Hartmann web

M&A

Drama på børsen: Stadil kan snuppe selskab med milliardrabat

Familien Stadil forsøger at afnotere Brd. Hartmann, men den pris, man tilbyder selskabets mange småaktionærer, er ifølge bank halvanden milliard lavere end det, virksomheden burde koste. Private investorer samt flere større aktionærer vil forsøge at blokere den kontroversielle afnotering.

Igennem de senere år er stribevis af danske selskaber blevet opkøbt og afnoteret fra børsen. Ofte sker det uden den store opstandelse, da de potentielle købere normalt har gjort deres hjemmearbejde og sørger for at tilbyde aktionærerne i opkøbsemnet en relativt pæn præmie for deres aktier. En præmie, man som udgangspunkt normalt sætter til 30 procent i forhold til den aktuelle børskurs.

I sidste uge præsenterede familien Stadil anført af hovedaktionær Christian og faderen, Thor, imidlertid et noget kontroversielt forslag for de mange private aktionærer i æggebakkeproducenten Brødrene Hartmann: Familien Stadil vil overtage samtlige aktier i selskabet med henblik på at afnotere koncernen, der især i indeværende år har oplevet en voldsom opblomstring.

I forvejen ejer Stadil knap 70 procent af aktierne i koncernen, og de tilbyder nu de øvrige aktionærer 300 kroner pr. aktie for at sælge til familien. Det svarer stort set til, hvad aktierne i Brødrene Hartmann blev handlet til i sidste uge, før planerne blev præsenteret.

Forslaget møder imidlertid massiv modstand fra flere af den danske virksomheds største, institutionelle investorer samt en stribe småaktionærer. De er af den opfattelse, at Stadil-familien forsøger at snuppe selskabet uden at betale en fair pris, der reflekterer de egentlige værdier i selskabet.

Og den pointe kan der meget vel være noget om, hvis man skal tro et notat fra investeringsbanken Carnegie, som blev rundsendt til bankens kunder i sidste uge. Heri sammenligner banken nemlig Brødrene Hartmann med den børsnoterede norske konkurrent Elopaq, der trods svagere indtjening værdisættes langt højere, end Stadil-familien vil betale for aktierne i den danske virksomhed.

Alene ud fra de multipler, Elopak-aktierne handles til, burde en aktie i Brødrene Hartmann ifølge Carnegie således koste 522 kroner, altså godt 70 procent højere end buddet fra Stadil.

Det svarer til en samlet markedsværdi af den danske æggebakkeproducent på 3,7 milliarder kroner, svarende til over halvanden milliard kroner mere, end Christian Stadil mener, at virksomheden er værd i dag.

Den pris flugter med, hvad Brødrene Hartmann var værdisat til på børsen for godt to år siden, før selskabet som mange andre industrivirksomheder blev hårdt ramt af især stigende gas- og råvarepriser.

Carnegies vurdering er ifølge Hartmanns amerikanske storaktionær, VN Capital, et klart vidnesbyrd om, at de 300 kroner pr. aktie, som aktionærerne er blevet tilbudt, slet ikke reflekterer den reelle værdi i Hartmann.

”Den pris, Stadil tilbyder os aktionærer, svarer til en urealistisk lav værdisætning, hvor man kun vil betale knap 5 gange den nuværende EBITDA-indtjening. I lyset af den positive udvikling i selskabet er det på ingen måde fair, og alene på baggrund af den forventede indtjening i år burde tilbuddet været langt højere,” siger James Vanasek fra VN Capital, der ejer 1,6 procent af aktierne i Brødrene Hartmann og har været investor siden 2021.

Står stærkt 

Siden har man dog effektivt fået gennemført en række prisstigninger både i Europa og på det vigtige amerikanske marked, hvorfor virksomheden står i en helt anden situation.

Nu har man fået hævet sine priser, samtidig med at omkostningerne til blandt andet gas er faldet voldsomt, hvilket har øget profitabiliteten i selskabet ganske markant.

Samtidig har øvelsen demonstreret, at en stor del af selskabets vigtigste kunder ofte vil være tvunget til at acceptere eventuelle prisstigninger, fordi de ikke har mange andre steder at gå hen. Den udvikling afspejles også i koncernens regnskaber, idet man så sent som 3. august opjusterede forventningerne til årets resultat, så man nu satser på at ramme et driftsresultat på mellem 375 og 475 millioner kroner.

I notatet fra Carnegie peger banken desuden på, at der potentielt kan komme endnu en opjustering senere på året, hvilket ifølge flere aktionærer yderligere vil underbygge, at Stadil-familiens tilbud ikke er fair.

”Aktiekursen i Hartmann har været lav gennem 2022 og dele af 2023 på grund af høje gaspriser og usikkerhed. Nu har man fået bevis for, at kunderne accepterer stigninger og kombineret med en stigende efterspørgsel efter virksomhedens produkter, i takt med at plastik udfases, ser fremtiden lys ud. Det er ydermere med til at understrege, at investorerne i selskabet er nødt til at stå sammen og få nedstemt forslaget,” siger James Vanasek.

Ikke et retvisende billede

Christian Stadil, ejer af Thornico-koncernen, hele tiden fastholdt, at familiens tilbud til de øvrige aktionærer er fair.

Det skyldes ifølge rigmanden, at den kurs, investorerne nu bliver tilbudt, ligger højere end det, aktien i gennemsnit har kostet de to seneste år. Samtidig peger han på, at aktiekursen ganske vist var over 600 i foråret 2021, hvilket dog ifølge ham ikke er et retvisende billede.

”Kursen HAR også været højere tidligere, ja, da vi oplevede en pludselig stigning for ca. to et halvt år siden. Denne top var dog momentan og, mener vi, funderet i grundløse spekulationer om et salg af virksomheden, og kursen faldt hurtigt igen,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

 

Læs mere

Storinvestor i krig med Stadil-familien

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked