WinLeasing web

Inside story

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma

En af finanskrisens mest omtalte spekulanter, der måtte flere år bag tremmer, spiller en central rolle i det skandaleramte leasingselskab WinLeasing. Også Vækstfonden har været involveret i virksomheden, ligesom Ringkjøbing Landbobank agerer bank for selskabet, der efterforskes af politiet i to forskellige sager.

Det ellers relativt ukendt leasingselskab WinLeasing er på kort tid blevet ramt af en række bemærkelsesværdige sager.

Netop nu undersøges virksomheden af både Nordsjællands Politi og Københavns Politi for to uafhængige forhold, der alle centrerer sig om det nordsjællandske bilfirma, der primært lever af at lease luksusbiler ud.

Firmaet efterforskes af Nordsjællands Politi i kølvandet på en omfattende brand i januar i en af firmaets garager, som politiet mistænker for at være påsat, mens Københavns Politi for nylig var på besøg hos WinLeasing i forbindelse med en større aktion mod et netværk, som politiet mistænker for at klone biler.

Kloningen dækker over en avanceret form for svindel, hvor stjålne biler sløres og efterfølgende leases ud, og i forbindelse med politiets aktion fandt man blandt andet en række klonede biler hos WinLeasing.

Officielt ejes det nordsjællandske leasingselskab af blandt andre hovedaktionær og direktør Jesper Andersen via virksomheden J.A.A. ApS, men InsideBusiness kan nu afsløre, at en af finanskrisens mest omtalte fallenter spiller en helt central rolle i det skandaleombruste firma.

Således erfarer InsideBusiness, at en stor del af den daglige drift i firmaet varetages af den dømte finansmand Steen Bryde, der i 2015 fik en dom på 3,5 års fængsel for skyldnersvig, mandatsvig og skattesvig.

En del af svindlen skete i det børsnoterede rederi Nordic Tankers, som Steen Bryde i 2008 havde overtaget magten i efter en ophedet kamp med en række småaktionærer, der beskyldte Bryde for at ville overdrage en række af sine kriseramte forretningseventyr til rederiet, så han dermed selv potentielt kunne undgå en økonomisk deroute.

Manøvren kuldsejlede imidlertid, blandt andet efter massiv modstand for storbanken Nordea, men efterfølgende lykkedes det Bryde og to forretningspartnere at indgå en række lukrative kontrakter med hinanden på rederiets regning – en finte, der potentielt kostede aktionærer i Nordic Tankers 23 mio. kr.

Ikke desto mindre spiller Steen Bryde nu en markant rolle i WinLeasing, og da InsideBusiness kontakter firmaet og beder om at tale med den daglige administration, er det da også den dømte erhvervsmand og tidligere toprevisor, der tager telefonen.

At der er en nær forbindelse mellem WinLeasing og Bryde, understreges desuden af, at finansmanden og leasingdirektør Jesper Andersen sammen ejer selskabet Alpha Millenium Invest, ligesom de begge har en fortid i det kulørte finanshus Capinordic, der forud for finanskrisen var centrum for en række af datidens mest markante spekulanter.

Respekterede aktører med om bord

Også to normalt yderst respekterede aktører i dansk erhvervsliv spiller en nøglerolle i WinLeasing. Således var det et samarbejde med den statsejede pengetank Vækstfonden, der for nogle år siden var med til at bane vejen for WinLeasing, da man med støtte fra den statslige fond i 2017 sikrede sig centraltfinansiering til for alvor at kunne sætte skub i planerne om at skabe en indbringende leasingforretning.

En del af den finansiering står Ringkøbing Landbobank for, og ifølge en kontrakt fra WinLeasing, som InsideBusiness er i besiddelse af, er det også den ellers så snusfornuftige jyske bank, der agerer bankforbindelse med det nordsjællandske leasingfirma.

Koblingen mellem Ringkjøbing Landbobank og WinLeasing tydeliggøres yderligere af, at den børsnoterede bank for ganske nylig tinglyste pant i leasingdirektør Jesper Andersens to ejendomme, ligesom banken tog underpant i sit eget pantebrev, stort set sideløbende med at politiet slog til på en række adresser på Sjælland, herunder Winleasings hovedkontor.

Hos Københavns Politi ønsker ledende politiinspektør Torben Svarrer ikke at kommentere sagen yderligere, men han understreger, at politiets aktion var rettet mod både WinLeasing og en række enkeltpersoner, men da sagen kører for lukkede døre, kan politiet ikke udtale sig yderligere.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra direktør i WinLeasing Jesper Andersen, mens det fra Vækstfonden lyder, at man ikke kan kommentere konkrete kundeforhold. Heller ikke Ringkjøbing Landbobank har ønsket at kommentere sagen.

Imperium kollapsede

Steen Bryde var oprindelig revisor i selskabet Horwath Revisorerne, men blev en del af det meget omtalte finanshus Capinordic i 2006, kort efter at selskabet og hovedaktionær Lasse Lindblad havde opkøbt GP Børsmæglerselskab. Bryde forlod dog Capinordic efter mindre end to år, i takt med at striden mellem Bryde og småaktionærerne i rederiet Nordic Tankers udviklede sig til et højspændt drama.

Det lykkedes Steen Bryde med hjælp fra en række forretningspartnere at overtage styringen af det lille tankrederi, men i løbet af 2008 begyndte Bryde Gruppen, der var den tidligere revisors holdingselskab, at slå revner.

Især ejendomsselskabet Bristen Gruppen, der var stiftet med Brydes nære forretningsforbindelse Brian Petersen, gav anledning til stor bekymring, da selskabet både havde opkøbt ejendomme og håndværksvirksomheder i stor stil i årene op til finanskrisen.

I sidste ende trak Roskilde Bank tæppet væk under virksomheden, hvorefter Brydes eget imperium ligeledes smuldrede, i takt med at kravene fra bankerne væltede ind.

Finansmanden forsøgte dog i 11. time at redde en del af forretningen ved at sælge en række virksomheder til selskaber kontrolleret af ham selv, hvilket dog endte med at blive blokeret af kreditorerne.

 

LÆS MERE

Danske Bank lukker ned for udskældt leasing af luksusbiler

Alvorlig kriminalitet knyttes til leasingbranchen. Nu skal de brodne kar fjernes

Minister går ind i bilsvindelsag. Vil stramme op på synskontrol

Forsikringsselskab slår svindelalarm: Stadig flere leasingbiler ‘forsvinder’

Storstilet svindelskandale rammer leasingbranchen

Danske Banks leasingselskab taber nok en bilimportøraftale på gulvet