erhvervsinvest-damolin

Inside story

EQT’s danske lillebror tæt på at lukke milliardfond

Kapitalfonden Erhvervsinvest er tæt på at have sin fjerde fond på plads. Fonden går målrettet efter et tilsagn på over 1 milliard kroner, og både AP Pension og Danica Pension forventes at bakke op med millioner.

Den danske kapitalfond Erhvervsinvest og ledende partner Thomas Marstrand arbejder på højtryk for at få de sidste underskrifter på plads, så man inden længe kan løfte sløret for kapitalfondens fjerde fond.

InsideBusiness erfarer, at en række investorer i øjeblikket gør klar til at godkende deres respektive tilsagn til Erhvervsinvests fjerde fond, der samlet set forventes at få et tilsagn på omkring 1,1-1,2 milliarder kroner.

Erhvervsinvest, der blandt har Henning Kruse Petersen og tidligere EQT-chef Bjørn Høi Jensen i bestyrelsen, arbejder blandt andet på at sikre sig tilsagn fra Danica Pension, AP Pension og Dansk Vækstkapital.

Fonden, der af mange ses som en dansk lillebror til giganten EQT, er den seneste i en række af danske fonde, der har meldt sig ind i kampen om pensionskassernes gunst. Således har måde Maj Invest, Via Equity og Polaris for nylig rejst nye fonde, mens landets største fond Axcel i skrivende stund er gang med at fundraise, ligesom IT-fonden Gro Capital også er ved at gøre klar til at hente penge igen.

Trods de mange fonde, der alle kæmper om de samme midler, har det indtil videre ikke været noget problem for nogen af hverken de danske eller udenlandske fonde at sikre sig tilsagn fra pensionskasserne herhjemme, da behovet for alternative investeringer er enormt for tiden.

I Erhvervsinvests tilfælde har man dog samtidig den fordel, at man indtil videre har været i stand til at skabe solide afkast i sine to første fonde, hvilket placerer fonden i top i forhold til flere af konkurrenterne herhjemme.

Samtidig har kapitalfonden indtil videre haft held til at udnytte sit stærke industrielle netværk til at opsnuse salgsklare virksomheder uden om de strukturerede processer, hvor priserne ofte bliver presset op.

Fakta om Erhvervsinvest

Erhvervsinvest er en dansk kapitalfond, der siden 2004 har investeret i mindre og mellemstore danske virksomheder med en omsætning på 50-500 millioner kroner.

Det var oprindelig Spar Nord, Vækstfonden og Nykredit der var grundlægger af fonden, ligesom blandt andet PFA var medinvestor.

Erhvervsinvest har indtil videre etableret tre fonde med et samlet tilsagn på godt 1,9 milliarder kroner.

Kapitalfonden er i skrivende stund tæt på at lukke sin fjerde fond, der forventes at få et samlet tilsagn på lidt over 1 milliard kroner.

Afkast i den gode ende

Som InsideBusiness for nylig har kortlagt, har Erhvervsinvest været en af de få mindre danske fonde, der har leveret et godkendt afkast. Derfor er opbakningen blandt de investorer, der har været med fra starten af, også fortsat stor.

Især kapitalfondens første fond fra 2003 betalte næsten sine investorer pengene tre gange tilbage, hvilket meget få andre små- og mellemstore danske fonde har formået. Samtidig er der blandt de investorer, der netop nu er ved at sætte underskrift på et bindende tilsagn til Erhvervsinvests nyeste fond, en forventning om, at også Erhvervsinvests anden fond kan nærme sig det afkast.

Det kræver dog, at Erhvervsinvest lykkes med at få solgt fondens fire tilbageværende virksomheder til en god pris. Især kattegrus-firmaet Damolin, der blev overtaget fra Auriga i 2010, er der store forventninger til.

Erhvervsinvest betalte dengang omkring 150 millioner kroner for virksomheden, men den forventes i dag at kunne indbringe op imod en halv milliard kroner.

Også den jyske trykmaskine-producent Tresu, der har Micro Matic-topchef Søren Vilby som formand, ventes at blive en af Erhvervsinvests bedre investeringer, da selskabet har øget sin indtjening markant i de godt seks år, fonden har ejet selskabet.

Virksomhed i problemer

Helt så godt går det dog ikke i en anden af Erhvervsinvests mere modne investeringer, Epoke, der leverer udstyr til at komme glatte veje til livs.

En kombination af en række varme vintre herhjemme og et sats på at udvide sortimentet til også at inkludere fejemaskiner i forsøget på at øge salget uden for landets grænser har imidlertid ikke været den store succes endnu.

Fra at have tjente omkring 15 millioner kroner på bundlinjen, da Erhvervsinvest gik ind i selskabet, viste seneste regnskab en bundlinje, der var skrumpet til blot 2 millioner kroner, og der gik kun kort tid fra direktør Kristian Olsen havde sat sin underskrift på regnskabet, til han for få dage siden blev bedt om at forlade kontoret.

”Der har været nogle udfordringer i virksomheden, og jeg var ikke enige med ejerne om den fremtidige strategi. Derfor er jeg blevet fritstillet,” lyder det fra Kristian Olsen, der blot nåede at være direktør i Epoke i godt halvandet år.

Erhvervsinvest styrker og svagheder

Største styrke: Erhvervsinvest har gennem en årrække formået at levere gode afkast i en del af markedet, hvor mange andre danske fonde har haft problemer med at skabe afkast. Især Erhvervsinvests første fond, der har betalt investorerne deres penge knap tre gange igen har været blandt de få mindre- og mellemstore fonde, der leveret et afkast, der kan måle sig med de mest succesfulde nordiske fonde.

Største svaghed: ErhvervsInvests ledende partner Thomas Marstrand får af mange af fonde investorer en stor del af æren for at have skabt de gode resultater. Han beskrives som en kontant herre, der helst holder sig langt væk fra mediernes søgelys. Hans betydning for Erhvervsinvest er indiskutabel, men det betyder samtidig også, at nogle investorer er bekymrede for, om fonden simpelthen er for afhængig af ham.

Handler konsekvent

At Erhvervsinvest nu reagerer på situationen i Epoke at smide direktøren på porten, er et godt billede på, hvordan flere investorer betragter kapitalfonden som et sted, hvor man handler, hvis tingene kører skævt.

Det gælder både i forhold til den aktuelle sag, men også ved tidligere investeringer har Erhvervsinvest sat en fed streg under, at fonden ikke er bleg for eksempelvis at trække stikket på en investering, hvis man ikke ser nogen anden udvej. Det kan umiddelbart lyde som en ting, der vil trække ned hos investorerne, men for flere af dem InsideBusiness har talt med, er tilfældet det stik modsatte.

”Vi sætter pris på, at man hos Erhvervsinvest har mod til at kaste håndklædet i ringen frem for at blive ved med at poste i penge i noget, der ikke er levedygtigt. Vi har desværre set nogen fonde, der insisterer på at holde ting i live alene for at undgå at tage et tab og dermed risikerer dårlig omtale,” siger en investor.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar til den igangværende fundraising fra ledende partner i Erhvervsinvest Thomas Marstrand.

LÆS MERE

Tunge investorer dropper mindre fonde

Sådan er afkastet i de mindre fonde

Kapitalfonde flopper på børsen

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder