;
Dankort_App_2

Redaktørens analyse

Er Nets’ nye offensiv mere end varm luft? opd.

Dankort-ejer Nets har endelig taget et våben op af skuffen i håb om at kunne holde på flere af de tusindvis af forretninger, der finder nye betalingsleverandører i disse år. Kom med bag om det spegede opgør om dankortets fremtid. Opdateret, idet Danske Bank og Nordea fredag begge har meddelt, at de fortsat udsteder Dankortet

Der er især ét punkt, som presser dankortejer Nets i disse dage, mens danskernes nationalkort er udfordret fra den kamplystne Jyske Bank-direktør Anders Dam. Men det er faktisk ikke bankdirektørens afsked med dankortet, som er det store problem her og nu, for de øvrige banker vil næppe vende kortet ryggen. Danske Bank og Nordea har efter denne artikels offentliggørelse fredag meddelt, at de begge indgår aftaler, der støtter op om dankortet fremover.

Det er snarere udfordringen, at mange især helt små butikker siger farvel til dankortet. Som beskrevet i InsideBusiness har også flere større forretninger med mange mindre transaktioner såsom McDonald’s og Sunset Boulevard lukket for brugen af dankort, som i stedet satser på Visa, kontanter og MobilePay.

I denne uge kom så for første gang længe et modangreb fra Nets’ dankortdirektør, Jeppe Juul-Andersen, da han i Dagbladet Børsen bebudede lavere priser for nogle forretninger, der har konstateret, at brugen af dankort er for dyrt.

Her er Nets under pres fra MobilePay, Izettle og Bambora One, der oplever kraftig vækst i både online- og fysiske butikker. I 2018 voksede antallet af MobilePays danske erhvervskunder med 45.000 til nu 120.000 butikker og webshops.

Nets må ikke angribe for alvor

Men det er et begrænset modangreb, som Jeppe Juul-Andersen har med i tasken, for det indebærer kun de små kunder, der har op til 5.000 transaktioner om året. Her får Nets’ folk nu mulighed for at gå ind at tilbyde særlig lave priser til udvalgte kunder. Kravet er blot, at Nets selv finansierer rabatten.

Det er dog en gruppe butikker, der hører til de allermindste, for muligheden for prisforhandling gælder kun dankortets prisbånd 1 og 2. For det er de eneste områder, hvor man har fået lov til at bryde med de konkurrenceregler, som bestemmer dankortmonopolets måde at agere på. Flere branchekilder peger således på, at det mest af alt ligner varm luft fra Nets i forsøget på at vende udviklingen for dankortet.

Jeppe Juul-Andersen ville utvivlsomt gerne have lov til at udvide sin offensiv til også at omfatte større butikker. Men det kræver politisk velvilje at få lov til at løsne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens greb om Nets, og der er masser af klager over Nets om misbrug af dets dominerende position, så det ligger næppe i kortene. For eksempel har både VISA og Swedbank været ude at pege fingre ad Nets som beskrevet i InsideBusiness.

Jyske Bank står alene med angreb på dankortet

I disse dage har den kapitalfondsejede betalingskæmpe Nets ellers i høj grad brug for politisk goodwill. For med udgangspunkt i Jyske Bank-hovedsædet i Silkeborg er der en kamp i gang for at skille dankortet fra Visa/Dankortet, hvilket alt tyder på bliver enden for dankortet for Jyske Bank-kunder, der nu kommer til at gå over til at bruge Visa-delen af kortet. Det bliver næppe altødelæggende for dankortet, for så er Jyske Bank jo heller ikke større, men det er nok en pind til nationalkortets kiste. For i sidste ende er det bankerne, der har kontrollen over, hvilke betalingskort de ønsker at udlevere til deres kunder. Og hvem vælger et nationalkort frem for et Visa-kort, der kan bruges globalt, hvis prisen set med kundens øjne er den samme.

Det store spørgsmål er, hvad Danske Bank, Nordea og indkøbsfællesskabet Bokis, der omfatter både lokalbanker og de største mellemstore banker, ønsker at gøre. Her er svaret utvivlsomt, at hverken Danske Bank eller Nordea for tiden har den politiske goodwill til at sige farvel til dankortet. Og Bokis vil næppe heller gå Anders Dams vej, for de mindre banker har altid haft relativt haft mere ud af sektorsamarbejdet end de største banker. Så den flanke ser ud til at være lukket for Nets og dankortet.

I år venter komplekse forhandlinger om dankortets fremtid, idet en ny dankortaftale skal forhandles på plads. Her er det dog værd at bemærke, at dankortet i høj grad nyder nationalbankdirektør Lars Rohdes beskyttelse, og betalingsrådet under Nationalbanken har i flere omgange vist, at dankortet er den samfundsmæssigt suverænt billigste betalingsform herhjemme. Og det argument bliver det svært at sidde politisk overhørig.

LÆS MERE

Nyt våben skal redde dankortet

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet

Nervepirrende opgør om dankortets fremtid nærmer sig

Vi går helt tæt på kapitalfonden, der vil købe Nets

Nets-boss vil købe TV 2

Industrielle købere cirkler om Nets

Comeback til fyret AP-direktør: Rådgiver for forgyldt Nets-direktør

Regeringen gør klar til at skyde TV 2-salg i gang