soeren-dal-ap-1

Inside story

Direktør forlader pensionsgigant

Direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen forlader pensionsselskabet, der er blandt landets største og kendt som den frække dreng i klassen. (Opdateret)

Søren Dal Thomsen har netop forladt direktørposten i AP Pension. Det bekræfter topchefen selv over for InsideBusiness. Det forventes, at der om kort tid vil blive sendt en officielt meddelelse fra pensionsselskabet, der er blandt landets største.

”Jeg vil kun AP Pension det bedste, så jeg er nødt til at henvise til formanden. Men det er korrekt, at jeg ikke længere skal være direktør i virksomheden,” lyder det kortfattet fra Søren Dal Thomsen, der har været topchef i AP Pension siden 2010, hvor har overtog fra den mangeårige direktør Hans Boye Clausen.

Under Søren Dal Thomsen fra 2011 til 2015 er AP Pension vokset fra en balance på 78 mia. kr. til 104 mia. kr. samtidig er overskuddet øget fra 33 til 176 mio. kr. i 2015. Formanden for AP Pensions bestyrelse er gårdejer Niels Dengsø Jensen, som InsideBusiness endnu ikke har fået en kommentar fra.

Søren Dal Thomsen har gennem de senere år markeret sig som en af spydspidserne inden for pensionssektoren herhjemme, og har især gjort sig bemærket for sine mange offensive investeringer i alternativer som eksempelvis ejendomme, landbrug og kapitalfonde. Det var netop hans kompetencer indenfor alternative investeringer, som gjorde, at han i sin tid fik jobbet.

Direktøren ønsker over for InsideBusiness ikke at løfte sløret for, hvorvidt han har et nyt job på hånden.

”Igen må jeg henvise til formanden. Jeg ønsker ikke at udtale mig yderligere i sagen,” siger Søren Dal Thomsen, der de senere år har fået et ry som den frække dreng i klassen i den tilknappede pensionsbranche.

Blå Bog: Søren Dal Thomsen

Søren Dal Thomsen
Alder: 46 år

Uddannelse: HH, merkonom i finansiering i 1992 og i regnskab i 1993 og en HD i finansiering i 1999.

Karriere: Elev i Bikuben i 1988, finansrådgiver i Bikubens Finanscenter Midtsjælland i 1990, porteføljemanager i Bikuben Børs i 1993, seniorporteføljemanager i SparInvest i 1995, fondschef i St. Frederikslund Group i 1999, samme stilling i AP Pension fra 2001, investeringsdirektør i Sampension i 2004, direktør i AP Pension fra 2006. Nu snart adm. direktør i samme salskab.

Privat: Er gift med Lea Dal Thomsen. Har to børn.

Ifølge brancheforeningen Forsikring & Pension er AP Pension i skrivende stund landets 7. største pensionsselskab med en markedsandel på lige under fem procent.

Under Søren Dal Thomsen er AP Pension vokset kraftigt blandt andet takket være en fusion med FSP, men ønsket om at vokse sig større er ikke sket uden bump på vejen, og hundredevis af tidligere FSP-kunder trak sidste år AP Pension i forsikringsankenævnet.

Især inden for alternativer har AP Pension med Søren Dal Thomsen ved roret gjort sig markant bemærket de senere år blandt andet ved at gå ombord i en række store ejendomsprojekter over alt i landet, ligesom man har investeret milliardbeløb i kriseramte danske landbrug.

Det er dog langt fra alle de investeringer, der har indtil videre har givet det ønskede afkast, og især AP Pensions fokus på danske landbrug har indtil videre været et problematisk eventyr.

Kryptisk formand

Efter InsideBusiness’ afsløring udsendte AP Pension en officielt udtalte, hvor selskabet formand Niels Dengsø Jensen på noget kryptisk vis forsøgte at redegøre for fyringen af selskabets direktør gennem seks år.

“Vi har sat stor pris på Søren Dal Thomsen evner til at se nye muligheder forretningsmæssigt og i et investeringsmiljø, hvor lave renter i en årrække har gjort det særdeles udfordrende at opnå tilfredsstillende afkast. Vi ønsker Søren Dal Thomsen alt mulig  held og lykke fremadrettet,” lyder det fra Niels Dengsø Jensen i pressemeddelelsen, hvor det samtidig fremgår, at direktøren har valgt at søge nye udfordringer dog uden at nævne, hvad de præcis indebærer.

Søren Dal Thomsen blev oprindeligt ansat som investeringsdirektør i AP Pension i 2001 men forlod pensionskassen tre år senere for at blive en del af konkurrenten Sampension. I 2006 vendte han imidlertid tilbage til AP, hvor han blev medlem af direktionen.