Deloittehuset

Inside story

Deloitte svinger sparekniven i konsulentforretning

Et udfordret offentligt konsulentmarked og et strategisk skifte mod mere it-tunge ydelser har fået Deloitte til at svinge sparekniven i sin konsulentforretning. Det koster flere partnere jobbet. Afskedigelserne finder sted, kort tid efter at Deloitte kun fik en lille andel af ny stor milliardkontrakt med det offentlige.

Et udfordrende konsulentmarked inden for det offentlige får endnu en gang landets største revisions- og rådgivningshus, Deloitte, til at svinge sparekniven.

Det går ud over flere partnere i Deloittes store konsulentforretning, som stopper i Deloitte. Det drejer sig om tre partnere, der alle har beskæftiget sig med det offentlige, erfarer InsideBusiness.

To af partnerne bekræfter deres afgang i opslag på Linkedin. Her skriver begge, at deres exit er en konsekvens af, at Deloitte har besluttet at ændre i partnersammensætningen på grund af ”et udfordret offentligt konsulentmarked og et strategisk skifte mod mere it-tunge ydelser”.

Det er uvist, om ændringerne i partnerkredsen også rammer medarbejdere under de pågældende partnere, idet Deloitte ikke er vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelser.

Især staten har de senere år sendt managementrådgiverne uden for døren.

Historisk har staten ellers været en af landets største forbrugere af managementkonsulentydelser, hvilket tidligere har kastet ordrer for op mod 100 millioner kroner årligt af sig til de førende leverandører til det offentlige.

Men siden statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde alvor af Socialdemokratiets valgløfte i 2018 om årligt at spare 3 milliarder kroner på konsulenter i det offentlige, er ordrerne fra staten til landets managementkonsulenter langsomt, men sikkert svundet ind.

På få år har staten således skåret op mod 1 milliard kroner af sit forbrug af rådgivere. Det har ikke bare skabt en ny slagmark, men også ramt flere af landets førende konsulenthuse hårdt.

Førerposition på det offentlige under massivt pres

Som en af de største leverandører af managementkonsulentydelser til den offentlige sektor i Danmark har det især ramt Deloitte hårdt.

Det fik i begyndelsen af coronapandemien Deloitte til at fyre 100 medarbejdere. Dengang fortalte Deloitte, at det dels skyldtes pandemien, og – i endnu højere grad i – dels at det offentlige konsulentmarked var under pres.

Senest blev Deloitte en af de store tabere i en ny konsulentaftale med det offentlige, der har en samlet værdi på op mod 1,8 milliarder kroner. Det drejer sig om den såkaldte managementsupportaftale, der bruges til de offentlige mindre opgaver, som bliver tildelt direkte af de offentlige indkøbere.

Som InsideBusiness kunne fortælle tidligere på ugen, fik Deloittes kun plads på to af i alt seks delaftaler, selv om Deloitte blev prækvalificeret til alle seks delaftaler.

Landets største revisions- og rådgivningshus får den kolde skulder efter en årrække, hvor Deloitte samtidig har måttet se sin omsætning fra staten svinde kraftigt ind som følge af den nuværende og tidligere regerings konsulentbesparelser.

Mens Deloitte tidligere havde en omsætning på over 100 millioner kroner på staten, viser en opgørelse, som Økonomistyrelsen for nylig udarbejdede til InsideBusiness, at Deloittes omsætning inden for management consulting til staten styrtdykkede til under 15 millioner kroner i 2022.

Deloitte har tidligere fortalt InsideBusiness, at netop regeringens hårdhændede besparelser på managementkonsulenter er en del af forklaringen på det store fald i omsætningen på staten.

”Generelt har statens forbrug af managementkonsulentydelser været for nedadgående de seneste par år. Vi tilskriver især de politisk besluttede konsulentreduktioner fra 2019 som en meget central årsag,” sagde Jesper Kamstrup-Holm, partner og leder af government and public sector i Deloitte, til InsideBusiness for få måneder siden.

I samme ombæring fortalte Jesper Kamstrup-Holm, at Delotte har justeret sin strategi, samtidig med at man har øget fokus på kommunerne og regionerne, der ikke har skåret lige så drastisk i brugen af managementkonsulenter, som staten har.

”Sideløbende har vi imidlertid også omstillet vores forretning i Deloitte, så vi i langt højere grad bistår vores kunder med techtransformationer og andre typer ydelser, som ikke falder under managementydelser til staten. Endelig har vi også øget vores fokus på regionerne og især kommunerne. Så når det gælder den samlede offentlige sektor, er det vores vurdering, at vi fortsat er førende,” sagde Jesper Kamstrup-Holm.

Hårdt år for konsulenthuse

Afskedigelserne i Deloitte kommer i kølvandet af et 2023, som på mange måder var et udfordrende år for landets konsulenthuse.

I konsulentkredse er der bred enighed om, at væksten i 2023 var betydelig lavere end i 2022. Det skyldes især de høje renter, der har lagt en dæmper på investeringslysten i store dele af erhvervslivet og blandt andet lammede det lukrative M&A-marked, som mange konsulenthuse har nydt godt af i mange år.

Opbremsningen sker desuden efter en periode, hvor konsulenthusene har rekrutteret massivt og betalt store lønstigninger for at holde på deres ansatte.

Det førte blandt andet til, at flere store, internationale konsulenthuse allerede i forsommeren indledte større fyringsrunder. Blandt andre fyrede McKinsey op mod 2.000 ansatte verden over, men også Accenture, Deloitte og EY meddelte dengang, at man ville skære i omkostningerne globalt.

Herhjemme har PwC ikke lagt skjul på, at revisionskæmpen har ”tilpasset og fokuseret” konsulentforretningen til ændringerne i konsulentmarkedet. Det har blandt andet ført til, at PwC sidste år satte en ny mand i spidsen for konsulentforretningen, Mads Nørgaard Madsen, og samtidig indlemmede ham i direktionen.

Skvulp på vejen

Også det danskejede konsulenthus Hildebrandt & Brandi har inden for det seneste år justeret medarbejdersammensætningen, hvilket undervejs har ført til, at konsulenthuset har sagt farvel til en række ansatte. Samlet set er medarbejderskaren i Hildebrandt & Brandi dog vokset i 2023, udtaler managing partner Søren Brandi.

”Vi har hele tiden operationelle og taktiske forskydninger. Vi er vokset med 18 kolleger netto sidste år. Det er meget i vores forretning, men vi har desværre også sagt farvel til nogle kolleger undervejs. Men vi kommer også til at vokse i år,” siger Søren Brandi.

Af det seneste regnskab fra Hildebrandt & Brandi fremgår det, at bruttofortjenesten i 2022 blev øget fra 44,7 millioner kroner til 57,4 millioner. Væksten kommer efter et par år, hvor Hildebrandt & Brandi har lukreret på de store ændringer i det danske konsulentmarked, som har fundet sted de senere år. Det gælder ikke blot Bains opkøb af Qvartz, men også hollandske First Consultings køb af Valcon.

Hildebrandt & Brandis læsning er, at Bains opkøb af Qvartz har skabt et hul i markedet, som fortsat giver muligheder for det danske konsulenthus.

”Vi har ikke været i tvivl om, at vi har den rigtige position i markedet og kan tage en større bid af markedet. Vil der på vejen være skvulp undervejs? Ja, det vil der. Men det ændrer ikke grundlæggende ved positionen eller ambitionerne,” siger Søren Brandi.

 

Læs mere

Revisorkæmper får kold skulder af det offentlige i milliardstor konsulentaftale

Managementkonsulenter vejrer morgenluft efter svært 2023. Disse temaer vil fylde i år

Partner-uro fortsætter i stort konsulenthus

Her er kapitalfondenes foretrukne M&A-konsulenter

M&A-profil forlader førende konsulenthus

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Implement stormer frem og skruer op for blusset på international satsning

Her er konsulenthusene, der vokser mest

Stort konsulenthus stormer frem efter magre år

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen