Sovino web

Inside story

Dramatisk opgør i kapitalfond

Tidligere ledende partner i Maj Invest trækker sig nu fra alle bestyrelsesposter i kølvandet på et bittert opgør, efter at kapitalfonden truede direktør og medinvestor i et af fondens selskaber med fyring oven på nogle uheldige udtalelser.

Et gammel ordsprog siger, at en ulykke kommer sjældent alene. Det kan de nu skrive under på i kapitalfonden Maj Invest, der godt et år efter et tumultarisk partnerskifte er raget uklar med både fondens tidligere chef samt Erik Holm og Torben Olsen, der både er direktør og medinvestor af fondens restaurantgruppe, Sovino.

Striden relaterer sig til et interview før sommer med nichemediet FødevareWatch, hvor Torben Olsen, der ejer over en tredjedel af Sovino og har skabt en række af kædens restauranter, udtalte sig om kædens fremtid.

En del af topchefens bemærkninger blev af dele af markedet tolket, som om direktøren tvivlede på kædens vækstpotentiale og samtidig såede tvivl om sin egen lyst til at sætte yderligere tryk på udviklingen under en ny ejer.

Udtalelserne blev bemærket hos flere kapitalfonde, hvor man undrede sig en del over Torben Olsens betragtninger, især fordi de fleste forventer, at Maj Invest om kort tid vil forsøge at sælge restaurationskæden, som man købte i 2017.

Hos Maj Invest selv var fondens ledelse rasende over direktørens adfærd, hvorfor man indkaldte Torben Olsen til et møde med deltagelse af fondens tidligere chef Erik Holm. Sidstnævnte stod i en årrække i spidsen for kapitalfonden og har siden sit exit sidste år været formand for en række af kapitalfondens virksomheder.

På mødet truede ledelsen i Maj Invest blandt andet Torben Olsen med en fyring, ligesom man også var stærkt kritisk over for, hvorfor Erik Holm som formand ikke havde bremset sin direktør i at så tvivl om Sovinos potentiale.

Det blev langtfra godt modtaget af hverken Erik Holm eller den garvede restauratør, og hvor sidstnævnte undgik en fyring og slap med en skriftlig advarsel, var Erik Holm så pikeret over Maj Invests fremgangsmåde, at han nu har valgt at trække sig fra samtlige bestyrelser i fondens regi.

Det gælder ikke blot Sovino men også Sticks’nSushi samt Genan og de to designvirksomheder Wendelbo og Ferm Living.

Uheldig timing

Balladen i Maj Invest og Erik Holms efterfølgende exit kommer på et særdeles uheldigt tidspunkt for Maj Invest, der arbejder på højtryk for at etablere sin sjette fond.

Her er man blevet noget forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan, efter at fondens bestyrelse sidste år valgte at degradere sin netop udnævnte chef, Per Høholt, blot få måneder efter at han var blevet præsenteret for investorerne.

I stedet foretrak kapitalfonden og den øverste chef i Maj Invest, Jeppe Christiansen, den tidligere TDC-direktør Jens Aaløse, hvilket fik Per Høholt til omgående at trække sig.

Den ballade gav ikke overraskende en del uro blandt Maj Invests investorer, der blandt andre tæller pensionskassen PKA, Chr. Augustinus Fabrikker, Tryghedsgruppen og Dansk Vækstkapital.

Med Høholts exit havde Maj Invest nemlig både mistet to nøglefigurer inden for få måneder og vinket farvel til partner Niels Retbøll kort forinden samt Jan Hove Sørensen i 2018.

Samtidig kæmper Maj Invest fortsat med at skabe resultater i sin femte fond, der blev rejst i 2017. Her tabte man sin første og største investering på gulvet, da man måtte videresælge det tidligere TDC Hosting efter flere år med tab og store udfordringer.

Maj Invest og ledende partner Jens Aaløse ser indtil videre ud til at have været i stand til at berolige de mest kritiske investorer. Men fonden står nu i den penible situation, at man skal forsøge at drive Sovino frem mod et salg med en direktør, stifter og medaktionær, der langtfra er tilfreds med den behandling, han har fået af kapitalfonden.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Torben Olsen, og Erik Holm ønsker ikke at udtale sig om sin exit. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra ledende partner i Maj Invest Jens Aaløse.

Som erstatning for Erik Holm i Sovino har kapitalfonden nu sat tidligere Parken-formand Bo Rygaard i spidsen for bestyrelsen, mens partner i Maj Invest Thomas Riis har overtaget formandsposten i designvirksomheden Wendelbo efter Erik Holm.

Trofast investor

Det er indtil videre usikkert, hvordan Maj Invests investorer forholder sig til nyheden om Erik Holms exit, men kapitalfonden har gennem mange år været begunstiget af en ualmindelig trofast investorkreds, hvor især pensionskassen PKA velvilligt har stillet op stort set hver eneste gang, Maj Invest har etableret nye fonde.

En af de få fonde, hvor pensionskassen takkede pænt nej, var i forbindelse med etableringen af Maj Invest Equity 4 i 2011, som indtil videre har leveret et usædvanligt stærkt afkast takket være en stribe stærke frasalg.

PKA forventes da også at bakke op om Maj Invest 6, selv om forgængeren fra 2017 indtil videre har leveret et noget lunkent afkast og ikke ser ud til at råde over oplagte exitkandidater.

Ud over at investere i selve Maj Invest har PKA også foretaget en co-investering i Good Food Group, som dog har været hårdt ramt af corona og derfor har oplevet kraftigt faldende indtjening, siden koncernen blev opkøbt af de to samarbejdspartnere.

 

Læs mere

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond klar til at skifte frontfigur

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning