Codan forsikring

Inside story

Dramatisk tid for dansk forsikring: Se mulige scenarier i storstilet opkøbsbølge

Tryg og Intacts nylige bud på Codan/RSA har sat forsikringsbranchen, investeringsbanker og pengemænd i højeste beredskab. Og udfaldet af den spegede transaktion er langtfra givet. Også Gjensidige og Topdanmark-ejer Sampo lurer i kulissen, og så kan også danske Nykredit komme til at spille en rolle.

Fremtiden for landets tredjestørste forsikringsselskab, Codan, og en central del af markedsudviklingen på forsikringsmarkedet i Danmark og Norden afgøres i disse dage af nordiske investorer, investeringsbanker og topledelserne rundtomkring i de største forsikringsselskaber. Tryg/Intacts bud på 59 milliarder kroner for RSA-koncernen, der ejer danske Codan, kan nemlig blive afgørende for, hvem der bliver fremtidens vinder af det danske/nordiske forsikringsmarked.

Her er der tre spillere, som hver for sig har væsentlige økonomiske interesser på spil: Norske Gjensidige, der med Helge Leiro Baastad i spidsen i årevis har været på jagt efter opkøbsmuligheder i Danmark. Danske Tryg, der under Morten Hübbe har forfulgt en aggressiv opkøbsstrategi i Danmark og Sverige, samt finske Sampo, der ejer Nordens største skadesforsikringsselskab, If Forsikring og også har været særdeles aggressiv med opkøbet af knap 50 procent af aktierne i Topdanmark, som nu er blevet et konsolideret datterselskab af den finske gigant.

Sagen kort

InsideBusiness går bag kulissen på en af de største transaktioner inden for virksomhedshandler i Norden længe: Tryg/Intacts bud på Codans ejer RSA.

Vi afdækker de tre store nordiske spilleres interesser og de udfordringer og muligheder, de står med.

Sampo har endda netop solgt Nordea-aktier for 9 milliarder kroner med en strategisk bemærkning om, at man vil fokusere mere på skadesforsikring end bank. Denne udmelding må ikke undervurderes af aktørerne i markedet. Det skyldes, at den nye stærke mand i Sampo, Thorbjørn Magnusson, både er bestyrelsesformand i Nordea og topchef i Sampo.

Ingen er i tvivl om, at Magnusson er forsikringsmand til fingerspidserne – og i sit stille sind måske synes, at bankernes forretningsmodel med udlån af penge er langt mere risikofyldt end salg af forsikringer, hvor man jo starter med at få pengene, og historisk set har langt højere egenkapitalforrentning.

Og når selveste bestyrelsesformanden i Nordea laver et brandudsalg af Nordea-aktier, så bliver der lagt mærke til det. I hele Norden.

Kommer Sampo og Gjensidige med modbud?

På analytikersiden spekuleres der i, at Sampo planlægger et modbud på RSA-koncernen. Et sådant kan orkestreres sammen med Gjensidige, der så kan købe sig til vækst ved at få fat i Codans danske forretning og den svenske forretning, Trygg-Hansa, mens If Forsikring, der arbejder med forsikring af globale koncerner med kontorer i Frankrig, Tyskland, Holland og Storbritannien, kan overtage RSA’s internationale forretninger. Dog har Sampo netop købt det britiske bilforsikringsselskab, Hastings.

Uanset hvordan det falder ud, handler rigtig meget om markedsandele og konkurrencemyndighedernes godkendelser af forsikringsselskabernes størrelse. Og det kommer til at få afgørende effekt for Codans danske fremtid.

Tryg står nemlig med et opkøb af den danske forretning til at øge sin markedsandel fra 22 til ca. 32 procent, og det vil ikke være realistisk at få godkendt hos EU-Kommissionen, der må forventes at arbejde sammen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en eventuel vurdering af fusionen. Allerede ved Trygs køb af Alka var der betydelige problemer.

Det ved ledelsen hos Tryg udmærket – og de har også mere eller mindre kluntet forsøgt at kommunikere, at ejerskabet af danske Codan skal deles mellem Intact og Tryg. Hvordan svæver i vinden. Tryg har offentliggjort en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at ”Tryg har planer om at indgå et fælles ejerskab med det canadiske skadeforsikringsselskab Intact, hvor hvert selskab ejer 50 procent af danske Codan. Intentionen er derudover, at Intact køber RSA’s øvrige forretninger i Canada, Storbritannien og resten af verden.”

Trygs egen formulering i egen pressemeddelelse om 50/50-ejerskab er dog sidenhen blevet afvist som en dårlig oversættelse.

Hvad bliver fremtiden for Codan?

Andetsteds i materialet kan man tolke sig frem til, at Intact har tænkt sig at overtage Codans danske industriforretning, vindmøller med mere, hvilket vil lette Codans størrelse, så præmieindtægterne falder så meget, at Codan bliver mindre end Alm. Brand.

Desuagtet er det stadig umuligt for Tryg at overtage Codans danske forretning, så det mest sandsynlige er, at den skal sælges fra. For at øge fleksibiliteten ved transaktionen kan frasalget af Codan ske, efter at Tryg og Intact har ejet den som finansiel investering, det vil sige med af konkurrencemæssige hensyn vandtætte skotter mellem ledelserne af Tryg og Codan.

Det efterlader uanset hvad Codans danske privatforretning i spil, men den del er ikke for alvor på bordet, fordi der endnu ikke er hyret en rådgiver til den del af transaktionen i modsætning til købet af RSA, hvor Goldman Sachs og Barclays rådgiver RSA, og Morgan Stanley rådgiver Tryg.

Men der er ikke tvivl om, at der skal findes en løsning på Codans danske forretning, hvor det mest oplagte er et salg til Gjensidige. Det er i hvert fald analysen hos den garvede aktieanalytiker hos SEB Per Grønborg.

”Det er generelt opfattelsen, at Gjensidige er den mest oplagte køber til Codans danske forretning. Det er dem, der har en passende størrelse på det danske marked til at købe Codan ud af den anden deal. Det er også min opfattelse, at det bliver sådan, det falder ud. Spørgsmålet er, hvad Gjensidige vil betale for Codan,” siger Per Grønborg med henvisning til, at Codan kom ud af 2019 med en dårlig combined ratio på 104. Det er ligeledes velkendt, at omkostningsniveauet ligger i den absolut høje ende på markedet på over 20 procent, ca. 5 procentpoint højere end markedslederne.

Analysen fra Per Grønborg bekræftes da også af en officiel skriftlig kommentar fra Gjensidige til InsideBusiness:

”Der sker mange spændende ting i vores branche lige nu; vi har en afdeling i Norge, der løbende får tilbudt forskellige projekter, som de ser på.”

Nykredit kan ikke betale nok

En anden spekulation er, at Nykredit, der netop har været ankermand for et nyt, storstilet forsikringssamarbejde mellem realkreditkæmpen, Lokale Pengeinstitutter og Codan, der erstatter Gjensidige som Nykredits forsikringspartner, tager et dybt greb i lommen og køber Codans danske forretning, nu man alligevel har et tæt samarbejde med dem.

Samarbejdet er endda lige blevet udvidet, efter at Nykredits Mæglerforretning netop har indgået et forsikringssamarbejde med Codan, også på bekostning af et ophørt samarbejde med Gjensidige.

En sådan konstellation underbygges af, at Nykredit qua ejere som PFA har masser af kapital til opkøb. Men selv om Nykredit på det seneste har været ude med den store tegnebog ved opkøbet af Sparinvest, LR Realkredit og ved drift af eksempelvis leasingforretning og på den måde har udvidet sin forretning, så er vurderingen i hovedsædet på Kalvebod Brygge, at man ikke kan matche den pris, som en forsikringsvirksomhed med mulighed for stordriftsfordele kan give.

Den officielle melding fra Nykredit til InsideBusiness er da også:

”Vi er i Nykredit fortsat meget glade for vores nye aftale med Codan, men ser os ikke som ejere af virksomheden.”

Det efterlader stadig Sampos position, som er og bliver yderst interessant på det danske marked, fordi man både sidder på If Forsikrings danske forretning såvel som majoritetsejerskabet med knap 50 procent af børsnoterede Topdanmark.

Skal Topdanmark sælges?

I forhold til RSA-dealen har If Forsikring som beskrevet både mulighed for at gå ind i et konkurrerende bud sammen med eksempelvis Gjensidige. Men man kan også vælge at byde på Codans danske forretning alene og så lægge den sammen med If Forsikring i Danmark, som man ejer 100 procent af.

Men øvelsen bliver udfordret af, at man så bliver endnu større på det danske marked, hvis Topdanmark ses som en del af Sampo-koncernen. Her kan det være relevant at sælge ud af Topdanmark, men p.t. går markedsrygterne på det modsatte, det vil sige, at man øger sin ejerandel i Topdanmark. En mulighed er, at If Forsikring benytter markedsuroen til at lægge If Forsikring i Danmark sammen med Topdanmark.

Selv ønsker Sampo ikke at kommentere på den del, der har med opkøb af Topdanmarks aktier at gøre. Til gengæld vil Sampo gerne bekræfte, at man p.t. ser på mulighederne i markedet.

”Sampo er altid åben over for muligheder, men som du kan forestille dig, har vi for tiden fokus på at lukke Hastings-aftalen,” lyder det i en skriftlig kommentar fra Sampo med henvisning til, at Sampo i august meddelte, at man køber en majoritetsaktiepost i Storbritanniens største bilforsikringsselskab Hastings.

Netop denne transaktion er med til at fuldende førnævnte strategi fra Sampos nye stærke mand, Thorbjørn Magnusson, som det også fremgår af et skriftligt svar fra Sampo.

”Sampos strategi er at fokusere på sit kernekompetenceområde, skadeforsikring, for det er her, vi tror, ​​Sampo kan skabe mest aktionærværdi. Over tid ønsker vi, at koncernens økonomi skal tilpasses mere til vores P & C-aktiviteter. Hastings-købstilbuddet var et skridt i denne retning, og det er et andet skridt at reducere vores ejerskab i Nordea. Transaktionen øger vores eksponering for skadeforsikring, reducerer markedsrisikoen og giver os større økonomisk fleksibilitet fremadrettet,” lyder den skriftlige kommentar fra Sampo til InsideBusiness.

Tryg går efter svensk datterselskab

Fra danske Tryg er der fuldstændig radiotavshed, fordi man af hensyn til de britiske overtagelsesregler ikke må udtale sig mere end det, der er sendt ud i pressemeddelelse og selskabsmeddelelse, da RSA er børsnoteret i Storbritannien. Dog er der ikke tvivl om, at Tryg først og fremmest er med i dealen for at få fingre i RSA’s ret veldrevne svenske datterselskab, Trygg-Hansa. For uden dette opkøb er og bliver Trygs svenske selskab Moderna en miniput med bare 3 procent af markedet mod Trygg-Hansas 14,3 procent.

Det er dog også værd at bemærke, at buddet fra Intact/Tryg blev offentliggjort tidligt på grund af en kommende artikel i The Financial Times. Det betyder, at det også er et scenario, at parterne går fra hinanden med uforrettet sag. Tillige lurer mere hjemlige investeringsbanker på at få lov til at gennemføre et aktiesalg for Tryg, idet den danske forsikringskoncern står og mangler penge, hvis opkøbet af RSA bliver en realitet.

Uanset hvad, er ballet nu åbent for en eller flere storstilede forsikringsfusioner i Norden.

 

Læs mere

Forsikringsmarked under stigende pres. Priser kravler opad

Mystikken breder sig i Trygs store møgsag

Her er vinderne og taberne på ny, stor forsikringsalliance

Sydbank-opkøb giver ømme tæer i bank, pensions- og forsikringspartnerskaber

Prisstigninger ærgrer Alka-kunder

Forsikringsbranchen står over for revolution med nye forretningsområder

Opgør om uønskede bankkunder. Minister sætter sektor på plads

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt

Nationalbankdirektør til investorer og banker: Lad falde, hvad ikke kan stå

Banker indfører høje gebyrer for erhvervskunder. Se de dyreste og billigste