Norican web

Inside story

Er industriselskab Altors næste store frasalg?

Problemerne er herhjemme nærmest væltet ned over den svenske kapitalfond Altor, hvor man har kæmpet med store tab i flere af sine danske selskaber. Undtagelsen er dog prestigeinvesteringen Norican, der i 2023 forsatte sin imponerende vækst og ifølge selskabet leverede sit hidtil bedste resultat til ejeren, Altor.

Det var i den grad en prestigeinvestering, da den svenske kapitalfond Altor i slutningen af 2014 overtog det danske industriselskab Norican.

Kort forinden havde Altor sendt rystelser gennem det danske aktiemarked, da man smed nøglerne til olieselskabet OW Bunker efter en række voldsomme tab, hvorefter selskabet gik konkurs.

Opsat på at vise banker og investorer, at man stadig var en aktiv spiller på det danske marked endte Altor med at overbyde de øvrige bejlere og betale næsten 3 milliarder kroner for Norican, der har hovedsæde i Taastrup og primært leverer støberiteknologier og teknologi til rensning og polering af metalkomponenter.

InsidePrivateEquity

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye branchemedie med fokus på kapitalfonde, InsidePrivateEquity. Skriv til os, hvis du ønsker at læse med, på kontakt@insidepe.dk.

Mens en stribe af Altors danske investeringer, herunder Haarslev og Tresu, siden er løbet ind i talrige udfordringer, har Norican længe lignet en af de mere stabile investeringer i Altors danske portefølje.

Bortset fra et uheldigt 2020 har Norican i flere år fremvist imponerende vækstrater, hvilket industriselskabet for nylig cementerede, da man offentliggjorde sit regnskab for 2023.

Her kunne Norican – og ikke mindst Altor – endnu en gang glæde sig over, at den underliggende vækst i ebitda-indtjeningen voksede til 611 millioner kroner fra 500 millioner kroner året forinden, selv om omsætning stod mere eller mindre stille trods vækst i både i både det europæiske og nordamerikanske marked.

”Resultatet er, at vi har styrket både vores konkurrenceevne og bundlinje, hvilket har resulteret i, at 2023 er det bedste år i virksomhedens historie, når det kommer til afkastet til aktionæren,” udtaler Noricans topchef, Anders Wilhjelm, i årsrapporten for 2023, der for nylig blev offentliggjort.

Har indfriet obligationsgæld med ny bankaftale

Altor kan samtidig glæde sig over, at det er lykkedes Norican at refinansiere sin obligationsgæld på 2,5 milliarder kroner, som industrivirksomheden optog i 2017 på et tidspunkt, hvor de internationale gældsmarkeder var gået fra at være lidt af et slaraffenland til et marked præget af stor skepsis og nervøsitet.

Panderynkerne var derfor dybe hos flere af de danske selskaber, som enten havde kapitalfonde eller pensionskasser i ejerkredsen, som stod til at skulle refinansiere den gæld, de optog, da verden så helt anderledes ud.

I begyndelsen af 2023 lykkedes det dog Norican og Altor at indgå en aftale med en række nordiske banker, der betød, at industrivirksomheden kunne indfri sin gæld til obligationsejerne.

Med aftalen fik Norican samtidig en aftale med bankerne, der efterlod selskabet med omkring 375 millioner kroner i kontanter plus en løbende kredit på 450 millioner kroner. Ifølge Norican er det vægtede udløb på låneaftalerne på over 4 år, mens det vægtede gennemsnit på renterne er under 6 procent.

“Indgåelsen af de nye lånefaciliteter vil gøre os i stand til at fokusere på de fremtidige forretningsvækstmuligheder, der er tilgængelige for Norican, ved at udnytte vores store installerede base og ved at udvide vores rækkevidde og tilbud på tværs af vores fem førende, globalt opererende teknologier,” siger Noricans finansdirektør, Declan Guerin, der samtidig benyttede lejligheden til at takke bankerne bag aftalen.

Ukarakteristisk lavt afkast i fond

Noricans må formodes at lune hos Altor, hvor det har været småt med gode historier, siden skandalen om OW Bunker rystede dansk erhvervsliv i efteråret 2014.

Problemerne er herhjemme nærmest væltet ned over den svenske kapitalfond, hvor man har kæmpet med både store tab i væksthåbet Tresu og en trodsig stifterfamilie i fynske Haarslev samt en gennemgående trist finansiel udvikling på tværs af fondens ganske pæne danske portefølje.

Det har ramt afkastet i Altors Fund IV fra 2014, som foruden Norican også tæller Tresu. Den svenske kapitalfond har ellers historisk set skabt forrygende afkast, hvor især kapitalfondens tre første fonde, der blev rejst i perioden 2003-2008, alle var blandt de absolut bedste i deres respektive årgange.

Blandt de øvrige danske investeringer i Altor Fund IV er foderproducenten Hamlet Protein, som Altor overtog i 2015 sammen med Goldman Sachs. Som InsidePrivateEquity tidligere har afsløret, forsøger Altor nu igen at sælge Hamlet Protein efter en fejlslagen salgsproces for få år siden.

Den genoplivede salgsproces sker, efter at Hamlet Protein er kommet på kant med storbanken Nordea, hvor man brød de låneaftaler, som koncernens gæld på over en halv milliard kroner er bundet op på.

Det seneste regnskab fra Hamlet Protein viser dog, at det lykkedes selskabet at forbedre indtjeningen markant i 2023, hvor ebitda-resultatet – på trods af at omsætningen tog et dyk på godt 850 millioner kroner – landede på 50,5 millioner kroner mod 18,4 millioner kroner året forinden.

Læs mere

Advokathus snupper M&A-profil hos Kammeradvokaten

International kapitalfond køber sig ind i dansk industriklenodie

Catacap har sat punktum for kapitalrejsning i ny fond: ”Det er lidt mindre end håbet og forventet”

Maj Invest er mellemled i PKA’s alliance med fond med Novo-ejer i ryggen

Udenlandske kapitalfonde køber op i Danmark

Gro Capital varmer så småt op til ny fond med opskrivninger af porteføljen

Dramatisk opgør i kapitalfond

Kapitalfond og ejere må til lommerne efter kæmpe underskud i solcellekomet

Investorer køber selskab ud af Erhvervsinvests fond

Fonde må til lommerne. Har skudt over 7 milliarder i deres virksomheder

Ejer af modehus køber sig ind i cykelbrand. Tidligere EQT-partner overtager formandspost

Det lysner for kriseramte Maj Invest-selskaber