MR

Redaktørens analyse

Datacentralfusion rykker nærmere

Fusionssnak omkring datacentralerne er blusset op igen efter jysk bankopkøb. Men strategi, personforhold og teknik afgør, om det bliver SDC eller Bankdata, der bliver første mål for opkøb eller fusion. Hvordan det kommer til at spille sig ud, afgøres på højeste plan i den danske banksektor. Men det er alt andet end nemt for elefanterne at blive enige.

Det er i virkeligheden fire personer, der skal samles og blive enige om en plan. Nykredits Michael Rasmussen, Jyske Banks Anders Dam, Sydbanks Karen Frøsig og Lasse Nyby i Spar Nord. Disse fire profiler kan sammen definere retningen for en fusion mellem Bankdata og BEC, der sidenhen kan sluge den tredje danske datacentral, SDC. Lykkes det, kan sektoren spare milliarder af kroner i it-omkostninger og tilfredsstille de myndigheder, der med Nationalbanken i spidsen har talt for en oprydning i både antallet af banker og datacentraler.

Det er et scenario, der lyder nemt, men langtfra er det i praksis. Fusioner mellem datacentralerne defineres nemlig af strategi, personforhold og it-tekniske spørgsmål, hvilket dog alt sammen er til at løse, hvis viljen er til stede i personkredsen.

En sammenlægning mellem BEC og Bankdata er imidlertid langtfra ligetil. Et afgørende spørgsmål er, hvem der skal være den fortsættende datacentral. Det definerer nemlig, hvilke pengeinstitutter der i de kommende år skal bruge store dele af arbejdstiden på at konvertere og uddanne personale – og i den tid være meget sårbare over for konkurrenternes offensive angreb på kunderne. Det definerer også, hvilke milliarddyre it-systemer der skal skrottes.

For en fusion taler, at tidligere Danske Bank-direktør Jesper Nielsen har indtaget chefstolen hos BEC efter Kurt Nørrisgaard. Han er vellidt i sektoren, ved meget om it-samarbejder på tværs qua sin rolle i eksempelvis e-nettet, ligesom han med Danske Bank-erfaring ikke er farvet af den mudrede blå-grønne realkreditkrig mellem Nykredits Totalkredit og Jyske Banks eget realkreditinstitut.

Det taler også for en fusion, at både Anders Dam og Michael Rasmussen er professionelle profiler, der nok skal lægge personfnidder på hylden og finde løsninger.

Hvordan vil Totalkredit-banker reagere?

Dog er en løsning forbundet med svære strategiske overvejelser. Det er nemlig ikke sikkert, at Michael Rasmussens bagland med de talrige Totalkredit-banker synes godt om at skifte datacentral – og herunder gøre sig sårbar over for fjendtlige opkøbsforsøg fra en ny gruppe af sultne banker, som man hidtil har været beskyttet mod på grund af dyre udtrædelsesomkostninger.

Desuden kan en løsning hurtigt blive meget vanskelig, da Jyske Bank stadig kører en del af egne it-systemer på ’Øen’ ved siden af Bankdata, hvilket viser, hvor svært det er at lave løsninger i fællesskab.

Hvor svært det er, illustreres endvidere af, der den dag i dag fortsat er udfordringer med at blive enige om betalingerne internt i Bankdata, der barsler med en ny betalingsmodel for medlemmerne.

Desuden kan Michael Rasmussen i Nykredit glæde sig over en markedsudvikling, hvor ærkefjenden Anders Dam i Jyske Bank slås på flere fronter, herunder med en dyr kapitalmarkedsplatform hos Bankdata, mens kunderne vælter ind i Nykredit qua Totalkredit-samarbejdets effektive salgskanal. På den konto er status quo slet ikke så ringe endda.

Samtidig vil fusioner unægtelig gøre selv mellemstore institutter til mindre fisk i en større dam, og derfor kan de få sværere ved at bede om hjælp til at udvikle en bestemt og bankspecifik it-løsning hos en datacentral, hvilket de kan i dag. På den konto er big ikke lig med beautiful.

En anden løsning kan derfor blive, at parterne i stedet bliver enige om at lægge flere fælles opgaver hos JN Data og basere dem på samme kernesystemer i modsætning til i dag, hvor eksempel hundedyre systemer fra Murex og Calypso Technology danner grundlag for forskellige kapitalmarkedsplatforme på det lille danske bankmarked.

Skal BEC overtage SDC?

Den anden løsning er en fusion mellem BEC og SDC med BEC som den fortsættende platform. Det er der flere forhold, der taler for.

Et af dem er, at SDC-topchef Jesper Scharff har rundet de 60 år og derfor nok ikke er så afvisende over for en løsning sammen med føromtalte Jesper Nielsen. Sparekassen Vendsyssels overtagelse af Salling Bank spiller også en rolle. Forlader Sparekassen Vendsyssels direktør, Vagn Hansen, SDC-samarbejdet, så mangler der penge til at drive SDC, for Vendsyssel er en ret stor spiller.

Indtil videre er det uafklaret, hvad Vagn Hansen vælger, og det er et valg mellem pest eller kolera. Det bliver nemlig dyrt at købe Salling Bank ud af BEC, der har nogle af landets højeste udtrædelsesomkostninger.

Så Vagn Hansen er i markedet på jagt efter et godt tilbud, hvor en datacentral vælger at betale et tilskud i bytte for en ny betalende kunde. Det havde Spar Nord held med, da man forlod SDC til fordel for BEC i 2017 i et regime, hvor der ikke var så høje udtrædelsesomkostninger som i dag.

Lige præcis den kuldsejlede fusion mellem Spar Nord og Sydbank er ifølge InsideBusiness’ oplysninger en central del af årsagen til, at BEC tidligere i år valgte at hæve udtrædelsesomkostningerne markant, da man ellers frygtede at miste Spar Nord til Bankdata.

Udenlandske banker bremser fusionsmulighed

Imod en fusion mellem SDC og BEC taler imidlertid, at SDC også har kunder i Sverige, Norge og på Færøerne. Det betyder, at man anvender en såkaldt multicurrency-platform. Og det er lettere sagt end gjort at konvertere BEC til den funktionalitet.

Det taler for, at SDC alligevel vil skulle være den fortsættende datacentral, men så vil de store banker på BEC alligevel skulle bruge en masse ressourcer på at opbygge egne it-afdelinger, der kan understøtte kompleksiteter, som den mere simple SDC-platform, der er målrettet mindre banker, ikke kan løse. Ellers vil man være nødt til at skille de udenlandske banker i SDC-kredsen ud i et særskilt selskab, der igen kan sælges til eksempelvis IBM eller andre med interesse for den slags forretning.

Uanset hvad, er det heller ikke sikkert, at de mindre banker på SDC-platformen synes specielt godt om at miste de vigtigste opkøbsværn mod sultne spillere som Spar Nord på BEC, der i den grad har forsøgt sig med fjendtlige overtagelsesforsøg de seneste år.

Tilbage står, at det trods oplagte synergier er og bliver vanskeligt at fusionere datacentralerne. Men det skal nok komme til at ske. Spørgsmålet er især, hvornår timingen er rigtig og baglandet klar.

 

Læs mere

Strid tager til om bankernes tårnhøje udtrædelsesomkostninger

Vakler tronen under Anders Dam?

Sydbank-opkøb giver ømme tæer i bank, pensions- og forsikringspartnerskaber

Opgør om uønskede bankkunder. Minister sætter sektor på plads

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt

Nationalbankdirektør til investorer og banker: Lad falde, hvad ikke kan stå

Banker indfører høje gebyrer for erhvervskunder. Se de dyreste og billigste

Pensionsdirektører advarer om alvorlig usikkerhed

Finanstilsynet advarer om alvorlig bankkrise

Her er de mest udsatte danske banker

PFA har milliarder i klemme i giftig EQT-investering

Derfor er Danske Banks kronprins nu fortid

Storbank skrotter danske selskaber