TIA

Inside story

EQT forbereder salg af genrejst problembarn

Ejerskabet af It-virksomheden Tia Technology har bestemt ikke været uproblematisk for EQT. Men efter en stor oprydning ser det ud til, at den svenske kapitalfond langt om længe er klar til sælge.

Den svenske kapitalfond EQT ser ud til at være fast besluttet på at bryde med de seneste års manglende frasalg og udfordringer i porteføljen på det danske marked.

Som InsideBusiness for nylig kunne afsløre, er EQT i al hemmelighed gået i gang med at forberede salget af Vejle-virksomheden Fertin Pharma, der producerer nikotintyggegummi, og nu ser det ud til, at endnu et frasalg kan være på vej.

InsideBusiness erfarer således, at den danske softwarevirksomhed Tia Technology, der leverer kernesystemer til skadesforsikringsbranchen, og som har været ejet af EQT siden 2014, er ved at blive gjort salgsklar.

Valget af finansiel rådgiver er ikke så overraskende faldet på den uafhængige investeringsbank FIH Partners, der fortsat må siges at være i en klasse for sig på det danske marked, og som også har en høj stjerne hos EQT. Det er ifølge InsideBusiness’ oplysninger også FIH Partners, der er valgt som finansiel rådgiver på Fertin Pharma, ligesom det også var FIH, der sammen med Credit Suisse stod bag EQT’s succesfulde salg af Færch Plast i 2017.

Det var også FIH Partners, der stod bag salget af Århus-virksomheden Danske Commodities sidste år og Axcels it-virksomhed EG samme år, ligesom rådgiveren også har hjulpet blandt andre Mærsk-familiens pengetank, A.P. Møller Holding, med opkøb i milliardklassen.

Sagen kort

EQT er i gang med at rydde op i den danske portefølje. InsideBusiness erfarer nu at Tia Technology skal sælges, og det er ikke længe siden at InsideBusiness også kunne løfte sløret for EQT’s planer om at sælge Fertin Pharma.

Der er også stadig flere store sager tilbage, så som Huscompagniet, Flying Tiger og NAC, der alle trænger til nye ejere.

EQT har således travlt med at gøre rent i porteføljen. Men ikke kun i Danmark. Oprydningen skal også ses i lyset af, at EQT indledte året med etableringen af sin niende fond med et mål om at rejse godt 110 milliarder kr.

Salgsklar trods svær start

At Tia Technology i dag ser ud til at være salgsklar, må siges at være lidt af et kunststykke, da den oprindelige overdragelse til EQT og det efterfølgende ejerskab langtfra har været problemfrit.

EQT’s køb af Tia Technology for en halv milliard kroner i sommeren 2014 udviklede sig til en juridisk slåskamp med den tidligere ejer, DKA Capital, og det viste sig hurtigt at være svært at skabe profitabel vækst i Tia Technology.

I årene op til købet lignede TIA Technology ellers lidt af en guldkalv. Overskuddet efter skat var 30 millioner kroner i 2013, omsætningen voksede med 17 procent, og selskabets EBITDA var 58 millioner kroner. Men allerede to år efter købet var EBITDA mere end halveret, og selv om det blev forbedret i de følgende år, er EBITDA i det seneste regnskab (2019) kun 46,6 millioner kroner og således stadig noget mindre end på købstidspunktet. 

Det er ingen katastrofe, for forbedringen betyder, at Tia Technology nok kan indbringe det samme i dag, som EQT i sin tid betalte. Måske endda mere, men nogen decideret god investering bliver det næppe.

Kandidat til et strategisk salg

Selskabet ser i seneste regnskab ikke ud til at være lige så profitabelt ,som før EQT købte det, men der er til gengæld blevet ryddet op, og selskabet har i dag et stærkere aftryk i Norden end tidligere, vurderer flere konkurrenter.

Selskabet har 69 kunder i forsikringsbranchen i dag, og kunderne tæller både små og store spillere. Codan, Alka og Alm. Brand har således alle kernesystemer fra Tia Technology, ligesom også andre danske selskaber som GF Forsikring, Sønderjysk Forsikring, Thisted Forsikring og Storstrøm Forsikring er kunder. Men der er også kunder i Baltikum og Polen, som også betragtes som kernemarkeder, og  der er også vækstpotentiale uden for Europa. Senest har TIA Technology for eksempel ekspanderet i Sydafrika, hvilket også har åbnet for flere andre afrikanske markeder.

Det ligner derfor en kandidat for et strategisk salg til en af de store internationale konkurrenter, der kan se muligheder i en stærkere nordisk og nordeuropæisk tilstedeværelse.

Det er i den forbindelse oplagt at kigge på andre kapitalfondsejede store aktører såsom israelskejede Sapien eller Keylane, der ejes af kapitalfonden Waterland, som også har kontor i København.

Besværlig hovedrengøring i Danmark

EQT ønsker ikke at kommentere hvornår Tia Technology skal sælges.

”EQT’s politik er ikke at kommentere markedsrygter,” siger Victor Englesson, der er partner i EQT, og som har ansvaret for Tia Technology i dag.

Også den kendte erhvervsprofil Vagn Sørensen, der er bestyrelsesformand i Tia Technology og rådgiver for kapitalfonden, afviser at kommentere og henviser i stedet til ejeren. Det samme gør selskabets direktør, Anders Rosenbeck.

At sælge Tia Technology ligger i god tråd med EQT’s generelle strategi om at sælge ud af den danske portefølje. Foruden Fertin Pharma, som ifølge InsideBusiness’ oplysninger altså nærmer sig et salg, er der også flere emner fra kapitalfondens sjette fond fra 2011, der snart skal afhændes. Det drejer sig om HusCompagniet, Flying Tiger og ikke mindst det kriseramte flyleasingselskab NAC, der er hårdt ramt af covid-19-pandemien.

Af de tre er det dog kun HusCompagniet, som ikke er blevet direkte ramt på salget af restriktioner i forbindelse med den aktuelle krise, og det er ikke planen at HusCompagniet skal ud i direkte salg, men at det skal børsnoteres.

LÆS OGSÅ

EQT på vej med stort frasalg

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt