Stadil web ny

M&A

Direktør fyret efter modstand mod Stadil-manøvre

Brødrene Hartmanns bestyrelse og storaktionær fyrede i sommer koncernens finansdirektør, Flemming Steen, efter at han gentagne gange bag lukkede døre havde udtrykt betænkeligheder ved den måde, Stadil-familien vil afnotere selskabet på.

Der var ikke mange, der tog notits af det, da den ombruste æggebakkeproducent Brødrene Hartmann midt i sommerferien sagde farvel til sin finansdirektør, Flemming Steen.

Forklaringen dengang lød da også ganske fredsommelig, idet selskabet i en meddelelse kunne fortælle, at man efter gensidig aftale ville sige farvel til den tidligere Mærsk-mand, der havde et ønske om at søge nye udfordringer uden for koncernen.

InsideBusiness kan nu løfte sløret for, at der bag kulisserne foregik et helt andet og noget mere dramatisk forløb, hvor Flemming Steen reelt blev fyret midt i sin sommerferie. Det skete, efter at han gennem flere måneder havde været på kant med familien Stadil i forbindelse med storaktionærens ønske om at afnotere det danske selskab og drive det videre i privat regi.

Flere kilder med stor indsigt i forløbet beskriver over for InsideBusiness, hvordan den tidligere finansdirektør i rederiet Clipper og entreprenørkoncernen MT Højgaard altid både har været særdeles principfast og regelret, hvilket ved flere lejligheder kolliderede med de tanker, familien Stadil i løbet af 2023 begyndte at lufte for ledelsen i Brødrene Hartmann.

Flemming Steen var således af den klare overbevisning, at en eventuel afnotering af Brødrene Hartmann skulle foregå efter bogen, hvilket blandt andet indebar, at de mange småaktionærer skulle tilbydes en fair præmie for at sælge deres aktier og dermed en præmie i forhold til den aktuelle børskurs.

Samtidig var han af den opfattelse, at man med et bud fra en meget nærtstående aktionær var nødt til at strække sig langt for at sørge for, at man havde gjort alt for at opretholde god corporate governance gennem hele forløbet.

Finansdirektørens klare synspunkter stod i åbenlys kontrast til, hvad hovedaktionæren ønskede. Da Stadil-familien 12. juli de facto fyrede bestyrelsen i Brødrene Hartmann og indsatte sine egne folk, gik der derfor ikke lang tid, før Flemming Steen blev bedt om at finde sig et andet job. 21. juli kunne selskabet så meddele, at selskabets finansdirektør nu var fortid.

“Som cfo og medlem af direktionen har Flemming spillet en vigtig rolle i at guide Hartmann sikkert gennem en periode med hidtil usete markedsforhold, herunder covid-19-pandemien og den seneste energikrise. Bestyrelsen takker Flemming for indsatsen og ønsker ham held og lykke i fremtiden,” lød det i en meddelelse fra selskabets nye bestyrelsesformand, Henrik Marinus Pedersen, der er direktør i Stadil-familiens virksomhed Ovadan Egg Group.

Giver modstandere mundkurv på

Manøvren med først at udskifte bestyrelsen for derefter at afskedige Flemming Steen anses af flere investorer som et træk, der bør få de røde alarmklokker til at ringe hos både Finanstilsynet og fondsbørsen.

”Det er meget skuffende, at familiens Stadil agerer sådan her. Det strider mod god corporate governance, og vi er noget overraskede over, at man kan tillade sig at gøre sådan i et børsnoteret selskab. Det virker, som om man bevidst forsøger at lukke munden på alle minoritetsaktionærer samt de personer i virksomheder, der taler på deres vegne,” siger James Vanasek fra VN Capital, der ejer 1,6 procent af stemmerne i Brødrene Hartmann.

I sidste uge trådte han og selskabet frem i InsideBusiness som frontfigur for de mange mindre aktionærers forsøg på at blokere Stadil-familiens afnotering.

”Vi har som udgangspunkt ikke noget imod, at nogen køber virksomheden. Det skal bare ske på fair vilkår og med respekt for alle aktionærer. Vi er altid tilhængere af dialog, men i dette tilfælde har det været helt nødvendigt at gøre opmærksom på, at det, der foregår, ikke er i orden,” lyder det fra investoren.

Familien Stadil præsenterede i forrige uge et forslag til at afnotere Brødrene Hartmann, men modsat normal praksis vil storaktionæren ikke tilbyde de øvrige investorer nogen præmie for deres aktier.

Buddet fra Stadil lyder således på 300 kroner pr. aktie, hvilket af både investorer og uafhængige aktører, herunder Carnegie, anses for at være en meget lav kurs, der ikke afspejler de reelle værdier i æggebakkeproducenten.

Christian Stadil har dog hele tiden forsvaret buddet, ligesom han i dag mener, beslutningen om at udskifte ledelsen i selskabet er helt udramatisk.

”Hvad angår bestyrelsens sammensætning, så skete skiftet, da vi ønskede at komme tættere på selskabet i tråd med ledelsesmodellen i andre selskaber, og det på trods af at den tidligere bestyrelse gjorde det rigtig godt,” skriver han i en mail til InsideBusines.

 

Læs mere

Storinvestor i krig med Stadil-familien

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked