Oterra web1

M&A

EQT fyrer direktør og skyder ny kapital i dansk milliardsats

EQT skyder nu et trecifret millionbeløb i fødevareselskabet Oterra, og topchef Odd Erik Hansen er fortid efter blot to et halvt år i spidsen for det tidligere Chr. Hansen-selskab, som kapitalfonden opkøbte for knap 6 milliarder kroner. 

Efter godt tre års ejerskab skyder EQT nu yderligere kapital i ingrediensvirksomheden Oterra, der blev købt ud af børsnoterede Chr. Hansen i efteråret 2020.

Samtidig siger man farvel til topchef Odd Erik Hansen, der blev hentet til virksomheden efter en årrække hos Glycom.

Både kapitaltilførslen og udskiftningen af koncernens øverste topchef sker, efter Oterras forskudte årsregnskab i foråret viste et underskud på knap 2 milliarder kroner som følge af omfattende nedskrivninger på selskabets goodwill, men hos EQT har man fortsat stor tiltro til sit danske milliardopkøb.

Ifølge kapitalfondens danske chef, Mads Ditlevsen, er der således ikke direkte sammenhæng mellem nedskrivningen og manglede økonomiske resultater.

Samtidig understreger han, at den seneste kapitalindsprøjtning i højere grad handler om at finansiere de mange opkøb, som det tidligere Chr. Hansen-selskab har foretaget, siden EQT overtog nøglerne.

”Overordnet set er vi stadig godt tilfredse med vores investering i Oterra. Vi har foretaget en række tilkøb, hvorfor det har været nødvendigt at skyde mere kapital ind i selskabet, ligesom der er optaget yderligere bankgæld. Det er nemmere at justere sin kapitalstruktur under privat ejerskab. At nedskrive goodwill er også mindre kompliceret at gøre under privat ejerskab, så det er bedre at gøre nu end eksempelvis i forbindelse med en børsnotering,” siger Mads Ditlevsen.

Han peger på, at man overordnet set er tilfreds med investeringen i Oterra, men at man med så mange opkøbte virksomheder ikke kan undgå, at nogle klarer sig bedre end andre.

”De tilkøbte selskaber performer tilfredsstillende, mens den platform, vi i sin tid overtog, ikke helt leverer den performance, vi forventede. Det er ikke helt overraskende, at der opstår udfordringer undervejs, når man laver en kompleks carve-out, og vi har blandt andet implementeret helt nyt ERP-system, ligesom der er blevet ansat mange nye mennesker,” siger han.

Hentede ny finansdirektør

Ud over den nylige udskiftning af den øverste topchef i Oterra hentede EQT tidligere på året Huscompagniets forhenværende finansdirektør Mads Winther til den danske virksomhed.

Et træk, som af de fleste i markedet blev tolket som et klart signal om, at den nordiske storfond på sigt har planer om at arbejde hen mod en potentiel børsnotering af Chr. Hansens tidligere division Natural Colors.

Ifølge det øverste holdingselskab i koncernen havde Oterra ved udgangen af august sidste år bankgæld for knap 4,3 milliarder kroner, hvilket er en stigning på lidt over 1 milliard kroner.

Oterra er ikke den eneste danske virksomhed i porteføljen, hvor EQT på det seneste har tilført yderligere kapital. Som beskrevet i InsideBusiness måtte den globale kapitalfond tidligere på året skyde 750 millioner kroner i WS Audiology for at styrke likviditeten i den fusionerede høreapparatproducent.

Få katastrofer

Det har i en årrække været lidt af et særsyn, at kapitalfonde måtte skyde yderligere egenkapital ind i deres opkøbte selskaber, men især under covid-19 måtte flere til lommerne, i takt med at en stribe virksomheder i porteføljen pludselig fra den ene dag til den anden stod uden omsætning.

Da først pandemien var under kontrol, oplevede især mange forbrugerrettede virksomheder en voldsom opblomstring, og i sidste ende kunne både kapitalfonde, banker og investorer glæde sig over, at man trods alt slap gennem krisen uden voldsomme tab eller svære situationer, hvor kreditorer og kapitalfonde skulle lægge arm.

Efter Putins invasion i Ukraine, hvor gaspriserne og mange virksomheders produktionsomkostninger steg voldsomt, har flere kapitalfonde ligeledes været tvunget til at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under enkelte selskaber i porteføljen.

Det overordnede billede er dog, at det har været beskedent med de helt store, dramatiske sværdslag mellem kapitalfonde og kreditorer.

En af de få, der ser ud til at være kørt helt af sporet, er General Atlantic og Valedos investering i Joe & The Juice, ligesom også Nordic Capital mere eller mindre måtte aflevere nøglerne i Bladt Industries efter flere problematiske år og en truende bankgæld.

 

LÆS MERE

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning