Globalconnect web

Redaktørens analyse

EQT jagter dansk genrejsning

Efter flere år, hvor dårlige historier har præget fortællingen om EQT, er den svenske storfond på vej mod en række danske frasalg, der kan ændre fortællingen markant. GlobalConnect ventes solgt om kort tid, og næste guldæg ligger allerede klar på affyringsrampen.

Mens den globale kapitalfond EQT har gået sin sejrsgang globalt med hastigt voksende fonde og succes på børsen, har historien om den svenske fond været en noget anden herhjemme.

EQT har trods et langt dansk og solidt fodfæste herhjemme med et stort dansk kontor i Hellerup nord for København på det seneste haft noget blandede resultater for at sige det mildt.

Især derouten i flyudlejeren Nordic Aviation Capital, der blandt andet kostede fondens trofaste investor PFA et tab på over 3 milliarder kroner, har været en yderst uheldig sag for EQT.

Men også BR’s konkurs og Flying Tiger, som man måtte aflevere til en række tidligere Axcel-partnere for stort set ingenting, tegner et billede af en kapitalfond, der har haft sit at slås med.

Naturligvis vil EQT selv pege på, at man i dag er en vidtforgrenet global fond, der har lavet masser af andre succesfulde handler på tværs af en række aktivklasser rundtomkring i verden de senere år.

Ikke desto mindre har det uden tvivl været et irritationsmoment for fondens danske team, at man konstant er blevet konfronteret med de mindre heldige investeringer, ligesom en del opkøb er levn fra en tid, hvor fonden havde lidt for travlt med at svinge checkhæftet.

Det lykkedes da også sidste sommer at sælge Fertin Pharma til giganten Phillip Morris for over 5 milliarder kroner, men trods denne handel har billedet af EQT i Danmark fortsat været en smule mudret.

Meget tyder dog på, at EQT, der i skrivende stund er ved at rejse astronomiske 160 milliarder kroner til sin tiende fond, er på vej med en række exits, der med al sandsynlighed kan lukke munden på de værste kritikere.

Kapitalfonden arbejder således netop nu på at sælge op imod 30 procent af GlobalConnect, der ved handlen kan få en samlet markedsværdi på over 35 milliarder kroner.

Ganske vist står selskabet i dag opført som hørende hjemme i Sverige, men direktør Martin Nippert er dansk, og det samme er den platform, som hele infrastrukturkoncernen er bygget på.

Det var således i 2016, at EQT opslugte Niels Zibrandtsens livsværk GlobalConnect, der er en af Danmarks førende fibernetudbydere.

Siden fulgte en række opkøb, blandt andet af danske Nianet og norske Broadnet samt seneste svenske IP-Only, og sammen med de to internationale rådgivere Citi og Deutsche Bank gik man for nogle måneder siden i gang med at jagte en ny minoritetsaktionær til selskabet, som meget vel kunne ende med at blive en pensionskasse.

Mens der arbejdes på højtryk for at finde en køber til aktieposten i GlobalConnect, er det forventningen hos de fleste i markedet, at Hillerød-virksomheden Ellab bliver det frasalg, der sikrer, at EQT endelig kan fjerne den sten i skoen, som de danske problembørn tidligere udgjorde.

Allerede nu står rådgivere og banker fra ind- og udland i kø for at komme med i betragtningen, når Ellab sandsynligvis skal i markedet efter sommerferien, og der tales om priser på op imod 5-6 milliarder kroner, der potentielt kan sikre EQT og fondens investorer en mangedobling af den oprindelige investering.

Mere selektiv end tidligere

Når Ellab er en helt central investering for EQT, handler det ikke kun om størrelsen, da selv EQT’s mindre fonde efterhånden har en tyngde, hvor der skal seriøse milliardsalg til at rykke bare en smule ved afkastet.

Salget af Hillerød-virksomheden vil i stedet være et pejlemærke for den udvikling, som EQT har gennemgået de senere år, hvor man i modsætning til tidligere er blevet langt mere selektiv i forbindelse med sine investeringer.

Tidligere havde fonden således et ry for stort set at byde på alt og samtidig bare betale meget mere for selskaberne for at sikre sig ejerskabet. Forklaringen dengang var, at man havde en særlig vinkel på den opkøbte virksomhed, hvorfor man ikke var bange for at udskrive store checks.

De førnævnte fiaskoer herhjemme har dog sået en smule tvivl ved, om den strategi nu også rent faktisk blev effektueret i virkeligheden.

EQT betalt også en ganske høj pris for Ellab, da man overtog virksomheden fra britiske IK i 2019. Meget tyder dog på, at man her – ganske som det er ambitionen – rent faktisk har betalt en pæn pris, fordi der vitterlig var en særlig vinkel ved Hillerød-virksomheden, og ikke mindst at selskabets passede ind i det noget mere snævre fokus, EQT har forsøgt at følge de senere år.

Stor tillid fra PFA

EQT vil med rette hævde, at de senere års svingende resultater på dansk grund hverken har påvirket afkastet eller opbakningen fra investorerne. Og hvis man alene ser på PFA, der fik et tab på over 3 milliarder kroner på investeringen i NAC, ser tilliden til EQT ud til at være uforandret.

Alene ved EQT’s forrige pengejagt kom PFA med over 600 millioner kroner, hvilket er det største tilsagn, man historisk set har givet den svenske kapitalfond.

Problemerne herhjemme handler derfor i højere grad om brandet EQT, for en stor del af kapitalfondens succes kan tilskrives, at både investorer, banker og samarbejdspartnere historisk har set fonden som et sikkert kort med fine afkast og færre dårlige sager end konkurrenterne.

Det billede er krakeleret med hele tre ganske betydelige svipsere. Læg dertil, at hverken investeringen i Tia Tecnology eller Huscompagniet udviklede sig specielt godt.

Salget af Fertin sidste år var første skridt i EQT’s genrejsning herhjemme, men hvis man alene i år formår at skyde først GlobalConnect og siden Ellab af, er billedet igen intakt.

 

Læs mere

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie