtid. Vi kommer til at udbygge mobilbanken med simuleringsmuligheder over de kommende år, så det bliver muligt at sidde hjemme i sofaen og arbejde med sin økonomi.”

Esben Kolind Laustrup understreger, at denne udvikling skal ske i respekt for, at bankerne i Bankdata-samarbejdet er rådgivningsbanker, og at rådgiveren, efter at kunden har dannet sig et overblik over økonomi og ønsker, tager dialogen med kunden og laver det endelige ’salg’.

Det skal dog for en god ordens skyld tilføjes, at Bankdata er lidt foran med integrationen, da man allerede har sat en lignende løsning op for Bankdata-banken Sydbank, der indgik et forsikringssamarbejde med Alm. Brand, da Sydbank købte Alm. Brand Bank.

SDC: Vi er klar i 2023

Fra datacentralen SDC er man også i gang med projektet omkring integrationen med Privatsikring på mobilbanken, konstaterer områdedirektør for digitale kanaler hos SDC, Sille Stener:

”Det er et spændende projekt, som vi også er ved at se på. Det er en af vores store banker i Danmark, der er opdragsgiver. P.t. er projektet i design- og teknikafklaringsfasen, så vi kan få estimeret omfanget af opgaven. Forventet leverance bliver i løbet af 2023.”

Sille Stener oplyser videre, at man har et ønske om, at slutkunden i de fleste sammenhænge enten fuldt ud kan betjene sig selv eller som minimum kan forberede sig til mødet med bankrådgiveren via digitale kanaler. Her er der mange muligheder, f.eks. i forhold til ændring af eksisterende lån, forsikringer og kreditter. Her er man allerede langt fremme på forsikringsområdet, fordi nogle af SDC’s norske banker allerede har dette produkt på hylderne:

”Det at kunne simulere kundens ønsker digitalt har stor fokus. Nogle af vores norske banker er allerede langt på dette område og har visninger af bl.a. forsikringsoverblik ude i net- og mobilbanken,” konstaterer Sille Stener, der altså servicerer banker som Sparekassen Kronjylland, Lån & Spar Bank og Middelfart Sparekasse med flere.

BEC: Vi har endnu ikke leverancedato

Fra landets største datacentral, BEC, der servicerer Nykredit, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Danske Andelskassers Bank med flere, lyder meldingen, at projekt Privatsikring ligger i de fælles roadmaps, uden at den endelige leverancedato endnu er aftalt ifølge viceadministrerende direktør Lars Malmberg.

Han peger, at BEC’s fokus er på, at fremtidens bankkunde vil forvente nemme og intuitive relationer med sit pengeinstitut. Og fremtidens pengeinstitut vil forvente effektive, automatiske processer, så pengeinstitut og rådgivere kan fokusere på kunderelationen.

”Derfor vil den afgørende differentiator for fremtidens pengeinstitut være evnen til at orkestrere en fleksibel samlet suite af digitale tilbud. Derfor er BEC i gang med en langsigtet transformation mod åben teknologi, der hurtigt, fleksibelt og innovativt kan integrere til nye partnere. Lige nu sker det for eksempel inden for realkredit, investering, forsikring og pension,” siger Lars Malmberg.

Fra Alm. Brand, der jo købte Codan, som igen ejer Privatsikring, lyder meldingen fra Kristian Hjort-Madsen, koncerndirektør for forretningsudvikling og teknologi i Alm. Brand Group, at man har fokus på integrationen med datacentralerne.

”Vi arbejder på at styrke integrationen med alle vores partnerbanker, inklusive at muliggøre bl.a. forsikringsoverblikket i kundernes mobilbank. Vi kommenterer ikke økonomi i vores aftaler.”

I forbindelse med den seneste aftale om Privatsikring, hvor Nykredit valgte at skifte Gjensidige ud med Privatsikring, var der et krav om, at Privatsikring skulle betale ca. 100 millioner kroner i udviklingsomkostninger i forbindelse med overtagelsen. Alm. Brand ønsker ikke at kommentere, om de penge er brugt, og om projektet udvikler sig som aftalt.

Udviklingskapacitet og medarbejdere er knap faktor

Trods de mange gode intentioner er der næppe tvivl om, at alle tre datacentraler arbejder på at fastholde nødvendig udviklingskapacitet i form af kvalificerede medarbejdere, så man kan nå i mål med bankernes krav. Den udfordring er Sille Stener fra SDC den eneste, der adresserer:

”Vores største udfordring p.t. er i og for sig positiv. Situationen er, at efterspørgslen efter nyudvikling og antallet af gode ideer overstiger vores kapacitet. Med et lidt presset arbejdsmarked, hvor der er rift om de kvalificerede medarbejdere, kan det blive en udfordring for os, at opskalere i samme takt, som efterspørgslen stiger.”

Netop bankaftaler fylder meget for både forsikringsselskaber og banker i disse år. Tryg har således Danske Bank som salgskanal, Topdanmark har Nordea, mens Jyske Bank for nylig skiftede GF Forsikring ud med Købstædernes Forsikring og i den forbindelse stiftede Jyske Forsikring.

Det kan yderligere tilføjes, at Handelsbanken var den eneste større danske bank, som ikke havde et forsikringssamarbejde, men det må nu formodes at ændre sig nu, fordi Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tirsdag gav grønt lys til Jyske Banks køb af Handelsbanken uden forbehold.

Læs mere­

Datacentraler: Storstilet forsikringsintegration har vidt forskellig tidshorisont i bankerne

Pensionsselskaber udruller digital pensionsopsparing via storstilede bankaftaler

Banker, forsikring og pensionsselskaber i vital kamp om kundeejerskabet

Jyske Bank skal droppe havkatten – og gøre hoserne grønne hos lokalbankerne

Bankdirektører advarer mod lån med 30 års afdragsfrihed

Udskældte afdragsfri lån eksploderer hos Danske Bank. Nykredit sælger dem nærmest ikke

Opgør om afdragsfrihed: Nykredit går enegang mod Danske Bank, Nordea og Jyske Bank

Nyt tiltag gambler med danskernes elskede realkreditsystem 

Udskældt gebyr: Sydbanks nye Mastercard Dankort næsten dobbelt så dyrt som Nordea VISA/Dankort

Pensionsbranchen og bankerne tørner sammen i milliardopgør om pensioner

Danske Banks Danica bakker op om boligfinansiering med pensionspenge

Pensionsbranchen vil lade danskerne købe bolig med pensionsopsparing

Advarsel om boble på private equity og alternative investeringer

Afkast: Nu bliver fårene skilt fra bukkene i pensionsbranchen. Kapitalfonde gør forskellen

Kapitalfond i infight med pensionskasser over problemsag

Pensionskasser giver kold skulder til statslig milliardfond

Ny statslig fond bliver mødt med skepsis fra pensionskasser

Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma

Krisefond brænder inde med milliarder, mens virksomheder råber på hjælp

Fiasko for omstridt milliardfond

Afsløring: Pensionskasse investerede tungt i kapitalfonde trods intern modstand