;
Square

Inside story

Ejendomme for milliarder i spil. Se de bedste mandater  

Efter flere måneder med stor usikkerhed på det danske ejendomsmarked har landets førende erhvervsmæglere igen fået rygende travlt. Investorerne jagter fast ejendom i en tid, hvor stor usikkerhed præger andre aktivklasser. Vi løfter sløret for de fortrolige salgsprocesser. 

Efter en periode med nedlukninger og stor nervøsitet på det danske ejendomsmarked søger investorerne nu igen mod mursten i håbet om at finde sikre alternativer i en tid, hvor usikkerheden råder.  

Alene inden for den kommende tid ventes store ejendomme for op imod 7 milliarder kroner at skifte hænder, og trods covid-19 og en midlertidig pause i årets andet kvartal ser appetitten blandt de tunge investorer ud til at være stigende.  

Alene i denne uge lander de indledende bud på energikæmpen Ørsteds hovedsæde i indbakken hos det internationale mæglerhus CBRE, og i sidste uge modtog samme rådgiver også de foreløbige bud på tre bygninger i Carlsberg Byen, som der også ventes at være stor interesse for.  

Alene Ørsteds hovedsæde i Gentofte ventes at blive handlet for omkring 3 milliarder kroner, mens de tre ejendomme på Carlsberg-bryggeriets gamle grund sandsynligvis vil indbringe ejeren omkring 800 millioner kroner.  

Samtidig er den udenlandske pensionskasse Aberdeen Standard i skrivende stund ved at sælge en stor ejendom på Rådhuspladsen under dæknavnet ’The Square’ (billedet). Ejendommen udbydes via den danske forvalter Capital Investment og huser blandt andet advokathuset DLA Piper, der fraflytter om kort tid. 

Ejendomme til salg netop nu 

Herunder ses en række af de største ejendomshandler, der forventes afsluttet inden nytår.

Ørsteds Hovedsæde (CBRE): ATP ejer den stor ejendom i Gentofte. Der forventes bud i denne uge. Pris: Omkring 3 milliarder kroner.

The Square (Colliers): Stor ejendom på strøget, hvor DLA Piper tidligere har haft hovedsæde. Ejes i dag af Aberdeen Standard via danske Capital Investment. Pris: 750 millioner kroner.

Nygårdsvej 34 (CBRE): Ejendom på Østerbro, der ligger under Fokus Asset Management. Pris: 300 millioner kroner.

Portland Towers (Colliers): Ejendom i Nordhavn, der ejes af PFA, ATP og PensionDanmark. Pris: Anslået 750 millioner kroner.

Carlsberg Byen (CBRE): Selskabet bag Carlsberg Byen har sat tre ejendomme til salg. Pris: 800 millioner kroner.

Kronen (RED): Shoppingcenter i Vanløse, hvor Nordea reelt har overtaget tøjlerne, efter at ejerne gik konkurs. Pris: 900 millioner kroner.

Dronningegården (Colliers): Ejes af tyske Patrizia, der forsøger at sælge en større samling ejerlejligheder. Pris: 300 millioner kroner.

Guldrandet investering 

Også her er der stor interesse blandt køberfeltet, og den store ejendom, der blev købt for omkring en halv milliard kroner, ventes at kunne indbringe de nuværende ejere op imod en kvart milliard kroner mere efter blot to år ejerskab.  

Det er mæglerhuset Colliers, der er tovholder på den igangværende proces, og rådgiveren arbejder blandt andet også på at sælge den store ejendom Portland Towers i Nordhavn på vegne af en række pensionskasser.  

Hos CBRE understreger chef for Capital Markets Christian Bro Jansen, at man trods covid-19 forventer et år med stor aktivitet.  

”Vi forventer en samlet transaktionsvolumen i Danmark nogenlunde på niveau med sidste år, hvilket må siges at være tilfredsstillende, set i lyset af at der var flere måneder med nedlukning og stor usikkerhed. Investorerne er der stadig, og vores oplevelse er, at der er et behov, som blot er blevet skubbet til årets to sidste kvartaler,” siger han og understreger, at man af princip kun udtaler sig om sager, som mægleren har gennemført.  

Samme melding lyder fra konkurrenten Catella, der ligeledes oplever spirende optimisme fra en branche, der efter seneste store krise herhjemme i 2008 blev sendt alvorligt til tælling.  

”Covid-19 var på mange måder en gamechanger for hele industrien, men vi oplever et ejendomsmarked præget af stigende optimisme, hvor der både kommer nye sager i markedet, ligesom sælgerne igen sætter gang i de processer, der blev sat på hold i foråret,” siger Jesper Bo Hansen, chef for corporate finance i Norden hos finanshuset Catella.  

Han peger på, at det for tiden primært er interessen fra hjemlige investorer samt udlændinge med kontor eller anden form for repræsentationi Danmark, der udgør køberfeltet.  

”Det er klart, at det vil påvirke markedet, når en række af de udenlandske investorer er afskåret fra at byde på ejendomme. De har de senere år udgjort omkring halvdelen af markedet, men når man køber en ejendom, er man nødt til at se den fysisk. Det giver i sig selv nogle begrænsninger i disse tider,” siger han og understreger, at det dog fortsat er muligt for udenlandske investorer at handle ejendomme herhjemme.    

Politiske indgreb skaber usikkerhed  

Hos CBRE understreger Christian Bro Jansen, at man trods fortsat appetit fra udlandet ser med en vis bekymring på de politiske tiltag, som markedet har været ramt af de senere år.  

Først var det den såkaldte Blackstone-lov, der fra politisk hold skulle sætte en stopper for hurtige handler med udlejningsejendomme og ublu huslejestigninger, der sendte chokbølger og usikkerhed gennem markedet, og senest har planerne om at indføre den såkaldte lagerbeskatning skabt tvivl blandt især investorer uden for landets grænser.  

”Vi oplever desværre, at politiske tiltag som den nye boligaftale samt tankerne om lagerbeskatning er med til at skabe en vis usikkerhed blandt de udenlandske investorer. Vores forventning er dog, at der fortsat vil være appetit fra udenlandske investorer – især når der kommer noget mere klarhed over, hvad indgrebene rent faktisk betyder,” siger Christian Bro Jansen.  

At den udenlandske interesse fortsat eksisterer, kan Catella skriver under på. Alene siden sommer har Catella hjulpet tre forskellige udenlandske investorer med opkøb og finansiering i milliardstørrelsen på det danske marked, senest den globale forvalter Schroders med opkøb af to kontorejendomme i Valby.  

Jesper Bo Hansen peger samtidig på, at det danske ejendomsmarked har vist sig som særdeles robust, hvilket understøtter den fortsatte vedvarende interesse fra internationale investorer.  

”Når vi alligevel er forsigtige optimister, hænger det blandt andet sammen med, at vi trods corona har fået et synligt bevis for, at vi herhjemme har et ejendomsmarkedet med nogle fundamentale drivere, der fungerer selv i en krisetid. Vi har blandt andet en solid økonomi herhjemme, ligesom vi har et bank- og realkreditsystem, der modsat finanskrisen denne gang har været god til at bakke op og medvirke til at sikre et fortsat velfungerende finansieringsmarked for de gode sager,” siger han.   

Retail er hårdt ramt  

Mens interessen for gode bolig- og kontorejendomme er høj, i takt med at de fleste venter korrektion i aktiemarkedet og faldende afkast hos kapitalfondene, er især ét område blevet hårdt ramt af corona. 

Allerede sidste år var segmentet retail, der primært dækker over shoppingcentre og butikstunge ejendomme øverst på mange investorers sorte liste, og den udvikling har for alvor taget til, efter at pandemien lukkede det meste af landet ned i foråret.  

”Der er rigtig meget i gang i markedet netop nu, og vi kigger også på en del for vores kunder. Men langt de fleste investorer foretrækker bolig, kontor- eller logistikejendomme. Retail er simpelthen blevet overhalet indenom af udviklingen i nethandel, og den trend har covid-19 blot sat ekstra skub i,” siger Tonny Nielsen, direktør i Fokus Asset Management.  

Alene på Strøget i hjertet af København står tusindvis af kvadratmeter tomme, mens de forskellige aktører lukker fysiske butikker og satser på at sælge deres produkter online.  

Hos de fleste af de tunge investorer, som InsideBusiness har talt med, synes logikken at være, at man ikke har noget problem med at investere i en velbeliggende ejendom med butikker og restauranter i stueetagen, så længe de kun udgør omkring 10 procent af den samlede udlejning. Også shoppingcentre, som flere salgskraftige aktører såsom Danica, ATP og Dades herhjemme er tungt eksponeret i, vælger mange at gå en bue udenom.  

Især derfor holder mange i branchen et vågent øje med det store center Kronen i Vanløse, hvor Nordea reelt har overtaget magten, efter at den tidligere ejer gik konkurs i foråret. Her forsøger banken med hjælp fra erhvervsmægleren Red at få centret solgt for op imod 900 millioner kroner for dermed at dække sit eget pant, men ifølge InsideBusiness ligger de foreløbige bud et godt stykke under, hvilket kan blive en dyr affære for den nordiske storbank. 

 

LÆS OGSÅ

Banker strømmer ud af ophedet ejendomsmarked

Krisefrygt: Bank træder hårdt på bremsen på ejendomsområdet

Finans Danmark risikerer konkurrencesag på negative indlånsrenter

Mystiske sammenfald mellem bankernes negative renter

Danske Banks leasingselskab taber nok en bilimportøraftale på gulvet

Ny stærk finansspiller tager form. Napper storkunde fra Danske Bank