d0b13850-586f-4683-a2f3-94d6f4dfaa20

Ugens Insider

Deloitte vil fortsætte vild vækst, selv om recessionen rykker tættere på

Med en vækst på 19 pct. landede Deloitte en rekordhøj omsætning sidste år. Recessionsspøgelset lurer, men spørger man topchef Anders Dons, åbner det blot muligheder for rådgivningskæmpen. Han erkender dog, at det lukrative M&A-marked kan blive ramt. Samtidig lægger Deloitte an til advokatoffensiv.

Danmarks største revisions- og rådgivningsvirksomhed, Deloitte, har travlere end nogensinde.

Det havde Deloitte også sidste år, og selv om skyerne over den globale økonomi bliver mørkere og mørkere, tror topchef Anders Dons, at Deloitte kan holde tempoet oppe. Det kommer dog til at kræve sit, selv om første kvartal i Deloittes nye regnskabs år viser, at væksten fortsætter med uformindsket styrke, fortæller Anders Dons.

Men med en vækst på hele 19 pct. øgede Deloitte sidste år sin omsætning til 4,4 mia. kr. Det er det højeste niveau nogensinde. Alle forretningsområder i Deloitte er i fremgang. Men især rådgivning på det yderst lukrative M&A-område har været en guldgrube for Deloittes.

Det gælder selvfølgelig i den såkaldte financial advisory, hvor man finder Deloittes corporate finance-afktiviter. Forretningsdelen voksede sidste år hele 31 pct. Det glohede M&A-marked trak også en del af læsset i Deloittes konsulentforretning, hvor man blandt andet rådgiver virksomheder om store transformationer.

Men siden Deloitte lukkede sidste års regnskabsbøger i udgangen af maj, er verden ikke længere den samme.

Krigen i Ukraine har fået energipriserne til at eksplodere og har drevet inflationen til de højeste niveauer i Danmark og Europa i årtier. Spørgsmålet er ifølge mange eksperter ikke længere, om vi får en recession, men hvornår den melder sin ankomst.

Men hos Deloitte ser topchef Anders Dons en recession som en mulighed.

”Hvis der kommer en recession, er det trist for samfundet, men det påvirker ikke nødvendigvis vores forretning 1:1, fordi der vil være et kæmpe behov for at få hjælp til forandringerne,” siger han.

Anders Dons læner sig op ad historiebøgerne, når han skal forklare, hvorfor han tror, at en recession kan åbne nye muligheder for Deloitte.

”Kigger du tilbage på de sidste mange recessioner, kommer der altid markante strukturelle forandringer på den anden side,” siger han.

Anders Dons forudsigelse er, at en recession vil accelerere de aktuelle megatrends, som Deloitte ser: den øgede digitalisering af erhvervslivet, bæredygtighed og ESG, øgede regulatoriske krav til virksomhederne samt det nye fokus på et mere fleksibelt arbejdsliv. På den måde vil det øge efterspørgslen på Deloittes ydelser.

”Jeg ikke jubeloptimist på verdens vegne. Men der vil stadig være et stort behov for den forskel, vi kan gøre for virksomhederne på en lang række områder,” siger han.

Lukrativ M&A-forretning vil blive ramt af recession

Anders Dons erkender dog, at en recession formentlig vil lægge en dæmper på M&A-markedet.

Det lukrative marked for køb og salg af virksomheder har i mange år været et nøglemarked for landets største revisionshuse. Især Deloitte har over årene formået at opbygge en slagkraftig enhed, der formår at kæmpe side om side med de hjemlige investeringsbanker om de indbringende mandater.

Mens børsmarkedet frøs til is i det øjeblik, krigen i Ukraine brød ud, har M&A-markedet længe holdt stand. Men den globale frygt for recession begynder nu også at indhente M&A-markedet. Her lyder meldingen fra flere, at det især på de helt store handler er blevet markant sværere at få enderne til at mødes.

Tal fra Mergermarket viser da også, at antallet af virksomhedshandler, som Deloitte har været rådgiver på, er på et betydelig lavere niveau i 2022 end sidste år. Hvor Deloitte i 2021 stod bag 48 handler til en samlet værdi af 22,6 mia. kr., har Deloitte blot været involveret i 20 handler indtil videre i år.

Derfor kan Deloitte ikke forvente, at aktiviteten fra det seneste år kan opretholdes, hvis Danmark rammes af recession, siger Anders Dons.

”Der er stadig mange penge i kapitalfondsmarkedet både globalt og lokalt, der skal placeres. Nogle af de bedste deals, hvis du spørger rundtomkring, bliver lavet i tider, som vi er på vej ind i. Og lige nu er M&A-aktiviteten stadig stærk, men det vil typisk være der, hvor vi vil opleve en reduktion, hvis der kommer en recession,” siger han.

”Vi vil nok se, at toppen af væksten aftager. Men vi behøver heller ikke at vokse næsten 20 pct. om året.”

Har skåret 100.000 væk fra revisionsben

Mens Deloitte med den ene hånd har travlt med at hjælpe virksomheder med store transformationer og opkøb, bruger man den anden hånd til at skære kraftigt i antallet af timer i den klassiske revisionsforretning.

Over 100.000 timer er det seneste år blevet skåret fra i den gamle kerneforretning. Det sker som led i et opgør, hvor Deloitte forsøger at gøre op med en ubarmhjertig arbejdskultur, der historisk har fået mange revisorer til at forlade branchen.

Ifølge Anders Dons er Deloitte gået all in på at skabe et fleksibelt arbejdsliv, der tager højde for, hvor medarbejderne er i livet. Næste skridt er at omstille kulturen fra et ensidigt fokus på timer til værdien af det arbejde, Deloitte leverer for kunderne.

”Medarbejderne skal ikke hele tiden måles på timer. Det er den vej, vi skal. Vi bruger rigtig meget tid på det, så vi kan komme en skidt arbejdskultur til livs,” siger han.

Selv om 100.000 timer er skåret fra i revisionsforretningen, voksede omsætningen alligevel 6 procent. Fremgangen dækker over, at selve rådgivningsdelen af revisionsforretningen vokser meget. Kerneforretningen er også i fremgang, siger Anders Dons.

Og så har Deloitte hævet priserne.

”Vi har skåret 100.000 timer fra, og det trækker omsætningen ned, men vi har også øget priserne,” siger han.

Varsler offensiv på advokatmarkedet

Ligesom de øvrige rivaler i big four har Deloitte i flere år stået på spring for at æde sig ind på markedet for juridiske ydelser.

Advokaternes marked er i dag beskyttet af strikse regler for blandt andet ejerskab og brugen af advokattitlen.

Kortvarigt så det også ud til, at en række eksplosive anbefalinger fra Konkurrencerådet ville åbne markedet mere for især revisionsbranchen. Men anbefalingerne blev hældt ned ad brættet af daværende justitsminister Nick Hækkerup (S), da han afviste størstedelen af Konkurrencerådets anbefalinger, som for alvor ville have gjort en forskel for revisorerne.

Det har dog ikke bremset big four-husene i at opruste – eller at gå på rov hos hinanden. Som InsideBusiness afslørede, mistede Deloitte for nylig chefen for sin juridiske afdeling, Anders Lausten, til rivalen PwC.

Tabet af den prominente partner rokker dog ikke ved Deloittes planer. Ambitionen er, siger Anders Dons, at Deloitte skal spille en stor rolle på markedet for erhvervsjuridiske ydelser i Danmark.

”Vi leverer i dag juridiske ydelser, men vi har ikke et advokatsetup. Men det ændrer ikke på vores strategi. Deloitte er store på legal globalt. Det vil vi også være i Danmark,” siger han.

”Over de kommende år vil du se, at Deloitte bliver større på legal. Det kan være alt lige fra et selvstændigt advokathus, til at vi selv bygger det op,” tilføjer han.

Læs mere

Revisionshuse intensiverer M&A-kampen

Historisk bøderegn over danske revisorer

Myndigheder giver hård kritik af revisionskæmpe

EY har trumfkort i opgør med big four-husenes forretningsmodeller

Opsplitning af EY ligner gigantsats. Rivaler står på spring til at kapre nøglefolk

Kort efter ny revisoralliance: Revisorkæmpe går til rivalen

Mindre revisionshus spurter fra kæmper

Revisionskæmpe stiller sig på opkøbssiden. Øjnene er rettet mod Sjælland

KPMG-topchef er klar opkøb for at sætte turbo på vækstplan

Krise afløst af vild vækst. Her er revisionshusene, der stormer frem

Revisorforening afviser uro efter ny alliance med Dansk Erhverv

Revisorboss færdig efter intern ballade

Revisionskæmper tager opgør med flere års prispres

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning