Længere tids uro i kapitalfonden Erhvervsinvest er nu eksploderet i hænderne på fondens ledende partner, Thomas Marstrand, og den kreds af trofaste, institutionelle investorer, der i årevis har bakket fonden op med milliarder af kroner.
For ganske nylig lagde Erhvervsinvest i al ubemærkethed en pressemeddelelse på fondens hjemmeside, hvoraf det fremgår, at investorerne bag fonden Sileo nu har købt det ene af de to selskaber i fonden, Design Eyewear Group (DEG), ud.
Sileo blev ellers skabt for under to år siden, idet Erhvervsinvest etablerede et såkaldt continuation vehicle til de to selskaber Epoke og DEG, fordi man havde behov for at få lukket kapitalfondens anden fond, fordi man ikke havde haft held til at finde en køber til de to virksomheder.
Derfor er det særdeles opsigtvækkende, at gruppen af investorer, der blandt andre tæller giganten Nykredit, rederiet Nordens storaktionær, Motortramp, samt den jyske købmand Jens Poulsen, der er stifter og ejer af modevirksomheden DK Company.
Udadtil lød forklaringen fra Thomas Marstrand og Erhvervsinvest, at den overraskende handel skete ud fra investorernes ønske om sikre et længere ejerskab af brilleproducenten DEG, der sidste år omsatte for en halv milliard kroner.
InsideBusiness kan dog på baggrund af en række samtaler med investorer i Erhvervsinvest løfte sløret for, at salget af selskabet sker på baggrund af længere tids voldsomme uenigheder bag kulissen i Sileo.
Flere investorer har således været frustrerede over, at man i hverken bestyrelse eller ejerkreds har fået de informationer om driften af DEG, ligesom man i forbindelse med en nylig opskrivning af værdien af virksomheden forgæves har forsøgt at få Erhvervsinvest og ledende partner Thomas Marstrand til at redegøre for, hvad den forøgede værdi skyldes.
Over for InsideBusiness bekræfter Jens Poulsen, der ejer omkring 25 procent af Sileo, at bruddet mellem investorerne og Erhvervsinvest skyldes en række utilfredsstillende faktorer.
”Jeg må desværre vedkende, at der har været ting i forbindelse med samarbejdet, der har været under al kritik. Det virker, som om Erhvervsinvest og Thomas Marstrand slet ikke er interesserede i at give sine investorer de retmæssige informationer, vi har krav på. Vi oplever, at der bliver kørt ren enevælde fra Thomas Marstrand side, hvor man fuldstændig kører hen over hovedet på både investorer og bestyrelsen i DEG. Det er vi naturligvis nødt til at tage konsekvensen af,” siger Jens Poulsen.
Jens Poulsen har ud over Sileo ifølge Erhvervsstyrelsens officielle register investeret et tocifret millionbeløb i den store fond Erhvervsinvest V, som kapitalfonden i skrivende stund forsøger at etablere.
Skal dokumentere opskrivning
Jens Poulsen understreger samtidig, at han ud over mangel på information fra Erhvervsinvest og den manglende lyst til at orientere investorer og bestyrelse ydermere er forundret over, at han og de øvrige investorer ikke har fået en forklaring på, hvorfor Erhvervsinvest for nylig valgte at opskrive værdien af DEG.
”Som investor er vi naturligvis nødt til at være sikre på, at de informationer, vi giver om vores virksomheder til andre samarbejdspartnere, herunder banker, er fuldstændig retvisende. Derfor er det dybt bekymrende, at vi som ejere af Sileo ikke kan få Erhvervsinvest og Thomas Marstrand til at dokumentere, hvad værdisættelsen af et selskab som DEG baserer sig på,” siger Jens Poulsen.
Ud over de forretningsmæssige problemer i samarbejdet mellem Erhvervsinvest og investorerne i Sileo peger Jens Poulsen desuden på, at man undervejs i parløbet med kapitalfonden er blevet gjort bekendt med tilfælde, hvor medarbejdere ikke har fået en fair og ordentlig behandling.
”Som investor i en kapitalfond er det helt essentielt, at hele staben arbejder hårdt, men folk skal også føle sig værdsat, samt at deres grænser bliver respekteret og at de ikke stilles over for urimelige krav. Desværre har vi set eksempler på, at det ikke var tilfældet. Det dur ikke i 2024,” siger Jens Poulsen.
Nykredit i central rolle
Netop finanskæmpen Nykredit, der er en af de investorer, der nu er med til at købe DEG ud af Erhvervsinvest, har i en årrække været en af kapitalfondens mest trofaste samarbejdspartnere.
Det var således Nykredit, der sammen med blandt andre Spar Nord og PFA i 2004 var med til at etablere Erhvervsinvests første fond, der fik et tilsagn på omkring 300 millioner kroner.
Siden er Erhvervsinvest vokset markant og har de sidste 20 år rejst over 5 milliarder kroner. En del af dem er kommet fra Nykredit, der har været investor i samtlige fonde, og som ifølge InsideBusiness’ beregninger gennem årene har øremærket over 200 millioner kroner til kapitalfonden. InsideBusiness har sendt en række spørgsmål til Nykredit med henblik på at få klarlagt, hvad finanskæmpen mener om den seneste udvikling samt kritikken fra investorerne.
Især i årene frem til 2022 markerede Erhvervsinvest sig med en række stærke exits, herunder salget af blandt andet Damolin og Tresu, men fonden har dog også tidligere kæmpet med problemer bag kulissen.
I efteråret forlod en række profiler, heriblandt Henning Kruse Petersen og Bjørn Høi Jensen, Erhvervsinvest, fordi fonden anført af Thomas Marstrand ville implementere en ny struktur, hvor de garvede finansfolk reelt blev sat uden for indflydelse. Det fik både Kruse Petersen og den tidligere EQT-chef Bjørn Høi Jensen til at trække sig på stedet, da de ikke ønskede at være en del af en fond, hvor de reelt var sat uden for indflydelse.
“Det er lavet om, så det er partnerne, der styrer butikken, og ikke bestyrelsen. Og hvis vi skulle blive i bestyrelsen, ville vi ikke have noget at skulle have sagt, og det er der ikke nogen af os, der gider,” lød det dengang fra daværende formand Henning Kruse Petersen, der ud over en årrække som direktør i Nykredit også i flere år også var formand for statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.
Tavse støtter
Inside Business har kontaktet en række investorer i Erhvervsinvest, heriblandt naturligvis Nykredit, for at høre deres oplevelse af sagen, samt hvorvidt de fortsat bakker op om kapitalfonden.
I et skriftligt svar oplyser realkreditkæmpen dog, at man ikke ønsker at kommentere sagen yderligere og henviser i stedet til den pressemeddelelse, der tidligere er blevet sendt ud.
Også hos Motortramp, der er en anden af de store investorer i Erhvervsinvest Sileo, er hovedaktionær Johanne Riegels Østergård ikke meget for at udtale sig.
”Jeg henviser til pressemeddelelsen, som kom, da Erhvervsinvest Sileo solgte DEG til et konsortium bestående af hovedparten af investorerne i Sileo. Jeg kan derudover fremhæve, at Motortramp tror på, at DEG under det nye ejerskab og i godt partnerskab mellem bestyrelsen, den dygtige ledelse og medarbejderne kan realisere selskabets potentiale. Derudover har jeg ikke nogen kommentarer,” lyder det i et skriftligt svar.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Erhvervsinvest og Thomas Marstrand.
Læs mere
Milliardhandel tvinger EQT til lommerne
International kapitalfond snupper dansk familievirksomhed
Kapitalfond overdrager nøglerne til kriseramt forsikringsselskab
Altor nedskriver problembarn efter stort underskud
Maj Invest skyder kapital i guldæg efter indtjeningsdyk
Bank presser kapitalfond til salg af kriseramt investering
Kapitalfondsejet finanshus køber sig ind i dansk forsikringsagentur