Deloittehuset

Inside story

Deloitte har sat pensionsmægler til salg

Revisions- og konsulenthuset Deloitte arbejder i al hemmelighed på et salg af sin pensionsmæglerforretning. Deloitte står selv for processen, og blandt de mulige købere er flere sultne pensions- og forsikringsmæglerhuse med kapitalstærke kræfter i ryggen.

Danmarks største revisions- og rådgivningshus, Deloitte, arbejder i al hemmelighed på at sælge sin pensionsmæglerforretning, Deloitte Pension Management.

Det erfarer InsideBusiness fra flere kilder tæt på processen.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger står Deloitte selv for salgsprocessen af pensionsmæglerforretningen, der er et helejet datterselskab af den store revisions- og konsulentforretning.

Deloitte stiftede Deloitte Pension Management for ti år siden som et led i et sats på uvildig pensionsrådgivning, blandt andet i konkurrence med rivalen PwC, der på samme tidspunkt gik ind på markedet for pensionsrådgivning. PwC har dog siden lukket sin satsning.

Til at lede satsningen satte Deloitte den mangeårige Skandia-direktør Jørgen Leschly Thorsted i spidsen for Deloitte Pension Management. Jørgen Leschly Thorsted stoppede dog efter blot et år på posten. Siden har Deloitte Pension Management været ledet af partner Søren Hartung.

Men tiden som et datterselskab af Deloitte rinder ud, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger er et salg af pensionsmæglerforretningen lige oppe over.

Det bekræfter bestyrelsesformand i Deloitte Pension Management Henrik Wellejus, der til daglig er leder af Deloittes revisionsforretning og en del af den danske ledelse.

”Jeg kan bekræfte, at vi har en proces i gang om fremtiden for vores forretning Pension Management. Vi har siden sommeren kørt en strategisk fokusering af vores revisionsforretning for at være noget mere for færre. Vi har solgt noget fra, blandt andet nogle af vores lokationer. Vi har som led i den proces også kigget ind i Pension Management. Danmark er det sidste sted i det globale Deloitte, hvor vi har en pensionsmæglerforretning. Det gør det svært at skalere det rigtigt, og derfor mener vi, at vi med fordel kan afsøge muligheden, for at det kan finde et bedre hjem et andet sted,” siger Henrik Wellejus.

Sultne mæglerkæmper står klar

Blandt de interesserede købere finder man ifølge InsideBusiness’ oplysninger flere velkendte navne i den danske pensions- og forsikringsmæglerbranche.

En af dem er svenske Max Matthiessen, der med kapitalfonden Nordic Capital i ryggen har store ambitioner om at vokse på det danske pensions- og forsikringsmæglermarked.

Med et nyligt opkøb af Pensionsselskabet og Stockrate har Max Matthiessen dyppet tæerne i det danske marked, men koncernen halter fortsat langt efter rivalen Söderberg & Partners, selv om Max Matthiessens ejer, Nordic Capital, sidste år opkøbte det store danske forsikringsagentur, Riskpoint, for knap 2 milliarder kroner.

Senest har Max Matthiessen stiftet to selskaber, MM Holdco og MM Holdco 2, med hjælp fra advokathuset Plesner. I ledelsen for de to selskaber sidder Max Matthiessens topchef, danske Jacob Schlawitz, distributions- og salgschef Henrik Gunolf samt Johan Keding, der er chef Liv & Pension i Max Matthiessen.

Adm. direktør i Max Matthiessen, Jacob Schlawitz, fortæller, at han hverken vil be- eller afkræfte individuelle sager, men siger:

”Alle gode selskaber, som passer det ind i Max Matthiessen, kigger vi seriøst på, hvis vi får muligheden,” siger Jacob Schlawitz.

Men også kometselskabet North, som kapitalfonden Polaris for nylig solgte til det internationale mæglerhus Howden Insurance Brokers for over 2 milliarder kroner, har vist interesse for Deloitte Pension Management.

Salget af North til Howden skete, kun to og et halvt år efter at Polaris skabte North i samarbejde med den tidligere Willis-direktør Lars Gundorph med en ambition om at konsolidere den danske mæglerbranche.

North ønsker dog ikke at kommentere InsideBusiness’ oplysninger om, at de har vist interesse for Deloitte Pension Management.

Bestyrelsesformand i Deloitte Pension Management Henrik Wellejus ønsker heller ikke at fortælle, hvem Deloitte forhandler med om et salg af pensionsmæglerforretningen.

”Vi har afsøgt markedet, og vi er lige nu i dialog med mulige købere,” siger Henrik Wellejus, der tilføjer, at han forventer, at forretningsbenet er frasolgt inden sommerferien.

Kræver større muskler for at skalere

Med salgskiltet på Deloitte Pension Management nærmer enden sig for revisionshusenes pensionsmæglereventyr.

Satsningen blev for alvor skudt i gang for ti år siden, da Deloitte og PwC søsatte hver sin pensionsmæglerforretning på næsten samme tid.

Ambitionen var at tage en del af markedet for uvildig pensionsrådgivning, og erfarne kræfter blev hyret ind til at forløse ambitionerne.

Mens Deloitte satte sin lid til Jørgen Leschly Thorsted, var det den kendte pensionsmægler Kim Sejer, der i flere år stod bag pensionsmægleren Sejer & Svendsen, der blev sat i spidsen for PwC’s satsning.

Forventningen hos de to revisionshuse var, at deres store revisionsforretninger kunne føde kunder ind i pensionsmæglerne, men meget tyder på, at synergierne ikke har været så åbenlyse og oplagte, som først antaget.

Udfordringen er ifølge flere kilder i branchen, dels at synergierne slet ikke er så store, som man oprindelig troede, dels udgør pensionsmæglerforretningen også en risiko for revisorerne, hvis en kunde eksempelvis bliver utilfreds med den rådgivning, som pensionsmæglerforretningen har leveret.

PwC har for længst lukket sin pensionsmæglerforretning ned, og med Deloitte på vej ned ad samme vej er enden nær på revisionshusenes sats på området.

Henrik Wellejus understreger dog, at Deloitte fortsat tror på konceptet. Men han anerkender også, at revisions- og rådgivningshuset ikke er den rette ejer.

”Potentialet er der, og vi har en god forretning, men der ingen tvivl om, at vores forretningsmodel, herunder en partnerstrukturmodel, er en svær model for en pensionsmæglervirksomhed. Deloitte vil stadig selv være en kunde i Pension Management, og vi er fortalere for konceptet. Men der skal findes en større muskel for at skalere forretningen rigtigt,” siger Henrik Wellejus.

Mæglerkæmper driver konsolidering

Salget af Deloitte Pension Management er det seneste i rækken af handler i den danske pensions- og forsikringsmæglerbranche.

Den massive konsolidering af den danske pensions- og forsikringsmæglerbranche bliver især drevet af North, der siden stiftelsen har foretaget mere end ti opkøb, samt svenske Söderberg & Partners.

Med kapitalfondene TA Associates og KKR i ryggen har Söderberg & Partners købt heftigt op i Danmark igennem flere år. Det gælder ikke mindst købet af en større andel af den danske pensionsmægler APC.

Som InsideForsikring kunne fortælle tidligere på ugen, har Söderberg & Partners netop købt den globale forsikringsmægler Lokctons danske pensionsforretning. Med i handlen, der hører til de mindre, følger de garvede Sten Asmussen og Erik Ludvigsen fra Lockton med over i Söderberg & Partners, der er medlem af Lockton Global Partnership Network.

Samtidig har også svenske Max Matthiessen med kapitalfonden Nordic Capital i ryggen store ambitioner om at vokse på det danske pensions- og forsikringsmæglermarked.

Mens North var det store dyr på savannen, findes der fortsat flere oplagte opkøbsmål blandt de selvstændige pensions- og forsikringsmæglere.

Et af dem er RTM, der er et af landets største danskejede mæglerhuse. Flere kilder i branchen peger derfor på RTM som en mulig brik i den fremtidige konsolidering.

RTM har de senere år formået at øge omsætningen betragteligt. I 2022 rundede omsætningen således 61 millioner kroner fra 53 millioner kroner året forinden. Kigger man fem år tilbage, lød omsætningen på blot 37 millioner kroner.

Knap så eksplosiv har indtjeningen dog været. Over en femårig periode er det således kun lykkedes RTM at øge resultatet før skat fra 1,8 millioner kroner til 3,1 million kroner.

RTM’s ejer, stifter og administrerende direktør, Leif Rexen, har dog tidligere afvist, at han har planer om at sælge mæglerhuset.

”Vi er ikke i spil. Vi elsker at være den største danske selvstændige mægler, der kan gøre, hvad vi har lyst til uden at spørge nogen. Det er en fantastisk fornemmelse,” sagde Leif Rexen til InsideForsikring i september sidste år.

 

Læs mere

Her er landets bedste kapitalfond

International forsikringskæmpe køber North

Købstædernes Forsikring trækker sig ud af kæmpeaftaler med Söderberg og WTW

Mæglerhus indleder storstilet angreb på pensionsområdet

Svensk finanskæmpe går i direkte konkurrence med APC-ejer og North

Partnere sælger forretningsben til kapitalfonds mæglerhus

Stor pensionsmæglerhandel kan gå to veje for stifter