morten hubbe

Redaktørens analyse

Er Morten Hübbes dage i Tryg talte?

Trygs mangeårige topchef, Morten Hübbe, ligner en mand, der er godt i gang med at lægge planer for karrieren, efter at tjansen i forsikringskæmpen er vel overstået. Og det behøver der ikke nødvendigvis at være så længe til.

Den danske forsikringskæmpe Tryg har under ledelse af topchef Morten Hübbe udviklet sig til en af de mest veldrevne koncerner i Norden.

Med opkøb af først Alka i 2017 og siden kronjuvelen RSA, der blev overtaget i samarbejde med Intact for 60 milliarder kroner i 2020 og Alm. Brand som arvtager til den danske Codan-del, har Tryg for alvor distanceret sig fra de øvrige rivaler herhjemme og i Norden.

Både hvad angår markedsandele og børsværdi, er man for længst løbet fra konkurrenterne og ikke mindst ærkerivalen, Topdanmark.

I skrivende stund er Tryg med en markedsværdi på over 100 milliarder kroner mere end tre gange så stor som Sampos forlængede arm, ligesom man takket være opkøbet nu fylder mere end en femtedel af forsikringsmarkedet herhjemme. Gjensidige er til sammenligning knap 100 milliarder værd, men det er norske kroner, og det er jo en helt anden størrelse.

Investorerne har fortsat tillid til Tryg og Morten Hübbes evne til både at konsolidere markedet, høste synergier og i sidste ende til at tjene flere penge. Topchefen er på mange måder blevet et symbol på den succes, Tryg har oplevet de senere år, om end der også har været nogle møgsager med opgøret med Forbrugerombudsmanden som det mest synlige.

Spørgsmålet, som både investorer, analytikere og ikke mindst headhuntere så småt begynder at stille sig selv, er imidlertid, hvor længe Hübbe, der i morgen torsdag kan præsentere endnu et kvartalsregnskab for Tryg, fortsat vil stå i spidsen for forsikringskæmpen.

I år kan Hübbe således se tilbage på 20 år i Tryg, først som finansdirektør og siden 2011 for bordenden i direktionen.

Det er derfor helt naturligt at stille sig spørgsmålet, hvor længe Trygs førstemand selv ønsker at blive ved.

Ganske vist har man knap nok fordøjet det enorme opkøb af RSA endnu, men med både en vel overstået emission i 2021 og frasalget af Codan ser missionen ud til at være lykkedes til fulde.

Direkte adspurgt peger flere af landets førende headhuntere da også på, at Morten Hübbes tilbageværende år i Tryg kan tælles på få fingre.

Tæt parløb med kapitalfond

Et kig på Tryg-bossens øvrige hverv vidner da også om en erhvervsmand, der ikke gør klar til sit otium, men i langt højere grad er ved at lægge fundamentet til en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem og investor.

Modsat mange andre direktører i toppen af dansk erhvervsliv har Morten Hübbe indtil videre fået meget frie tøjler af Tryg-formand Jukka Pertola til at dedikere en del af sin tid til andre opgaver uden for forsikringskoncernen.

Især Hübbes tætte parløb med kapitalfonden Nordic Capital er bemærkelsesværdigt, idet Tryg-chefen er formand i it-selskaberne Siteimprove og Conscia. Det er ingen hemmelighed, at den nordiske fond tidligere har forsøgt at børsnotere sidstnævnte, og de planer ligger stadig klar i skuffen til en dag, hvor usikkerheden på børserne verden over aftager.

Den notering kan ud over en del mere arbejde også sikre Hübbe en ganske pæn gevinst, da han sammen med en række andre nøglepersoner i Conscia har investeret et ganske pænt beløb i den tidligere Axcel-virksomhed. Det præcise tal er ikke offentliggjort.

Netop med en børsnotering i horisonten vil det uden tvivl være helt essentielt for Nordic Capital og Conscia, at Hübbe fortsætter som formand for selskabet, blandt andet fordi hans navn og cv vil sikre opbakning fra investorer i både ind- og udland og i sidste ende gøre det lettere at få solgt aktierne i it-selskabet.

Ud over at sidde for enden af bestyrelsesbordet i de to Nordic Capital-selskaber har Trygs succesfulde direktør siden foråret 2019 også været næstformand i den børsnoterede it-gigant Simcorp, og alt ser ud til at være kørt i stilling til, at Hübbe om nogle år kan afløse den nuværende formand der, Peter Schütze.

Morten Hübbe kan dermed om kort tid ende med at være formand for mindst to børsnoterede virksomheder af en vis størrelse, hvilket sandsynligvis ikke er foreneligt med et job som topchef på længere sigt.

Et stort tab?

Spørgsmålet er naturligvis, om Morten Hübbes exit fra Tryg vil være skadeligt for koncernen og ikke mindst dens aktiekurs.

Trods Hübbes succes lyder meldingen dog fra flere sider, at landets største forsikringsselskab efterhånden er en så velsmurt maskine, at man i princippet godt kan sige farvel til den mangeårige galionsfigur, uden at det nødvendigvis giver voldsomme reaktioner internt og på aktiemarkedet.

Især koncerndirektør og COO Lars Bonde anses af de fleste for at være et særdeleres sikkert kort, der er helt nede i maskinrummet og kender alle afkroge af koncernen. Med ham om bord burde man være sikret en vis kontinuitet, selv om Bonde ikke anses for den naturlige afløser for Hübbe.

For nylig rundede den garvede Tryg-profil 57 år, og han har dermed en alder, hvor han kan ende med at blive set som en overgangsfigur, hvis bestyrelsen vælger at overlade hjørnekontoret til ham.

I stedet tyder meget på, at en mere oplagt afløser er Trygs nuværende CCO, Johan Kirstein Brammer, der var en af hovedarkitekterne bag opkøbet af RSA.

Den tidligere McKinsey- og Egon Zehnder-mand beskrives som et stærkt kort med stort potentiale, og han kan derfor meget vel blive manden, der skal løfte arven, når Morten Hübbe om ikke så forfærdelig længe tager hul på næste kapitel i karrieren.

 

Læs mere

Trygs begrundelse for store prisstigninger vækker undren

Tryg lancerer massive prisstigninger til private

Svag bestyrelse hæmmer Alm. Brand

Udenlandske forsikringsselskaber vokser fra de børsnoterede i Danmark

Se fordelingen af forsikringsklagesager i 2021

Se forsikringsbranchens vindere og tabere: Gensidige spillere vokser fra børsnoterede