trygledelse

Redaktørens analyse

En konsulentbaggrund er en genvej til toppen

Det vrimler med managementkonsulenter i toppen af dansk erhvervsliv, og den nye topchef i Tryg, Johan Kirstein Brammer, har da også en baggrund fra McKinsey. Som managementkonsulent lærer man mange af de ting, der skal til for at blive en god chef. Dog er det ingen garanti.

Johan Kirstein Brammer bliver ny topchef for Tryg. Han har en baggrund fra bl.a. McKinsey og Egon Zehnder, så det er endnu en managementkonsulent i toppen af danske erhvervsliv.

Han er imidlertid ikke den eneste med en konsulentbaggrund. Således har Alexandra Bastkær Winther, som var CEO for Alka Forsikring, som Tryg har købt, bliver chief commercial officer i den nye direktion. Også hun har en baggrund som rådgiver: Tidligere havde hun nemlig en otteårig karriere hos Boston Consulting Group.

Også Katharina Poehlmann, som er medlem af det nye store executive team hos A.P. Møller-Mærsk, har en tiårig baggrund fra både Boston Consulting Group og McKinsey.

Hertil kommer der alle de andre kendte topchefer, som har en konsulentbaggrund: Henrik Poulsen, som er formand for Carlsberg efter en lang og succesfuld karriere i både TDC, Ørsted og mange flere. Niels B. Christiansen og Jørgen Vig Knudstorp fra LEGO, Kåre Schultz, som har været med i topledelsen hos flere medikovirksomheder, og den tidligere B&O-topchef Tue Mantoni.

Ikke kun topchefer

Der er mange, der er startet som managementkonsulenter direkte fra eksamensbordet. Lønnen er god, udfordringerne er mange, og blandt andet derfor er managementkonsulenter altid i toppen over de steder, hvor kandidaterne fra CBS, København Universitet, SDU og Aarhus Universitet ønsker at starte deres karriere.

Det er ikke kun i de øverste luftlag i virksomhederne, som konsulenter søger mod. Job som forretningsudviklingschef er også et, som yngre managementkonsulenter søger over til, når telefonen ringer, og en headhunter i den anden ende kommer med et godt tilbud.

Det kan være et attraktivt tilbud i forhold til ofte stærke performancekultur, som kendetegner især de globale og internationale managementkonsulentfirmaer. Ikke sjældent er det en tidligere konsulent, som hopper over på den anden side af bordet og i stedet bliver forretningsudviklingschef. En titel, der mere dækker over rollen som intern konsulent, hvor der ikke skal betales for hver time, som vedkommende bruger i virksomheden.

Men det er ikke kun i Danmark, man oplever det mønster. CEO Sheryl Sandberg fra Facebook, CEO Lou Gerstner fra IBM og den tidligere britiske udenrigsminister William Hague har en baggrund fra McKinsey.

To gange forsøgte en managementkonsulent at blive amerikansk præsidentkandidat. Mitt Romney havde en baggrund som konsulent og CEO for Bain & Co. Første gang var i 2008, hvor han tabte til John McCain, og igen i 2012.  I dag er han stadig aktiv i amerikansk politik som senator.

Det er ikke kun posten som topchef, der får managementkonsulenterne til at komme vrimlende. Også iværksætterikonerne Mette Lykke som står bag Too Good To Go, Tommy Ahlers, som endda blev V-minister, og Matias Møl Dalsgaard (GoMore) har en McKinsey-baggrund.

Managementkonsulenterne er overalt, og der er ikke noget, der tyder på, at branchen vil tørre ud som en af de vigtigste leverandører til toppen af hierarkiet.

Undtagelserne

En af managementkonsulenternes styrke som leder er deres evne til at løse problemer. Selv om vi gerne vil fortælle historien om den gode leder, der er i stand til at indgyde mod hos medarbejderne og gå forrest som et godt eksempel, så er det andre steder, at ledelseskraften udøves for alvor.

En leder skal klare de problemer, som andre ikke kan klare. De gode gamle ledelsesudtryk management by exception er næsten gået i glemmebogen. Lederen skal klare de problemer som medarbejderne ikke kan klare på egen hånd. En leder skal være den, som kan tage den helt rigtige beslutning i en svær situation, hvor andre vil ryste på hånden. Det er, når noget går talt, at lederen skal gribe ind.

Som managementkonsulent er det først og fremmest problemløsning, som unge konsulenter bliver trænet i lige fra den første dag på jobbet. Komplekse problemer analyseres og brydes ned i mindre problemer med udgangspunkt i de facts, som er tilgængelige. Det er den faglige side af jobbet. Det gælder også som leder uanset niveau. Der er ingen, der kan lede alting. Fagligheden har en stor betydning.

Nummer to er ledelsesopgaven. Der er mange lederroller i et konsulentfirma, og i takt med at den unge konsulent vokser gennem systemet, bliver det til stadig mere komplicerede ledelsesopgaver. Først starter man som projektleder med ansvaret for færdiggørelse af et projekt. Det indebærer de traditionelle ledelsesopgaver med at motivere projektgruppens medlemmer, men også at netværke både internt og eksternt.

Kommunikation er afgørende

For det tredje er en meget vigtig del af konsulentværktøjskassen, at man er god til at kommunikere. Det er lige fra at holde en præsentation af en rapport til at være i spidsen for en workshop hos en klient. Det gælder også i forhold til at sælge konsulentydelser. Det kræver, at man forstår klienterne og ved, hvordan man skal formidle budskaberne.

Sidst, men ikke mindst, er der det stærke performancesystem, som indebærer hyppige evalueringer af medarbejderne. Det gælder også den anden vej: Cheferne bliver også evalueret af medarbejderne.

Springet kan være stort fra managementkonsulent til en hverdag i en virksomhed. Det er heller ikke alle, der klarer springet med succes. Nogle vender tilbage til deres branche, og livet som rådgiver er varieret, samtidig med at der er et stærkt fokus på faglig læring på alle niveauer.

At være managementkonsulent er ikke kun et job. Det er en livsstil.

 

Læs mere

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark

Konsulenthuse reber sejlene efter gyldent år. Se, hvem der er vokset mest

Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år

Stor rokade i topledelsen i konsulenthus. Ny direktør skal forløse stor vækstplan

Konsulenthus stiger til nye luftlag efter fusionsridt