Det virker nærmest naturstridigt og næsten for godt til at være sandt. Alligevel ser landets headhuntere fortsat ud til at kunne levere vækst i forretningen i en tid, hvor fyringer og økonomisk usikkerhed er blevet hverdag i dansk erhvervsliv.
Dog må det alligevel siges at være særdeles opsigtsvækkende, at Korn Ferry i en regnskabsperiode, der stort set dækker tiden, fra da Putin invaderede Ukraine og til foråret i år, kan løfte sløret for det bedste regnskab i firmaets historie.
Headhunterens forskudte regnskabsår viser således en bruttofortjeneste på lidt over 70 millioner kroner. En klar fremgang i forhold til året før, hvor samme nøgletal lød på 45 millioner kroner og samtidig et klart vidnesbyrd om, at firmaet, der længe haltede efter de førende headhuntere herhjemme, nu for alvor kan bide skeer med eliten.
Baseret på de seneste regnskaber er det således kun Heidrick & Struggles, der kan overgå Korn Ferrys danske kontor, mens både Russell Reynolds og Egon Zehnder nu er langt efter målt på omsætning.
Det er da også et par tunge navne, Korn Ferry har fået om bord de senere år. Firmaet har været hurtig til at lukrere på den massive uro hos konkurrenten Spencer Stuart, og snuppede først den mangeårige Spencer-partner Henrik Maartensson. Siden havde man også havde held til at hente Kåre Sand, der var en af grundlæggerne af det Spencer Stuart, der i årene, før det hele smuldrede, havde etableret sig blandt de førende herhjemme.
Hertil kommer Mette Aagaard, der ligeledes var partner hos den kriseramte rival gennem flere år og i en periode også var chef for kontoret i København.
Managing director hos Korn Ferry Kåre Sand påpeger da også, at det historisk stærke resultat skal ses som en konsekvens af, at man nu har fået sammensat et sammentømret hold, der kan matche de bedste i branchen herhjemme.
”Vi har haft et rigtig fornuftigt år med tilfredsstillende omsætning. Trods de mange usikkerhedsmomenter i den globale økonomi har markedet faktisk været godt, men når vi kan fremvise vores hidtil bedste toplinjeresultat, skyldes det primært, at vi har fået skabt et rigtig stærkt team,” siger Kåre Sand, der overtog ledelsen af Korn Ferrys danske kontor, efter at Kai Hammerich gik den anden vej og tog tilbage til vingeskudte Spencer Stuart for at genopbygge kontoret i København.
Kåre Sand hæfter sig ved, at man trods de usikre tider også forventer at kunne fastholde momentum i indeværende regnskabsår.
”Vi er nu halvvejs inde i et ny regnskabsår, og selv om vi ikke kan sætte tal på vores forventninger for hele året, er vi ganske optimistiske i forhold til at kunne opretholde samme aktivitetsniveau,” siger Kåre Sand.
Fokus på talent
Det er ingen hemmelighed, at markedet for køb og salg af virksomheder har oplevet en markant opbremsning i år, ligesom de store ejendomshandler kan tælles på få hænder.
Samtidig kæmper en række af landets største virksomheder med følgevirkningerne af den opbremsning, der netop nu er i gang, primært fordi de private forbrugere holder igen.
At headhunterne indtil videre synes upåvirket af de nærmest daglige bølgeskvulp på både aktiemarkedet og i den globale økonomi, kan dog ifølge Kåre Sand tilskrives, at netop kunsten at sammensætte det rigtige hold er helt centralt i en tid med konstant usikkerhed.
”Den globale usikkerhed påvirker naturligt nok mange virksomheder, og flere har allerede annonceret omstruktureringstiltag. Det til trods oplever vi, at mange bestyrelser og direktioner fortsat har stort fokus på peopleagendaen og på at skabe de rette rammer for talent i organisationen. Det er i al væsentlighed kvaliteten af talent i organisationen der afgør, om man vinder eller taber,” siger han.
Har bredt forretningen ud
Mens de førende headhuntere traditionelt set har været konservative og udelukkende har fokuseret på at finde topchefer og bestyrelsesprofiler til de største virksomheder, var Korn Ferry en af de første, der gik målrettet efter at opbygge en konsulentforretning.
Ideen var fra begyndelsen, at man dermed kunne supplere det store behov for anden ledelsesmæssig assistance, som kunderne havde behov for.
Modellen har sikret, at firmaet fremstår mere diversificeret end tidligere, men især herhjemme har mange konkurrenter dog ofte skudt Korn Ferry i skoene, at man trods vækst aldrig har fået fat i de helt store opgaver.
En tendens, der synes at være gjort op med nu, hvor flere rivaler bemærker, at man i stigende grad kæmper med firmaet om større mandater, ligesom man også har fået rigtig godt fat inden for et centralt område som board assessment.
”Vi har en rigtig god balance mellem de forskellige forretningsområder og har flere ben at stå på. Men det siger sig selv, at med tilgang af en række profiler inden for executive search har der naturligt nok været rigtig fornuftig vækst her,” siger Kåre Sand, der dog ikke direkte vil sætte tal på, hvor stor en del af omsætningen kontoret henter fra klassisk search.
Han understreger dog, at man som udgangspunkt har appetit på at blive endnu større herhjemme, men kun hvis det kan gøres uden at gå på kompromis med den kvalitet, man kan levere til kunderne.
”Det er vigtigt for os, at man ikke stirrer sig blind på at jagte flere opgaver, men i stedet sørger for at løse de opgaver, man har, bedst muligt for dermed at skabe stærke, langsigtede relationer med kunderne. Vi vil naturligvis gerne vokse og også udvide teamet, men volumen er ikke et mål i sig selv – kvalitet kommer altid først,” siger han.
Stoleleg i en lukket industri
At Korn Ferry nu for alvor blander sig blandt de førende headhuntere herhjemme, vidner om, at den danske searchindustri har gennemgået en markant udvikling de senere år.
I første omgang var det Heidrick & Struggles overtagelse af Amrop, der satte gang i en større stoleleg blandt landets førende headhuntere, og de senere år har flere profiler skiftet adresse.
Samtidig er en række nye spillere kommet til, hvor især New Plan Partners på kort tid synes at have bygget en ganske slagkraftig forretning op især takket være stærke bånd til de mange store, private pengetanke.
Også Zeuthen Storm ser ud til at have fundet fodfæste, blandt andet takket være en skarp profil, hvor man især specialiserer sig i at jagte topchefer til den offentlige sektor.
Samtidig sidder mange i branchen netop nu og afventer, hvad Korn Ferrys tidligere danske frontfigur, Kai Hammerich, har i ærmet.
Han er således kommet til detroniserede Spencer Stuart med en klar mission om at genopbygge firmaet, og det kan kun ske ved at hyre nye folk til det halvtomme kontor.
Læs mere
Voldsom tilbagegang hos groggy headhunter
Chokskifte ryster landets headhuntere. Hvem følger med?
Tidligere Danske Bank-chef forlader kriseramt headhunter
Headhuntere afviser krisesnak og melder om rekordår
Problemerne tårner sig op for førende headhunter
Carlsberg jagter afløser til topchef
International headhunter snupper dansk topprofil
Succesfuld headhunter mister frontfigur