ellab Klitbo

M&A

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Den nordiske storfond EQT er i al hemmelighed gået i gang med forberedelserne til at sælge et af fondens danske guldæg, der potentielt kan sikre kapitalfonden og dens investorer et ualmindelig stærkt afkast. Det kræver dog, at køberne kan møde fondens prisforventninger på over 7 milliarder kroner.

Kapitalfonden EQT arbejder bag kulisserne på et frasalg, der meget vel kan blive den nordiske storfonds største herhjemme, siden Færch Plast blev solgt til Advent i 2017.

Siden da har kapitalfondens resultater herhjemme været noget svigende, idet man trods gode exit af blandt andre Fertin Pharma og børsnoteringen af HusCompagniet også har kæmpet mere flere problematiske investeringer, herunder især Nordic Aviation Capital og konkursramte Top-Toy.

InsideBusiness erfarer dog fra en række kilder med indgående kendskab til processen, at EQT i al fortrolighed planlægger et frasalg af den succesrige målevirksomhed Ellab, der blandt andet sælger udstyr til medicinalindustrien.

EQT overtog selskabet i efteråret 2019, efter at en anden kapitalfond, IK Investment Partners, godt tre år forinden havde betalt stifterne af Hillerød-virksomheden knap en milliard kroner.

Selv betalte EQT næsten dobbelt så meget, da de overtog den succesfulde virksomhed, og under den globale storfonds ejerskab er der i høj grad blevet skudt gang i et sandt opkøbsraseri.

Således overtog den danske virksomhed i efteråret ESi, der var det trettende opkøb, efter at Ellab kom under EQT’s vinger, og det seneste i rækken var primært tiltænkt at give virksomheden et langt bedre fodfæste på det vigtige amerikanske marked.

De mange opkøb kombineret med en organisk vækst på omkring 15 procent årligt har styrket indtjeningen i Ellab ganske betydeligt, hvorfor EQT ifølge InsideBusiness’ oplysninger har sat næsen op efter at få over 7 milliarder kroner for den danske virksomhed.

Flere rådgivere i ind- og udland har allerede givet deres bud på, hvordan en salgsproces skal håndteres, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger har EQT og den ansvarlige partner Rikke Kjær Nielsen allerede valgt storbanken Morgan Stanley til at stå for salgsprocessen.

Indtil videre er kapitalfonden dog gået meget stille med dørene, men planen er at skyde gang i en bred proces efter sommerferien. Når man venter, skyldes det primært, at EQT gerne vil have effekten af de mange opkøb og den generelle vækst i Ellab til at blive reflekteret i regnskaberne for 2024. Derfor er man nødt til at vente lidt, før det giver mening for de potentielle købere at vurdere indtjeningen for det kommende år. Men InsideBusiness erfarer, at en stribe potentielle købere allerede er begyndt at positionere sig til at kunne snuppet det eftertragtede aktiv.

Således lyder meldingen fra både banker og advokathuse, at man allerede nu modtager henvendelser fra kapitalfonde og strategiske spillere i udlandet, der lurer på muligheden for at lægge et tidligt bud for dermed at undgå en ophedet budproces.

Forventningen er nemlig, at Ellab ud over de store internationale kapitalfonde også vil tiltrække sig interesse fra blandt andre pengetanke som Lundbeckfonden og Novo Holdings, hvilket kan medvirke til at presse prisen yderligere op.

Endnu er det for tidligt at spå om, præcis hvilket afkast EQT og fondens investorer kan sætte næsen op efter, men hvis kapitalfonden og Morgan Stanley formår at få omkring 7 milliarder kroner for Ellab, kan det det sikre et afkast, hvor investorerne får deres penge igen med 4-5 gange.

Det afkast vil derfor også påvirket det samlede resultat i EQT’s fond Mid Market Europe, der blev rejst i 2017 med et samlet tilsagn på knap 12 milliarder kroner.

Fonden har indtil videre leveret flere solide afkast, herunder salget af danske Fertin Pharma i 2021, og med det forestående salg af Ellab runder fonden syv investeringer.

Afkastet tegner samtidig særdeles lovende, idet fonden indtil videre har leveret et bruttoafkast på omkring 3x, hvilket placerer EQT Mid Market Europe ganske solidt sammenlignet med lignende fonde, som konkurrenterne har etableret i samme periode.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken EQT eller Ellab.