EQT fertin web

M&A

EQT på vej med stort frasalg  

Efter flere år med modgang på det danske marked øjner EQT nu muligheden for sit første danske frasalg i over tre år. Salget kan blive det første i en række af exits fra den nordiske storfond, der skal have trimmet den danske portefølje.  

Efter flere mislykkede forsøg kan begyndelsen af 2021 meget vel byde på et kærkomment frasalg for kapitalfonden EQT.  

Først glippede salget af typehusgiganten Huscompagniet i sommeren 2018, og siden endte også frasalget af Nordic Aviation Capital som lidt af en fuser for den ellers så succesvante fond.  

Nu ser det imidlertid ud til, at den nordiske storfond igen har mod på at sælge en virksomhed på det danske marked.  

InsideBusiness erfarer således, at EQT i al hemmelighed er gået i gang med de indledende øvelser til at finde en køber til Vejle-virksomheden Fertin Pharma, som man har ejet i knap fire år.  

Kapitalfonden har allerede hyret FIH Partners som finansiel rådgiver, mens kommercielle rådgivere som McKinsey, Boston Consulting og Bain i næste uge skal forsøge at overbevise EQT om, at netop de kan sikre et succesfuldt frasalg af Fertin Pharma.  

At netop FIH Partners skal stå for den finansielle rådgivning, er ikke tilfældigt, da det respekterede rådgiverhus længe har fulgt Fertin tæt. Samtidig var det netop FIH, der sammen med Credit Suisse stod bag et af EQT’s absolut mest succesfulde frasalg på dansk grund, da Færch Plast i sommeren 2017 blev solgt til den amerikanske kapitalfond Advent.  

Fakta

Kapitalfonden EQT er i al hemmelighed gået i gang med at undersøge mulighederne for et salg af Fertin Pharma.

EQT købte selskabet i begyndelsen af 2017 for omkring 2 milliarder kroner.

Efter et problematisk 2018 har Fertin for alvor haft medvind de senere år, og 2020 tegner indtil videre lyst for selskabet, der blandt andet producerer nikotintyggegummi.

Det forventes, at Fertin vil blive solgt i løbet af første kvartal 2021.

Når EQT nu kaster sig ud i et frasalg af Fertin, skyldes det primært en kombination af et ønske om at slanke den danske portefølje, samt, ikke mindst, at den jyske producent af blandt andet nikotintyggegummi netop nu leverer særdeles gode resultater.  

Da kapitalfonden oprindelig købte Fertin, var flere af de andre bydere i feltet blandt andet bekymrede for, hvorvidt selskabets pipeline af produkter samt antallet af storkunder var for begrænset, men under kapitalfondens ejerskab har Fertin været i stand til at udvide begge markant.  

Samtidig har virksomheden været en af de få, der har fået positivt rygstød af covid-19, idet den frygtede virus har fået langt flere rygere til at droppet cigaretterne til fordel for de nikotintyggegummi, som blandt andre Fertin producerer.  

Dermed tyder alt på, at Fertin i indeværende år vil være i stand til at forbedre sidste års driftsindtjening på knap 270 millioner kroner, hvilket betyder, at EQT i bedste fald kan håbe på at få 3,5-4 milliarder kroner for selskabet.  

Vil appellere til mange købere  

Som verdens største uafhængige udvikler af medicinsk tyggegummi har Vejle-virksomheden nemlig både en størrelse og ikke mindst et fokus, der uden tvivl vil tiltale mange af de helt store kapitalfonde.  

Trods de enorme udfordringer med covid-19 har langt de fleste kapitalfonde enten rejst penge for nylig, eller også er de i fuld gang med det. Det betyder, at krigskassen bugner af milliarder til opkøb, alt imens de kriseresistente købsemner lader vente på sig.  

Hvis det lykkes FIH og EQT at få overbevist tilstrækkelig mange købere om, at Fertin kan levere stabil vækst og stigende indtjening trods udefrakommende udfordringer, så vil selskabet være et emne, de fleste store udenlandske fonde næsten er tvunget til at kigge på, alene fordi der er så få emner på markedet med de egenskaber for tiden.  

Hos EQT ønsker man ikke at kommentere, hvorvidt et salg af Fertin Pharma er nært forestående, men det er ingen hemmelighed, at man fra kapitalfondens hovedsæde i Stockholm meget gerne ser, at den danske portefølje bliver trimmet.  

Især emner som HuscompagnietFlying Tiger og kriseramte NAC står her for skud, da de alle ejes af EQT’s sjette fond fra 2011, som kapitalfonden selv meget gerne vil have lukket det kommende år.  

Det har dog indtil videre vist sig vanskeligt, og især flyudlejeren NAC er tæt ved at være usælgelig for tiden, efter at selskabet med den enorme gæld er blevet hårdt ramt af covid-19 og dens påvirkning af fly- og rejsebranchen globalt.  

Det samme gælder detailkæden Flying Tiger, der har været ramt af butikslukninger, mens Huscompagniet indtil videre har vist sig yderst modstandsdygtig over for den igangværende krise. Modsat under finanskrisen har hovedparten af byggebranchen oplevet markant vækst i løbet af 2020, og med Huscompagniets vækst og stærke brand i ryggen håber EQT på, at man inden for en overskuelig fremtid kan børsnotere selskabet.  

I gang med at hente milliarder  

Når EQT i skrivende stund har travlt med at gøre hovedrent i porteføljen, skal det ikke kun ses ud fra et dansk perspektiv. Den svenske fond indledte således i januar måned etableringen af sin niende fond med et mål om i alt at rejse godt 110 milliarder kroner.  

Den mission er indtil videre blevet forsinket af covid-19, og ved seneste regnskabspræsentation lød det fra EQT-chef Christian Sinding, at man forventede at kunne lukke en ”betydelig” del af fonden i løbet af efteråret.  

Blandt investorerne tolker flere udmeldingen, som om EQT naturligt nok har haft større udfordringer end tidligere med at hente kapital fra sine trofaste investorer, og InsideBusiness har da også talt med flere af fondens største danske bidragsydere, der indtil videre ikke har givet tilsagn.  

Deres tøven skyldes som udgangspunkt ikke EQT’s resultater, for gennem de senere år har kapitalfonden leveret ganske pæne afkast, ligesom porteføljen generelt set har klaret sig helskindet gennem de værste nedlukninger og efterdønninger af covid-19. Pandemien har imidlertid gjort, at de store investorer fra både ind- og udland er noget mere selektive og ikke mindst forsigtige i forhold til at investere massivt i kapitalfonde i en tid, hvor verden er præget af stor usikkerhed.  

Blandt hovedparten af investorerne er der dog bred enighed om, at EQT nok skal få rejst sin niende fond, blandt andet fordi kapitalfonden de senere år har haft held til at flytte fokus, så man i dag i høj grad satser på at opkøbe selskaber, der enten beskæftiger sig med it- og teknologi eller medicinalindustrien.

 

Læs mere

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt