ola-rollen-web

Global

Direktør isolationsfængslet. Børsskandale lammer svensk gigant

Et af Sveriges største børsnoterede selskaber er havnet i en insidersag på grund af direktørens private forretninger. Lige inden fængselsdøren smækkede i, gav politiet ham lov til at holde pressemøde om kvartalsregnskabet.

Fredag den 28. oktober 2016 var en dag som alle andre på det svenske aktiemarked. Hexagon-koncernen, en af Sveriges største, havde om morgenen udsendt kvartalsregnskab; det så pænt ud, lidt organisk toplinjevækst, noget større bundlinjevækst, og klokken ti formiddag var der telekonference for aktieanalytikere og journalister med koncernchef Ola Rollén. Altså business as usual.

Hvad deltagerne på telekonferencen ikke vidste og ikke kunne høre, var, at Ola Rollén var arresteret og havde tilbragt de to seneste nætter i fængsel. I baggrunden sad en politibetjent og holdt øje med koncernchefen, mens han tilsyneladende afslappet og i god form gennemgik slides, som deltagerne i telekonferencen kunne se på Hexagons investorwebsite. På sitet kunne man se et billede af Rollén som George Clooney-lookalike: smilende, solbrændt og slipseløs.

Koncernchefen var blevet anholdt ved 17-tiden om eftermiddagen to dage forinden på begæring af de norske myndigheder, sigtet for insiderhandel for et stort beløb. Lørdag blev han fløjet til Norge og varetægtsfængslet ved byretten i Oslo. Her sidder han nu i total isolation; han må af hensyn til efterforskningen hverken høre radio, se tv eller modtage besøg.

Børsgigant under pres

Det er unægtelig en lidt usædvanlig situation for et af Sveriges største børsselskaber – Hexagon har en børsværdi på 110 milliarder svenske kroner, noget mindre end Ericsson, men noget mere end Skanska. Omsætningen tjenes på produktion af forskellige former for måleudstyr til både industrien og bygge- og anlægssektoren, og den hentes hjem af koncernens 16.000 ansatte.

Rollén havde selv bedt politiet, om ikke han kunne få lov at afholde telekonferencen, og det sagde det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, ja til; efter at have talt med både norsk politi og det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, vurderede man, at det ikke kunne skade efterforskningen

Og man mente åbenbart ikke, at aktionærerne behøvede at vide noget.

Først mandag orienterede man aktiemarkedet, og det fik kursen til at falde 10 procent. Ganske vist er Hexagon andet end Rollén, men aktionærerne kan nok takke ham for en stor del af deres værdier: Siden han tiltrådte for 16 år siden, er Hexagons markedsværdi blevet mere end 50-doblet, i takt med at Rollén har forvandlet selskabet fuldstændigt fra et ufokuseret konglomerat til et specialiseret teknologiforetagende.

Selve håndteringen af insidersagen har altså potentiale til at blive en sag i sig selv, og Aktiesparerna, Sveriges svar på Dansk Aktionærforening, har da også allerede været ude at protestere og kræve, at Stockholm-børsens disciplinærnævn ser på sagen.

”Da Hexagon aflagde (kvartals)rapport i fredags, skrev man i rapporten, ”ingen væsentlige begivenheder, som påvirker den finansielle rapportering, er indtruffet i perioden fra balancedagen og til tidspunktet for fremlæggelsen af denne rapport”,” siger Aktiespararnas direktør, Joacim Olsson.

Usædvanlig governance

Rammen om insidersagen er temmelig usædvanlig, set med danske briller. Sagen handler nemlig om et investeringsselskab, Greenbridge Investment Ltd. Partnership, som Ola Rollén driver ved siden af sit koncernchefjob. Sammen med sin bestyrelsesformand.

Ja, Melker Schörling, bestyrelsesformand i Hexagon, og Ola Rollén, administrerende direktør for Hexagon, har deres eget fælles investeringsselskab, hvis formål er ”at investere i og have et industrielt fokus på hightech og/eller softwareselskaber.” Sådan blev det beskrevet i en pressemeddelelse, da danske United International Enterprises Ltd. (UIE) sidste år investerede 200 millioner svenske kroner i Greenbridge.

En bestyrelsesformands fornemste opgave er for så vidt at føre tilsyn med selskabets direktør. Og det mener man i Hexagon åbenbart sagtens, at formanden kan, selv om han privat gør millionforretninger sammen med direktøren. Men på den anden side er man vant til usædvanlig corporate governance i Hexagon: Rollén sidder også i bestyrelsen.

Sigtelsen fra norske Økokrim handler om, at Greenbridge sidste år købte aktier i det norske teknologiselskab Next Biometrics, samtidig med at man forhandlede med Next Biometrics om at købe aktier i en rettet emission til en noget højere kurs.

Den rettede emission var på 2 millioner aktier til kurs 60, og den offentliggjorde Greembridge helt efter bogen den 9. oktober sidste år.

Imidlertid havde Ola Rollén få dage tidligere på vegne af Greenbridge købt 284.341 aktier i markedet. Ifølge den svenske avis Dagens Industri blev handlerne gennemført den 6. og 7. oktober 2015 til en pris på mellem 46 og 49 kroner per aktie. En gevinst var altså givet, og i øvrigt eksploderede aktiekursen, da den rettede emission blev offentliggjort – i løbet af få dage var den næsten tredoblet.

Der er ikke noget usædvanligt eller fordækt i, at man køber op i en virksomhed, før man går i dialog med den om opkøb og overtagelse; men ikke samtidig – så er man på vej ud i insiderhandel. Ola Rolléns norske forsvarsadvokat, Erik Keiserud, har da også forklaret, at Ola Rollén godt nok vidste, at der var diskussioner mellem Next Biometrics og Greenbridge, men ikke at der var en aftale om en rettet nyemission.

Og det skal Økokrim, det norske bagmandspoliti, nu bevise.

Hos Økokrim er man sikker i sin sag.

”Vi får domfældelser i ni af ti sager,” siger politiadvokat Marianne Bender fra Økokrim til Dagens Industri. Sagen er nemlig, at Økokrim i modsætning til kollegerne i Danmark og Sverige frit kan udvælge, hvilke sager de vil tage sig af.

Et andet spørgsmål er naturligvis, om en fremtrædende erhvervsmand ville sætte karriere og frihed på spil for en kursgevinst på nogle få millioner kroner.

”Vi er overbeviste om, at dette er en misforståelse, og at vi snart er tilbage til ”busines as usual”,” skriver Melker Schörling i en mail til Svenska Dagbladet.

Og Ollén selvnægter sig skyldig.

”Efter vores mening er sigtelsen baseret på en misforståelse af de faktiske og retlige forhold i sagen,” skriver hans norske advokater i en pressemeddelelse.

 

LÆS MERE

Topadvokater i bitter strid om OW Bunker

VW’s store ombygning