;
CIP3 web

Inside story

Endnu en tung profil forlader succesrig milliardfond

Endnu en af de helt centrale figurer i den succesrige fond Copenhagen Infrastructure Partners forlader nu den guldrandede forvalter. Igen er strid om ejerskabet af fonden den udløsende årsag.

Det er kun ganske få måneder siden den mangeårige partner i Copenhagen Infrastructure Partners Henrik Tordrup forlod fonden.

Den exit gav anledning til en del panderynker blandt flere af den milliardstore forvalters investorer, idet Tordrup stort set havde været med siden den spæde start og blandt andet havde spillet en nøglerolle i en række af CIP’s største investeringer, ligesom han havde stået for etableringen af fondens amerikanske kontor.

Som InsideBusiness’ kunne afsløre, var det en bitter strid om ejerskabet af CIP, der lå til grund for Henrik Tordrups exit, idet en række af fondens mest fremtrædende partnere gennem længere tid har haft et ønske om at blive medejere af fondens managementselskab.

Det er her, eventuelle bonusser samt fondens milliardstore faste honorar tikker ind, men indtil videre har de fire tidligere Ørsted-folk med ledende partner Jacob Barüel Poulsen i spidsen afvist at dele ejerskabet med de øvrige partnere.

Store forvaltere ønsker partnere/medejere

Hos mange af de øvrige CIP-partnere er man dybt utilfreds med dette, og fremgangsmåden er da også en smule speciel, idet langt hovedparten af de store forvaltere, herunder kapitalfonde, typisk stiler efter at lade de bedste folk blive partnere i begrebets reneste forstand og dermed medejere.

Det sikrer, at man har en homogen partnerkreds, hvor folk har hånden på kogepladen og i højere grad arbejder mod et fælles mål, idet man i sidste ende bliver målt på det samme.

Hos CIP har man dog ikke ønsket at give fondens mange partnere mulighed for at købe sig ind i fondens managementselskab, der alene sidste år havde et overskud på over 300 millioner kroner. Det fører nu til, at endnu en toneangivende profil vælger at forlade forvalteren.

Således erfarer InsideBusiness, at den tidligere Nordea-chef Steen Lønberg Jørgensen, der har været i CIP siden 2016, nu også smækker med døren og forlader den succesrige forvalter, der har omkring 16 milliarder euro under forvaltning.

Lønberg har været en helt central figur i CIP-folkenes ualmindelig succesfulde kapitalrejsninger, og den forhenværende bankmand har således også spillet en nøglerolle i dialogen med investorerne, hvorfor han også havde en klar forventning om, at det ville blive belønnet med en titel som equity partner. Sådan skulle det imidlertid ikke gå, og da Steen Lønberg for nylig erfarede, at CIP-toppen ikke havde tænkt sig at efterkomme det ønske, valgte han at forlade forvalteren.

Hans exit er endnu ikke meldt ud til offentligheden, og flere af de investorer, InsideBusiness har været i dialog med, er heller ikke blevet orienteret om udviklingen endnu.

Hos CIP understreger seniorpartner og medstifter Christian Skakkebæk, at de to exits ikke kommer til at påvirke den daglige drift af forvalterens mange fonde.

”Både Steen Lønberg og Henrik Tordrup har ønsket at forlade CIP for at søge nye udfordringer efter henholdsvis mere end 6 og 10 år i virksomheden. Begge har ydet en stor indsats gennem mange år, og mens vi er ærgerlige over at se dem gå, påvirker det ikke vores evne til at levere de grønne projekter, som investorerne efterspørger,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

Skakkebæk understreger samtidig, at det er forventeligt, at der sker udskiftninger i en så stor partnergruppe.

”CIP er vokset betydeligt siden opstarten i 2012 og er i dag over 340 medarbejdere og over 40 partnere. Med en partnergruppe af den størrelse er det naturligt, at der fra tid til anden vil være nogle, der ønsker at forlade selskabet. I løbet af CIP’s levetid er det således kun sket få gange,” skriver Christian Skakkebæk.

Børsnotering kan forgylde partnere

Når spørgsmålet om ejerskab i partnerkredsen i CIP for alvor er blevet et ømtåleligt emne, skyldes det blandt andet, at forvalteren meget vel kan blive en af de næste store børsnoteringer herhjemme. Kimen hertil blev allerede lagt, da vindmøllegiganten Vestas købte sig ind i fonden i julen 2020 og med en stærk og velrenommeret investor i ryggen forventer de fleste rådgivere herhjemme, at CIP-folkene vil søge mod børsen, så snart det igen giver mening.

Hvad markedsværdien af CIP bliver ved en eventuel notering, er endnu for tidligt at spå om, men de forsigtige bud fra rådgiverne lyder på mindst 20 milliarder kroner, og det beløb vokser, i takt med at forvalteren etablerer nye fonde og samtidig øger sine faste fees ganske markant.

At blive medejer før en notering er derfor en potentiel guldgrube, men samtidig har flere af fondens partnere, inklusive de to nu forhenværende, en forventning om, at der er nødt til at være fælles fodslag blandt de bærende kræfter, således at alle investerer og bliver medejere på samme vilkår.

Derfor giver det ikke mening først at blive medejer enten lige op til en notering, eller i forbindelse med at CIP optages til handel på fondsbørsen, for dermed risikerer man, at fondens partnere har købt sig ind på forskellige niveauer og potentielt kan have meget forskellige økonomiske incitamenter.

Her er det især bemærkelsesværdigt, at flere af CIP’s seneste rekrutteringer af højt profilerede erhvervsfolk, f.eks. ATP-direktør Bo Fogde og Thomas König fra Goldman Sachs, heller ikke har ført til ændringer i ejerkredsen bag fondens managementselskab. Dog lyder det fra CIP at alle partnere får mulighed for at investere i forvalterens milliardfonde.

“Vi har gennem årene løbende udvidet CIP’s partnergruppe, så der kan leveres solide afkast til vores investorer på tværs af geografier, teknologier og forretningsmodeller. Alene siden november 2021 er partnerkredsen øget med 13 interne og eksterne kandidater. Det er tegn på, at partnermodellen er balanceret og konkurrencedygtig – derfor er vi i den heldige position, at vi både kan udpege stærke interne kandidater og tiltrække dygtige partnerkollegaer udefra baseret på vores opbygning, opgavedeling og karrieremuligheder. I den forbindelse tilbydes vores partnere bl.a. et program, som giver adgang til medinvesteringer og medejerskab af CIP,” skriver Christian Skakkebæk til InsideBusiness.

 

Læs mere

Uroen ulmer i guldrandet fond

Tikkende bombe under Ørsted  

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel