An interior water damage white sofa 3d illustration

Forsikring

Er det en rigtig hovedpine for forsikringsbranchen?

Alm. Brand melder i sit halvårsregnskab om stigende erstatninger på bygninger, hvor erstatninger for skjulte rør-skader er steget kraftigt. Også Gjensidige og Tryg har fokus på problemet. Hvordan løser branchen det voksende problem?

Det kan være en ubehagelig omgang for beboerne med en vandskade, der både ødelægger inventar og ofte gør boligen ubeboelig i en periode. For forsikringsselskabet kan det også være en dyr omgang – og stadig flere aktører øger fokus på især skader i forbindelse med skjulte rør.

Alm. Brand har netop gennemført en række vilkårsstramninger i form af højere præmier og højere selvrisiko for erhvervskunder inden for beboelsessegmentet i andet kvartal som følge af stigende udgifter på bygningsforsikring.

Men også inden for privatområdet har Alm. Brand sat ind over for rørskader, der de senere år har vist en stigende tendens.

”Vi ser generelt et problem med ejendomme fra 60’erne og 70’erne med flere vandskader – og det er typisk udløst af slitage steder, hvor det er svært at opdage det. Det udvikler sig ofte til at være meget belastende for familierne, der ofte skal genhuses, mens huset udtørres. Der forekommer også skimmelsvamp og fugt,” siger skadedirektør Brian Wahl Olsen, som også ser den type skader i nyere ejendomme, men så er der typisk tale om byggesjusk.

Sagen kort

En af forsikringsbranchens hovedpiner er rørskader i bygninger fra 60’erne og 70’erne, som er tiltagende.

Desværre er det en skadesform, som er vanskelig at forebygge, selv om både Alm. Brand og Gjensidige nu gør forsøget.

På et normalt år har Alm. Brand 3.000 rørskader for private, der med en gennemsnitspris på 40.000 kroner koster mere end 120 millioner kroner om året. Så det er en betydelig post, som forsikringsselskabet nu forsøger at komme til livs med nye metoder.

”Vi er indtil videre gået i gang med et forsøg med 350 udsatte kunder, der kan få Grohe Sense Guard monteret gratis. Systemet måler vandgennemstrømningen og kan i perioder, hvor der ikke er nogen hjemme, slukke for vandet inden vandskaden udvikler sig.”

Systemet styres via en app og kan også sættes til at lukke for vandet, for eksempelvis efter at der er brugt 200 liter i bruseren til stor fortrydelse for teenagebørnene, konstaterer Brian Wahl Olsen.

Gjensidige arbejder på at forebygge millionregning

Tendensen med stigende rørskader bekræftes af Gjensidige Forsikring, hvor skadechef Lene Rasmussen ser en klar tendens til, at konjunktursituationen er med til at skubbe til problemet på den ene og den anden måde.

”Vi ser også en stigende skadesfrekvens på rør, der springer læk i huse og ejendomme. Når rørene er mere end 40 år gamle, så øges risikoen betydeligt – og der blev bygget mange huse i den periode, så det mærker vi nu.”

Ofte går det galt, når boligejeren i den nuværende højkonjunktur har været inde at installere nye badeværelser eller nyt køkken, så øges risikoen for skader på de gamle rør.

”Sætter du nye rør op nogle steder, så øges vandtrykket på de gamle rørsystemer – og så stiger risikoen et andet sted. Og det er jo ekstra surt at renovere sit nye hus og så få en vandskade, men der er mange, som har været ude at handle bolig og sætte den i stand,” fortsætter Lene Rasmussen, der både ser problemet på privat- og erhvervsområdet.

Også Gjensidige ser på mulighederne for at bremse skaderne, før de opstår:

”Vi er ved at se på mulighederne for at indføre vandalarmer og stoppe vandgennemstrømningen automatisk, hvis der løber for meget vand igennem. Vi ser også på at indføre anbefalinger om at skifte hele rørsystemet til kunder, der har ejerskifteforsikringer, så de undgår vandskader i det nye hus,” lyder det fra Lene Rasmussen, der ikke umiddelbart ser de voksende vandskader aftage i overskuelig fremtid, medmindre man gør noget aktivt for at forebygge dem.

Tryg: Svært med forebyggelse på byggeområdet

I landets største forsikringsselskab, Tryg, har man også mærket problemet, hvor man får flere rørskader – ofte i forbindelse med førnævnte renoveringsarbejder på ejendommene.

Men det er primært på privatsiden og på det mindre erhvervssegment, lyder det fra Trygs skadechef Allan Falk Christiansen:

”Det skyldes flere ting. Tidligere havde vi mange erhvervskunder uden rørskadedækning, men næsten alle policer har dækningen i dag, og vi har forsikret mange mindre ejendomme med beboelse/villa, hvor der er en erhvervsbygning fra 1960 -80 med stor risiko for skader. Men også byggestilen med skjulte rør alle vegne og gulvvarme har ført til en stigning i antallet af skader, og skaderne er blevet dyrere at udbedre.”

Ifølge Allan Falk Christiansen har Tryg ikke helt samme problemstilling på erhvervsejendomme. Her opstår skaderne typisk under renoveringsarbejder, og fordi presset på rørene ændrer sig.

”Der er dog en positiv tendens til, at man ved renovering blotlægger rørene, så de ikke længere er skjulte. Herved mindskes risikoen for større skader, da man har noget nemmere ved at konstatere en utæthed.”

Selv om Tryg i disse år slår sig op på at være i superligaen, når det gælder forebyggelse, så er det ikke let, når det gælder rørskader hos private og mindre erhvervsvirksomheder, konstaterer Allan Falk Christiansen, fordi det at skifte alle rørene i et hus forebyggende svarer til at skifte hele motoren i en ældre bil, blot fordi en ventil er defekt. Det er for omkostningstungt og i strid med det almindelige forsikringsprincip, konstaterer Allan Falk Christiansen:

”En forebyggelsesindsats på dette område ligger altså ikke lige for, da der ikke findes noget quickfix. Det, man ville anbefale, er, at man udskifter rørene, inden skaden sker. Men det er selvsagt et meget stort indgreb i en ejendom, hvor der ligger skjulte rør alle vegne.”

 

LÆS OGSÅ

Tunge forsikringsbosser i opgør om udskældt forsikringsprodukt

Opkøbssulten forsikringsgigant rydder op og jagter lønsom vækst

Helbredet er forsikringsbranchens nye vækstmotor – men lønsomheden mangler

Se alliancerne mellem bank, forsikring og pensionsselskaber. Hvor er åbningerne?

Finansalliancer i opbrud. Priskrig på forsikring tager form

Stort dansk forsikringsselskab kæmper for livet

Udenlandske forsikringsselskaber vælter ind – og kan ændre konkurrencebilledet

Partnere dropper udsat dansk forsikringsselskab, men ny spiller stormer ind på markedet

Forsikringsselskab stormer frem i Danmark efter turnaround

Presset på forsikringsbranchen stiger. Her er de mest veldrevne selskaber – og de dårligste

Er forebyggelse et guldæg? Spørgsmålet splitter branchen

Udfordret Codan i større omstrukturering

Forsikringsselskaber slipper for gigantregninger fra forsikringskonkurser

Situationen for forsikringsselskab forværres

 

Billedtekst: Rørskader er en træls omgang for både beboere og forsikringsselskaber, men det er svært at gøre noget ved det voksende problem.

Foto: ID 152133368 © Markus Gann | Dreamstime.com