Man behøver blot aflæse aktiekursen hos de to danske flagskibe Demant og GN for at konstatere, at markedet for høreapparater er presset.
Producenterne led først under covid-19, og siden har især stigende produktionsomkostninger sat de fleste spilleres indtjening under pres.
Det gælder også for WS Audiology (WSA), der ejes af Widex-familierne samt kapitalfonden EQT.
I seneste årsregnskab tabte koncernen over 2 milliarder kroner, alt imens gælden var vokset til hele 28 milliarder kroner.
Presset på indtjeningen og den store gæld kombineret med stigende usikkerhed på markedet har derfor fået ejerne bag WSA til at tilføre selskabet knap 750 millioner kroner. Det skal ruste selskabet yderligere til at modstå den kommende tids udfordringer.
”WSA’s ejere, T&W Medical og EQT, har valgt at styrke likviditeten i selskabet i det nuværende makroøkonomiske miljø og har derfor foretaget en egenkapitalindsprøjtning på i alt 100 millioner euro,” skriver koncernen i en mail til InsideBusiness.
Det er anden gang, ejerne af WSA må til lommerne og styrke selskabets finansielle kapacitet. Tilbage i 2020 måtte EQT samt de to familier Tøpholm og Westermann skyde lidt over 350 mio. kroner i virksomheden, da det stod klart, at fusionen af de to selskaber Sivantod og Widex, der blev indgået i begyndelsen af 2019, og den efterfølgende integration viste sig noget dyrere end forventet.
Måtte droppe notering
WSA annoncerede for nylig i sit forskudte kvartalsregnskab, at man efter en periode med markant vækst nu blot havde opnået en organisk vækst på 1 procent.
Det ligger i tråd med forventningerne hos flere af de store ratingbureauer, der følger selskabet i relation til de obligationer, den fusionerede høreapparatproducent har udstedt.
”De stærke resultater og momentum i første halvdel af året blev dog efterfulgt af svagere markedsforhold i den sidste del af regnskabsåret 2022, især på det amerikanske privatbetalingsmarked og i nogle europæiske lande. Vi mener, at krigen i Ukraine, det inflationære miljø og dets indvirkning på patienternes disponible indkomst svækkede efterspørgslen. Dynamikken observeret i den sidste del af regnskabsåret 2022 fortsatte ind i første kvartal af 2023,” skrev Standard & Poors således i årets begyndelse.
Hæderligt afkast
EQT købte oprindelig Siemens Audiology Solutions, der var en division under Simens Healthcare, for godt 16 milliarder kroner i 2014 og omdøbte efterfølgende selskabet til Sivatos.
Siden gik man sammen med Widex i 2019, og planen var, at det fusionerede selskab nogle år efter skulle gøre sin entré på børsen.
Derfor gik EQT og de øvrige ejere i midten af 2021 i gang med at forberede en børsnotering af datter selskabet hear.com, der blandt andet kunne hjælpe med at nedbarbere koncernens store gæld.
Efter længere tids sondering måtte planerne dog droppes, og indtil videre ser en notering af selskabet ud til at have lange udsigter.
I stedet valgte EQT sidste år at sælge sine aktier i WSA mellem sine egne fonde for på den måde at forlænge livet for investeringen.
Oprindelig lå investeringen i det daværende Sivantos i EQT’s sjette fond, der blev etableret i 2011 med et tilsagn på omkring 36 milliarder kroner. Da EQT er en af de kapitalfonde, der ofte står stejlt på at realisere sine fonde inden for en periode på 10 år, var man derfor tvunget til at finde et nyt hjem til høreapparatkoncernen.
For investorerne i EQT’s sjette fond endte det med at blive en ganske god handel, som dog ikke ændrer ved, at afkastet i den fond ikke kan måle sig med de absolut bedste.
Således har EQT VI leveret et nettoafkast på 1,9x og 16% IRR, hvilket som udgangspunkt er tilfredsstillende, men hertil kommer dog, at netop de fonde, som blev rejst årene 2011-13, typisk leverer rigtig stærke afkast, da mange opkøb skete til lavere priser og siden nød godt af den massive optur på det alternative marked.
Et kig på porteføljen i EQT VI afslører da også, at den fond trods et hæderligt samlet resultat rummer en del skæverter, herunder Nordic Aviation Capital, hvor man som følge af covid-19 tabte det meste af sin investering på gulvet sammen med EQT’s trofaste investorer i Kirkbi og GIC.
Omvendt var investeringer i Færch Plast, Anticimex, Bureau van Dijk med til at sikre solide afkast, og generelt er meldingen fra de fleste investorer da også, at man opfatter EQT VI som en ganske succesfuld fond.
Læs mere
Krise tvinger kapitalfonde til lommerne
Maj Invest klar til salg af guldæg
EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch
Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier
Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked
Chef i advokathus færdig efter magtkamp
Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel