Netto web1

Inside story

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Landets største detailkæde Salling Group arbejder i al hemmelig på et storstilet frasalg, der potentielt kan indbringe selskabet over 2 milliarder kroner. Stigende usikkerhed kan dog medføre nervøsitet blandt de potentielle købere.

De senere års økonomiske uro med pandemi efterfulgt af krigen i Ukraine har indtil videre ikke sat noget negativt præg på det danske ejendomsmarked.

Faktisk tværtimod.

For ganske vist oplevede landets førende mæglere, at antallet af helt store transaktioner naturligt nok faldt under de mange nedlukninger i 2020, men interessen fra de pengestærke køberes side synes at være større end nogensinde.

Samtidig har markedet for de helt store erhvervsejendomme i løbet af de sidste to års uro vist sig langt mere robust end under finanskrisen, hvor en kombination af alt for mange lykkeriddere og for meget gæld medførte tab og store nedskrivninger hos både banker samt flere af de helt tunge investorer.

Det er især massiv efterspørgsel fra udenlandske investorer, der har givet enorm travlhed på markedet i 2021, og købernes jagt på solide danske ejendomme ser ud til at være fortsat ind i 2022.

En af de aktører, der satser på at lukrere på de gunstige betingelser, er landets største detailkoncern, Salling Group, der i al fortrolighed arbejder på et omfattende udsalg af ejendomme for over 2 milliarder kroner.

Koncernen har ifølge InsideBusiness’ oplysninger hyret landets største erhvervsmægler, Colliers, til at hjælpe med at finde en køber til en lang række af koncernens mursten primært vest for Storebælt.

Ejendommene huser til daglig Salling egne butikker, herunder Netto og Føtex, og selv om langt de fleste investorer de senere år har vendt ryggen til de klassiske retailejendomme, er interessen for Sallings butikker endog særdeles stor.

Det skyldes især, at netop dagligvarebutikker har vist sig som værende utrolig stabile selv under en coronakrise, hvor de som nogle af de få har haft åbent hele vejen igennem.

Samtidig ligger der ifølge flere interesserede investorer en potentiel upside i de mange butiksejendomme, da der flere steder er mulighed for at udvikle ejendomme og eksempelvis opføre boliger, når butikkernes lejekontrakter løber ud.

Dog noterer flere potentielle købere over for InsideBusiness, at de stærkt stigende renter sandsynligvis kan påvirke prisen på Sallings ejendomme, ligesom en fortsat stigende rente også den kommende tid kan gøre det svært for en del investorer at møde sælgernes ofte meget høje prisforventninger.

Salling Group er ikke den eneste detailgigant på det danske marked, der har slanket balancen og frigjort kapital via frasalg af ejendomme.

For lidt over et år siden stod også konkurrenten Rema 1000 bag et omfattende udsalg, hvor man afhændende mursten for knap 3 milliarder kroner, hvor en stor del af dem blev købt af britiske Savills Investment Management for lidt over 1 milliard kroner.

Hos Salling Group ønsker man ikke at udtale sig om det forestående frasalg, da det i en mail fra koncernens presseafdeling fremgår, at man ikke ”kommenterer rygter og spekulationer.”

Tæt på milliardportefølje

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har flere af de hjemlige købere, herunder især pensionskasserne, løbende trukket følehornene til sig, da især priserne på ejendomme i og omkring København ifølge pensionskasserne var kommet op i et for højt niveau.

Interessen fra de tunge udenlandske investorer er dog historisk høj, blandt andet fordi de sammenligner priserne i eksempelvis København med andre europæiske storbyer som London og Berlin, hvor ejendomme just ikke er billige for tiden.

En af de aktører, der for alvor er begyndt at blande sig i kampen om danske ejendomme, er den Singapore-baserede kæmpefond GIC. Den enorme pengetank var indtil for nylig herhjemme primært kendt for sit parløb med EQT og den noget uheldige investering i kriseramte Nordic Aviation Capital. Den asiatiske investor har dog ud over kapitalfonde også en enorm appetit på ejendomme og har blandt andet opkøbt ejendomme i Ørestad med hjælp fra sin rådgiver, hollandske Orange Capital Partners.

Netop det makkerpar er i skrivende stund i fremskredne forhandlinger med den succesfulde danske forvalter NREP om at overtage sidstnævntes store ejendomsportefølje med projektnavnet ”Nacre”, som mægleren Colliers har i markedet.

GIC og deres hollandske mægler har således ifølge InsideBusiness’ oplysninger haft eksklusivitet gennem nogen tid, og en handel forventes at blive annonceret inden for de kommende uger.

Få dominerende spillere

At der også her står Colliers på salgsmaterialet, kan ikke overraske, da det store mæglerhus efter opkøbet af Sadolin & Albæk har cementeret sin position som den absolut førende herhjemme.

Alene sidste år nåede firmaet en bruttofortjeneste på knap 280 millioner kroner, hvilket er mere end dobbelt så meget som branchens nummer to, CBRE.

Førstnævnte stod da også bag handler for omkring 40 milliarder kroner, mens CBRE også havde sit bedste år nogensinde og kunne notere sig at have en hånd med i ejendomshandler for omkring 20 milliarder kroner.

Fra de to aktører er der langt ned til de øvrige herhjemme, og flere andre spillere som RED og Catella ser ud til at have tabt en del momentum de senere år, alt imens branchens to førerhunde stormer af sted.

Chef for investment & capital markets hos Colliers i Danmark Peter Winter understreger da også, at han trods de mange aktuelle usikkerhedsmomenter fortsat ser et stærkt marked i 2022.

”Det er klart, at krigen i Ukraine og de stigende renter giver mere usikkerhed i markedet. Men vi oplever fortsat stor interesse fra investorernes side. Det kan dog ikke udelukkes, at især renten kan give lidt større afstand mellem købere og sælgere og dermed give en korrektion i priserne,” siger Peter Winther.

Peter Winther medgiver, at markedet for de helt store ejendomshandler er præget af meget få spillere, hvor Colliers er den altoverskyggende.

”Markedet er vokset markant i 2021, og vi har taget markedsandele i visse segmenter. Et forsigtigt bud er, at vi sidder på 30-35 procent af markedet, men det betyder ikke, at der ikke er plads til en underskov af mindre aktører” siger Peter Winther.

 

Læs mere

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil