wsa web

Inside story

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Med hjælp fra en international storbank jagter EQT og de øvrige ejere i høreapparatproducenten WSA en ny medejer til koncernen. En ekstern investering skal være med til at nedbringe gælden i selskabet, der er på over 25 milliarder kroner.

Den storstilede fusion mellem de to konkurrenter Widex og Sivantos har indtil videre været en blandet affære for ejerne, der flere gange har været nødt til at skyde yderligere kapital i koncernen.

Nu er den globale storfond EQT sammen med de øvrige ejere i høreapparatproducenten WSA gået på jagt efter endnu en medejer til den fusionerede koncern, der tynges af en gæld på over 25 milliarder kroner.

Oprindelig var tanken, at man kort tid efter sammensmeltningen i 2019 ville lave en exit via en børsnotering, men siden har der været flere bump på vejen, der har gjort rejsen noget mere udfordrende.

I lyset af de hastigt stigende renter, der alene i seneste regnskabsår kostede WSA omkring halvanden milliard kroner, skød EQT og de oprindelige ejerfamilier, Tøpholm og Westerman, i foråret 2023 knap 750 millioner kroner i WSA med henblik på at styrke likviditeten i koncernen.

Nu har man så i al hemmelighed hyret storbanken JP Morgan til at være tovholder på en proces, hvor de nuværende ejere vil forsøge at finde en medinvestor til WSA, der efter planen skal købe omkring 10 procent af selskabet.

De penge skal dog efter planen ikke ryge i lommerne på hverken EQT eller andre af de øvrige ejere, men er i stedet øremærket til at styrke balancen i WSA.

Ud fra indtjeningen i selskabet lyder vurderingen fra en række rådgivere i markedet, at den aktiepost, der er i markedet, potentielt kan sikre WSA et kapitalindskud på mellem 4 og 5 milliarder kroner.

En økonomisk saltvandsindsprøjtning, der på kort sigt kan ændre koncernens noget anstrengte gældsprofil, der seneste i efteråret fik ratingbureauet Fitch til at pege på, at netop stigende renter og risiko i forbindelse med refinansieringer af gælden udgør den største risiko for WSA, der ellers befinder sig i en attraktiv industri med stabile vækstrater og gode fremtidsperspektiver.

En ny medinvestor, der sandsynligvis skal findes blandt de mere passive investorer såsom en privat pengetank eller en pensionskasse, vil samtidig på længere sigt kunne bane vejen for en børsnotering.

”WSA er et attraktivt selskab, og for mange vil det være en spændende case. Problemet er, at det med den nuværende værdisætning er en relativt stor enkeltinvestering for mange investorer, så køberfeltet er ikke overvældende,” forklarer en kilde med indsigt i processen.

Stor appetit i baglandet

Det er langtfra usædvanligt i denne type processer, at en kapitalfond vil afsøge mulighederne for at finde en medinvestor i sit eget bagland.

Typisk vil fondens egne investorer ofte være åbne for at gå om bord i en såkaldt co-investering, hvor man både kan sikre sig et stærkt afkast og samtidig spare omkostninger i forhold til de honorarer og bonusser, man betaler som investor i selve fonden.

Herhjemme har flere investorer peget på aktører som Novo Holdings og Lundbeckfonden som oplagte købere til aktieposten i WSA. Sidstnævnte har dog allerede investeret ganske omfattende, siden Arne Due Hansen kom til fra Danske Bank, mens Novo-pengetanken selv ejer selskabet Sonion, der fremstiller komponenter til høreapparater, hvilket nok vil kollidere med en stor investering i WSA.

Derfor skal en kommende medejer af virksomheden nok findes andetsteds, men flere investorer peger på, at selv om appetitten på co-investeringer fortsat er historisk høj, så vil man normalt foretrække at blive tilbudt at medinvestere på det tidspunkt, en kapitalfond opkøber et selskab, og ikke et godt stykke inde i ejerperioden.

God historik

Det var det, der skete, da EQT fik sin investor GIC med ombord i Nordic Aviation Capital (NAC), hvilket resulterede i et stort tab til den Singapore-baserede fond. Den uheldige sag har i den grad plettet EQT’s omdømme herhjemme, men flere investorer peger dog på, at det ikke er fair at betragte den fejlslagne investering som et vidnesbyrd om, at man skal være ekstra forsigtig, når kapitalfonden tilbyder co-investeringer.

”NAC var et helt specielt tilfælde, og generelt har EQT historisk været god til at tilbyde sine investorer rigtig gode muligheder for at co-investere i gode selskaber, der historisk også har vist sig at resultere i rigtig flotte afkast,” lyder det fra en investor.

Netop GIC er således også medejer af schweiziske Galderama, som et konsortium anført af EQT og en række af fondens investorer købte ud af Nestlé i 2019, og selv om selskabet ikke er blevet børsnoteret endnu, er forventningen, at en exit er nært forestående, og at det vil medføre et yderst lukrativt afkast for kapitalfonden og dens co-investorer.

Et andet eksempel er amerikanske Cast & Crew, der blev opkøbt i 2018, og hvor EQT ligeledes tilbød en række af fondens trofaste investorer at købe en minoritetspost. Også danske Sampension har ifølge InsideBusiness’ oplysninger investeret side om side med den nordiske storfond, hvilket har resulteret i stærke afkast.

 

LÆS MERE

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning