ellab Klitbo

Inside story

Ekspansiv kapitalfond mister dansk frontfigur

Blot halvandet år efter en storstilet åbning i København må en af Nordens traditionsrige kapitalfonde vinke farvel til sin danske chef, uden at en afløser står klar.

Så sent som i foråret 2019 slog den traditionsrige kapitalfond IK Investment Partners dørene op for et stort kontor i hjertet af København som et klart signal om, at man havde blikket stift rettet mod det nordiske marked og især Danmark og Norge.

Blot halvandet år senere mister kapitalfonden imidlertid nu ledende partner Thomas Klitbo, der siden 2015 har haft ansvaret for fondens investeringer herhjemme, og som også har stået i spidsen for det danske kontor i Amaliegade.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skyldes Klitbos exit personlige årsager, og det er aftalt, at han forlader kapitalfonden ved årsskiftet. Den mangeårige IK-mand har umiddelbart ikke et nyt job på hånden, og hans afgang mødes med en vis undren blandt både konkurrenter og samarbejdspartnere.

Således var langt de fleste af den opfattelse, at IK efter gennem en årrække at have øget sit fokus på markeder uden for Norden nu igen ville til at øge sit fokus på blandt andet Danmark og Norge.

Siden etableringen i 1989 opkøbte kapitalfonden i de første mange år primært nordiske selskaber, men de senere år har IK blandt andet købt flittigt op i Tyskland, Frankrig og Holland, hvorfor fonden også var forsvundet fra mange af de store danske investorers lystavler.

Det stigende fokus uden for Norden kombineret med en række uheldige sager på det danske marked medførte, at især mange af de store pensionskasser lagde IK på is. Men efter først børsnoteringen af køkkenproducenten TCM Group og salget af Ellab til EQT sidste sommer var flere af de hjemlige investorer igen begyndt at fatte interesse for kapitalfonden.

Hvorvidt Thomas Klitbos exit bremser den udvikling, er endnu for tidligt at sige, men trods det markante sats med at åbne kontor i København ser trækket indtil videre ikke ud til at have medført en stigning af aktivitet herhjemme.

Således har IK ikke købt en dansk virksomhed siden 2016, hvor man købte netop Ellab, selv om man har været involveret i en række processer.

Få transaktioner

Senest lurede fonden blandt andet på børsnoterede Chr. Hansens uønskede division, Natural Colors, som konkurrenten EQT i sidste ende løb med, ligesom man tidligere i år også var med i kapløbet om at sikre sig inkassovirksomheden Collectia, der dog endte med at blive solgt til britiske Silverfleet.

Udfordringen for IK har været, at ønsket om flere danske og norske opkøb og åbningen af kontoret i København skete efter en periode, hvor priserne på virksomheder var steget eksplosivt. Samtidig blev der i løbet af 2019 solgt stadig færre af de helt store selskaber, og når en proces endelig blev sat i søen, var der ofte mange fonde og industrielle købere om buddet, hvorfor salgsprisen typisk blev meget høj.

Samtidig har IK modsat konkurrenter som EQT og norske FSN ikke i tilstrækkelig grad været indstillet på at gå planken ud og betale de høje priser, da man har haft en opfattelse af, at risikoelementerne i de enkelte investeringer var for store til at retfærdiggøre selskabernes prisskilte.

Thomas Klitbo har ikke selv ønsket at udtale sig om sit forestående exit, og det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra IK. Dog erfarer InsideBusiness, at fonden har planer om at centralisere styringen af det nordiske marked, så det bliver Alireza Etemad, der tidligere har haft ansvaret for Sverige og Finland, der overtager det overordnede ansvar for Danmark.

Den manøvre har visse ligheder med konkurrenterne i Nordic Capital, der efter først Michael Haanings exit og senest også den mangeårige chef Lars Terneys ændrede rolle ikke har nogen dansk chef, men i stedet har overladt ansvaret til svenske Fredrik Näslund, der skal styre både det danske og norske marked.

Afkast har rettet sig

Med mere end 30 år på bagen er IK den ældste fond i Norden, men gennem årene har man været gennem både op- og nedture. Især i de første år under frontfigur Bjørn Savén stod IK, der dengang hed Industri Kapital, bag en række succesfulde exits, men siden blev fonden ramt af en række uheldige investeringer, der var med til at påvirke afkastet. Herhjemme var det blandt andet købet af Crisplant og den senere børsnotering af virksomheden, der udviklede sig til lidt af en katastrofe. Tillige gik investeringerne i F Group og Kwintet på ingen måde, som fonden og dens investorer havde håbet på.

Også herhjemme har investeringen i den fusionerede gourmetvirksomhed Løgismose Meyers indtil videre været plaget af store integrationsproblemer og ledelsesmæssige udfordringer, mens salget af Ellab til EQT og børsnoteringen af TCM har været medvirkende til, at især afkastet i kapitalfondens senere fond har vist betydelig fremgang.

Netop de forbedrede afkast fra IK’s fonde i 2013 og 2016 har været årsag til, at flere af de hjemlige investorer er begyndt at fatte interesse for IK, ligesom fondens ganske markante tilstedeværelse på det danske marked trods de manglende opkøb stadig har givet fonden en langt skarpere profil end tidligere.

Det er uvist, hvad Thomas Klitbos farvel får af betydning for den udvikling.

 

Læs mere

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond

Opgør i succesfuld kapitalfond  

Ambitiøse advokathuse får baghjul på M&A

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

EQT på vej med stort frasalg