;
politikens-hus-860x573-860x573 (1)

Inside story

Ejer skrotter formand i mediegigant

En af ejerne i Danmarks største private dagbladskoncern, JP/Politikens Hus, skrotter nuværende bestyrelsesformand til næste år. Udskiftningen puster til gammel strid mellem de to ejere af koncernen.

Danmarks største dagbladskoncern, JP/Politikens Hus, udskifter sin nuværende bestyrelsesformand, Lars Munch, i en rokade, der puster til ilden i en gammel strid i den todelte ejerkreds bag koncernen.

InsideBusiness erfarer, at Jyllands-Postens Fond, der ejer halvdelen af JP/Politikens Hus, har benyttet sig af sin ret til at udpege den kommende bestyrelsesformand og har udskiftet den nuværende formand, Lars Munch, med fondens egen mand i skikkelse af tidligere forsvarschef Peter Bartram.

Peter Bartram er i dag næstformand i Jyllands-Postens Fond og er en god ven af fondens magtfulde formand, Jørgen Ejbøl.

Sagen kort

Den ene af to ejere af JP/Politikens Hus har valgt at benytte sin ret til at udpege bestyrelsesformanden til at skrotte nuværende bestyrelsesformand, Lars Munch.

Udskiftningen sker til marts næste år, hvor Lars Munch erstattes af Jyllands-Postens egen mand, Peter Bartram, der er tidligere forsvarschef.

Formandsrokaden kommer som en overraskelse i baglandet hos den anden ejer, Politiken Fonden, og puster til gammel ild i ejerkredsen.

Udskiftningen betyder, at Lars Munch stopper på posten til marts næste år. Til den tid vil han have været formand i godt otte år. Udskiftningen kommer som en overraskelse i dele af baglandet hos Politiken Fonden, hvor Lars Munch har sine rødder.

Til sammenligning sad hans forgænger, Jørgen Ejbøl, som bestyrelsesformand i mediegiganten i hele 11 år. Forventningen var flere steder, at fondene havde en form for musketered, der ville sikre Lars Munch en formandsperiode på højde med Jørgen Ejbøls.

Formandsrokaden bekræftes af både Peter Bartram og Politiken-Fondens formand, Karsten Ohrt.

”Jeg kan bekræfte, at det er Jyllands-Postens Fonds tur til at vælge formand for A/S-bestyrelsen fra marts 2022, og de har valgt Peter Bartram,” skriver Karsten Ohrt.

Lars Munch, der også er formand for designvirksomheden Gubi, Louisiana Museum of Modern Art og BRFfonden, ønsker ikke at kommentere denne artikel.

Puster til gammel ild

Udskiftning af Lars Munch har ifølge InsideBusiness’ oplysninger givet anledning til en del intern ballade i mediegiganten.

Især i dele af Politiken-Fonden frygter man en skævvridning af forholdet mellem Jyllands-Posten og Politiken, når formandskasketten overdrages til Peter Bartram.

Derudover er flere bekymrede over, at Peter Bartram ikke har nogen praktisk erfaring fra medieverdenen. Det står i kontrast til nuværende bestyrelsesformand Lars Munch, der tidligere var administrerende direktør i Politikens Hus, og hans forgænger, Jørgen Ejbøl, der i mange år var ansvarshavende chefredaktør og administrerende direktør på Jyllands-Posten.

Peter Bartram ønsker ikke at forholde sig til kritikken af hans manglende erfaring med mediedrift. Han ønsker heller ikke at udtale sig om sit kommende hverv.

Strid om magten

Skrotningen af Lars Munch puster til ilden i en gammel strid mellem Politiken-Fonden og Jyllands-Postens Fond. Striden handler især om fordelingen af magten i JP/Politikens Hus.

Senest førte det til ballade, da Jørgen Ejbøl i 2015 nægtede at forlade posten som næstformand i JP/Politikens Hus.

Som en af hovedarkitekterne bag fusionen mellem Jyllands-Posten og Politikens Hus i 2003 var han bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus fra fusionen og frem til 2014.

Men i 2014 besluttede JP/Politikens Hus sig for at gennemføre et generationsskifte. Rokaden betød, at Jørgen Ejbøl gik af som formand, mens Lars Munch, som på daværende tidspunkt var administrerende direktør i JP/Politikens Hus, overtog formandsposten. Ny administrerende direktør blev Stig Kirk Ørskov.

Ifølge en aftale mellem Politiken-Fonden og Jyllands-Postens Fond skulle Jørgen Ejbøl forlade posten som næstformand i JP/Politikens Hus i foråret 2015. Men det skete ikke. I stedet blev Jørgen Ejbøl siddende på næstformandsposten.

I en portrætbog har Jørgen Ejbøl fortalt, at Jyllands-Postens Fond ønskede, at han blev siddende i koncernbestyrelsen. I bogen erkender han, at beslutningen gjorde klimaet i bestyrelsen i JP/Politikens Hus ”ubehageligt”, fordi aftalebruddet skabte oprør i Politiken-Fonden.

Tidligere har avisen Information beskrevet, at flere medlemmer af bestyrelsen i Politiken-Fonden overvejede at trække Politiken helt ud af koncernen på grund af Ejbøls beslutning.

God ven af magtfuld mediemand

Den kommende bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus, Peter Bartram, er et velkendt ansigt i den danske offentlighed.

Forud for en lang karriere i forsvaret bestred han fra 2012 til 2017 den ypperste post som Danmarks forsvarschef, hvilket gjorde ham til ansigtet på det danske forsvar i offentligheden.

Derimod kan hans medieerfaring koges ned til bestyrelsesarbejde i Jyllands-Postens Fond, som han i to omgange har været en del af.

At Peter Bartram er en god ven af Jørgen Ejbøl, lægger ingen af parterne skjul på. I sin portrætbog siger Jørgen Ejbøl om Peter Bartram, at “han (er) ingen duksedreng, men skarp og altid velforberedt. Det hele var ordnet og parat, og når der kom forslag fra ham, var der virkelig tjek på tingene.”

Derudover fortæller Peter Bartram i bogen, at Jørgen Ejbøl var en af de første, han ringede til, da han blev opfordret til at søge jobbet som forsvarschef.

Resultatdyk i 2020

JP/Politikens Hus er Danmarks største dagbladskoncern og udgiver dagbladene Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet samt de digitale nichemedier under Watch Medier. Derudover sidder JP/Politikens Hus på knap halvdelen af aktierne i Dagbladet Børsen efter et fejlslagent forsøg på at opkøbe hele den laksefarvede erhvervsavis tilbage i 2017 for 800 mio. kr.

Koncernens driftsresultat dalede i 2020 til 192 mio. kr. mod 282 mio. kr. året forinden. Omvendt var omsætningen i fremgang og steg 1 pct. til 2,998 mia. kr. Resultatdykket er et resultat af coronakrisen, som ramte annoncesalget hårdt.

Koncernens egenkapital var ved udgangen af 2020 på knap 3 mia. kr.

Læs også

DF og Socialdemokraterne undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen