pkahus

Pension

Endelig godt nyt for PKA og Danica om længe ventet konkurrencesag, opd.

Meget tyder på, at både PKA og Danica slipper ud af en pinlig konkurrencesag uden sigtelser. Det er i hvert fald vurderingen fra ekspert i konkurrenceret på baggrund af konklusionerne fra en lignende sag. Vejstribe-sag er anket, oplyser Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet. Opdateret.

De tidligere højtplacerede topchefer Per Klitgård og Peter Damgaard-Jensen i to af landets største pensionsselskaber, Danica og PKA, slipper formentlig for et ærgerligt retsligt efterspil som følge af indgåelsen af en konkurrencemæssigt ulovlig aftale, hvori de to spillere forsøgte at vinde en udbudsrunde om detailkæmpen Dansk Supermarked, det nuværende Salling Group.

Det er i hvert fald vurderingen fra konkurrenceekspert og lektor ved Københavns Universitet Christian Bergquist på baggrund af en lignende og højaktuel konkurrencesag om, at et muligt konsortium af bestående af LKF Vejmarkering (nu GVCO) og Eurostar Danmark ikke skal betale bøder for at have overtrådt konkurrenceloven.

Højesteret fandt ellers tidligere, at de to konkurrerende virksomheder havde indgået en ulovlig konsortieaftale og bød fælles på opgaver om vejstriber hos Vejdirektoratet. Nu har Københavns Byret afgjort, at betingelserne for straf ikke er opfyldt, og anklagemyndigheden National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) skal nu tage stilling til, om man vil anke sagen senest i dag, fredag.

Men allerede nu mener konkurrenceekspert Christian Bergquist, at forløbet taler for, at NSK frafalder konkurrencesagen mod Danica og PKA.

”Nu har vi en dom i en tilsvarende sag, der siger, at det var et ulovligt samarbejde, men det var ikke strafbart. Det tyder på, at der er morgenluft i PKA og Danica-sagen, som på mange måder er et parallelt forløb.”

Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet, SSK, der oplyser fredag morgen til InsideBusiness, at sagen er anket.

PKA kan være mere rolig

Ifølge Christian Bergquist er det oplagt, at PKA har mest på spil, mens Danica har gode chancer for at få en lavere straf uanset hvad. Det var nemlig Danica selv, der anmeldte sagen til konkurrencemyndighederne, da de fandt ud af, at der var noget galt med konstruktionen.

”I lyset af dommen om vejstribekonsortiet ville jeg være mere rolig, for man vil kunne gøre det samme gældende i et retsforløb, at samarbejdet måske nok var ulovligt, men ikke strafbart. Reglerne er desuden sådan, at kun den første spiller, som selv går til konkurrencemyndighederne, kan få strafnedsættelse, så Danica står i en gunstigere position end PKA.”

Meget afhænger dog af, at NSK vælger at anke sagen.

”Hvis ikke anklagemyndigheden vælger at anke vejstribesagen, vil jeg tro, at de også dropper sagen mod PKA og Danica,” siger Christian Bergquist

Christian Bergquist påpeger dog en nuance, da PKA-sagen umiddelbart gik direkte til anklagemyndigheden og således må formodes at være mere alvorlig end konkurrencesagen med vejstriberne.

Selv ønsker PKA ikke at sige noget, bortset fra at man altså ikke har modtaget en meddelelse fra National Enhed for Særlig Kriminalitet, at man ønsker at droppe sagen.

Over for InsideBusiness lyder meldingen fra National enhed for Særlig Kriminalitet da også: ”Det har vi ikke mulighed for at kommentere.”

Heller ikke Danica har nogen kommentarer til sagen. Dog hører InsideBusiness kilder tæt på sagen sige, at det hele opfattes som lidt af et selvmål for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, da det oprindelig var hensigten med samarbejdet at skabe bedre priser, produkter og øget konkurrence.

Det var oprindelig InsideBusiness, som tilbage i 2018 afslørede den spegede konkurrencesag efter et noget mystisk forløb, hvor Per Klitgård og Peter Damgaard-Jensen i en fælles pressemeddelelse præsenterede det nye samarbejde. Kort tid derefter blev parterne dog naturligt nok meget tavse i sagen, indtil Danicas daværende formand, Jacob Aarup-Andersen, bekræftede, at Danica selv var gået til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få dem til at se på sagen.

Sagen begyndte, da Salling Group i 2018 ønskede at indgå en aftale om en ny pensionsordning til deres ansatte. Det var Jørgen Svendsen for AFPR, der stod for udbuddet. I udbudsrunden blev folk i Danicas ledelse enige med toppen i PKA om, at man sammen ønskede at byde på den store kunde.

Private banking til chefer og billige ordninger til medarbejdere

Det skyldes, at lederne i den store virksomhed var en oplagt målgruppe for Danicas avancerede private banking-lignende pensionssystem, mens de menige butiksansatte kunne få adgang til PKA’s meget billige ordninger, der koster bare 365 kr. om året. Eller ca. det halve af omkostningsniveauet hos PFA og langt billigere, end Danica normalt var.

InsideBusiness skrev først om samarbejdet den 22. maj, da både afgående Danica-topchef Per Klitgård og PKA-direktør Peter Damgaard stod frem og fortalte om den nye alliance.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at sagen er anket af Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK).

 

Læs mere

Stress-epidemi rammer pensionsbranchen. Se vindere og tabere på vækst

Forsikrings- og pensionsselskaber i pinefuldt dilemma i ligestillingssag

Vi afdækker storstilet udbudssæson i pension: PFA er jaget vildt

Slagsmål om bøderegn over pensions- og forsikringsbranchen

Pensionskunder snydt for høje afkast

Pensionsselskab øger risikoen for udvalgte kunder

Se bedste og dårligste afkast på pensionen i 2021: Danica udspiller ærkerivalen PFA

Danica ligner ny førerhund i helt nyt konkurrencebillede på pension

Gamechanger på pensionsmarkedet: Velliv hæver priserne markant

Pensionsgigant hæver priserne og ændrer på udskældte forsikringer

Ny bølge af topchefudskiftninger nærmer sig i pensionsbranchen

Kan pensions- og forsikringsbranchen leve op til egen høje moral?

Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring

PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime