ursula. foto Mauro Bottaroweb

Redaktørens analyse

EU-præsidents gave til medlemslande: En milliardregning og flere døde

EU's fejl i håndteringen af covid-19 kan betyde en gigantisk milliardregning til medlemslandene, som udstiller organets og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyens, mangel på forståelse for krisens dybde. Det kan i yderste konsekvens presse flere medlemslande i retning mod udmeldelse.

Det er lige nu, at det største slag mod covid-19 står: På én gang rulles vacciner ud i den vestlige verden, samtidig med at flere og mere smitsomme virusstammer spreder sig. Sundhedssystemerne presses igen, og befolkningernes vilje til at acceptere flere restriktioner er under pres. I det verdensbillede står EU-samarbejdet som en hindring for en hurtig vaccination snarere end det modsatte. I forvejen fremstår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, forpjusket i håndteringen af krisen.

Lige nu ser vi nemlig, hvordan EU’s indkøbspolitik med bestilling af forskellige vacciner fra flere medlemslande åbenlyst er slået fejl, for der er ikke fremskaffet et tilstrækkeligt antal vacciner fra den toneangivende leverandør BioNTech/Pfizer, som endda har rødder i Tyskland. Det var ellers ikke det signal, der blev sendt, da EU rullede sit PR-stunt ud kort før årsskiftet, hvori alle medlemslande skulle starte vaccinationerne samtidig med netop den første godkendte og ganske effektive vaccine.

Igen blev det synligt for kritiske EU-borgere, at det åbenbart var vigtigere for EU at påbegynde vaccinationen samtidig på tværs af EU-landene af PR-mæssige hensyn, end at hvert medlemsland kom hurtigst muligt i gang med den livreddende opgave.

‘We are in this together’, lyder Ursula von der Leyens slogan. Hun forsøger tillige at give EU æren for at have udviklet den mest succesfulde vaccine ved at have leveret en pæn del af finansieringen af BioNTech-Pfizer-vaccinen. Så meget desto mere paradoksalt er det, at EU-formanden ikke har sikret tilstrækkeligt med vacciner til egne medlemslande.

Danmark er håbløst bagefter de hurtigste lande

Konsekvensen ser vi nu, hvor Danmark p.t. har vaccineret godt 50.000 personer og er det land i EU, som har vaccineret flest mennesker ifølge en opgørelse fra University of Oxford. Det er således under 1 pct. af den danske befolkning, der til dato er blevet vaccineret.

Nu venter de danske myndigheder at modtage ca. 60.000 vacciner af den godkendte slags om ugen, men vi har ifølge Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm en vaccinationskapacitet på 100.000 personer om dagen. Med den hastighed kan vi måske nå at vaccinere halvdelen af befolkningen i første halvår.

Til sammenligning har Israel som verdensleder allerede vaccineret over 12 pct. af befolkningen. Også Bahrain, USA og Storbritannien ligger langt foran EU på vaccinationslisten, og de tal er endda flere dage gamle. Heroverfor står, at et land som Frankrig nærmest ikke er kommet i gang med at vaccinere endnu.

I de seneste dage er kritikken omkring EU-Kommissionen og Ursula von der Leyen taget til, efter at det tyske magasin Der Spiegel er begyndt at skrive kritisk om EU’s rolle i vaccinationerne, og fordi talsmænd fra BioNTech-Pfizer nu oplyser, at det var EU, som gamblede forkert og bestilte et bredt udsnit af vacciner, hvoraf nummer to, Moderna, som umiddelbart vurderes lidt mindre effektiv end BioNTech-Pfizers udgave, forventes godkendt i denne uge. Man fik endda tilbudt at købe flere fra BioNTech/Pfizer, men EU’s embedsmænd sagde alligevel nej tak.

Det skal ses, i lyset af at mindre EU-lande som Danmark netop har brystet sig at have storebror EU til at stå for indkøbene.

Selv oplyser EU, at man har ”forhandlet intenst på at opbygge en diversificeret portefølje af forskellige vacciner til EU-borgere til fair priser.”

Man har altså købt/bestilt 400 millioner doser af AstraZenecas vaccine, 300 millioner fra Sanofi-GSK, 400 millioner fra Johnson & Johnson, 405 millioner fra CureVac, 160 millioner fra Moderna og 300 millioner fra BioNTech-Pfizer.

Desværre oplyser EU-Kommissionen også, at man kun har modtaget officielle markedsføringsansøgninger fra Moderna og BioNTech-Pfizer, hvoraf førstnævnte forventes at blive godkendt senest den 6. januar.

Tilbage står altså, at EU åbenlyst ikke har købt/bestilt vacciner hos BioNTech-Pfizer, så vaccinen kan udrulles lynhurtigt i medlemslandene. Der forestår fortsat nogle uklarheder om, hvorfor EU er kommet så langt bag i køen, men BioNTechs topchef, Ugur Sahin, har ikke lagt skjul på, at det er EU’s egen skyld, at man nu står og mangler de nødvendige vacciner.

”Processen i EU har ikke været så hurtig og ligetil som i andre lande,” lød det fra administrerende direktør Ugur Sahin til Der Spiegel. Han tilføjede endda: ”Opfattelsen har tydeligvis været, at ‘vi vil få nok; det skal nok gå, og vi har det under kontrol’.”

Leyens gave til medlemslandene: En milliardregning og flere døde

Det er endnu for tidligt at kortlægge konsekvenserne af en forsinket udrulning af en vaccine i EU-landene, men tusindvis af unødvendige dødsfald, nedlukning af erhvervslivet i månedsvis og med tilhørende regning i form af konkurser og statslige hjælpepakker i 100 milliarder kroners klassen er ikke usandsynligt. Hertil kommer flere døde og udskudte operationer på grund af et presset sundhedsvæsen i EU. Får den mere smitsomme virusvariant for alvor fat, kan det hele blive meget værre.

Der er altså tale om en katastrofe for EU, herunder EU-Kommissionens formand, Ursula van der Leyen, der i forvejen har gjort sig temmelig uheldigt bemærket i de tidligere faser af coronakrisen. F.eks. har hun forsøgt sig med at presse medlemslandene til at holde grænserne åbne og satsede i stedet på at få udviklet en vaccine, men hun har altså ikke villet åbne pengepungen over for en vaccineproducent, man selv har finansieret.

Tværtimod må man nu sige, at nationalstaterne og ikke EU er trådt i karakter. Hvor meget denne tilgang har skadet EU’s evne til at agere som samlingspunkt, er endnu umuligt at sige, men tilliden til EU’s evner til at løse fælles opgaver må i hvert fald siges at have lidt et afgørende knæk. Det er og bør være en voldsom ydmygelse af Ursula von der Leyen, som sår berettiget tvivl om EU’s berettigelse, især når nu brexitlandet Storbritannien er langt foran EU med vaccineringen af befolkningen.

 

LÆS OGSÅ

Konkurs- og tabsbølge rammer virksomheder og banker næste år

Korthuset kan vælte, når kreditorerne kræver penge til efteråret

Minister bebuder ny iværksætterpakke

Iværksættere risikerer at blive coronakrisens store tabere

Forretningsfolk tjener styrtende på at sælge brugte IVS’er på mørkegråt marked

Omstridt iværksætterlov koster selskaber i hobetal 

Stadig rig mulighed for selskabssvindel efter IVS’ernes død

Jarlov vender det døve øre til kritik i betændt opgør om iværksætteri

Sunde virksomheder risikerer tvangsopløsning som følge af ny lov

Skarp kritik af ny lov: Danske virksomheder rammes af næsthøjeste krav i EU

Valgår får minister til at slukke for iværksætterpanelet