I tre år har Jan C. Olsen (tv.) og Jan M. Huusmann delt posten som adm. direktør i EY, men fremover vil det kun være Jan C. Olsen, der har titel af adm. direktør.

Inside story

EY dropper parløb på topchefposten

Parløbet mellem Jan C. Olsen og Jan M. Huusmann i toppen af EY er fortid. EY beskriver ændringen som en ”strømlining af ledelsesstrukturen”. Nyt regnskab viser, at EY voksede 9 pct. trods en markant tilbagegang i konsulentbenet, mens ét forretningsområde går tilbage.

I godt tre år har duoen Jan C. Olsen og Jan M. Huusmann kørt parløb i toppen af revisionskæmpen EY, men det har nu nået sin afslutning.

Den todelte topchefstilling blev ellers fremhævet som en klar fordel og et vidnesbyrd om et anderledes tankesæt i EY, da Jan C. Olsen og Jan M. Huusmann tog over som administrerende direktører efter Torben Bender i september 2020. Dengang lød det, at Jan M. Huusmanns fokus primært skulle være på markedet, mens Jan C. Olsen ville have sit primære fokus på det operationelle.

Men med få uger til et nyt kalenderår opgiver EY konstellationen, og dermed følger revisionshuset den mere gængse organisering med blot en enkelt topchef, som også rivalerne har.

Udmeldingen om Jan M. Huusmanns exit som administrerende direktør fremgår af EY’s netop offentliggjorte regnskab. Heri skriver EY kortfattet, at Jan M. Huusmann stopper som administrerende direktør i EY.  Jan C. Olsen er derfor nu EY’s eneste administrerende direktør, samtidig med at han er leder af EY’s revisionsforretning.

”Efter fire år med en delt direktørrolle i EY Danmark strømliner vi vores ledelsesstruktur, så Jan Huusmann kan fokusere på klienter og markedsudvikling,” skriver EY, der tilføjer, at Jan M. Huusmann fortsat står i spidsen for skatteområdet i EY.

Ændringerne på topchefposten bliver uddybet yderligere, mens EY slet ikke omtaler det i den pressemeddelelse, som EY har udsendt om det senestes års økonomiske resultater.

EY oplyser til InsideBusiness, at man på grund af en presset kalender ikke har mulighed for at stille op til et interview om blandt andet ledelsesændringerne og de økonomiske resultater i 2022/2023.

Distancerer rival                                                             

Ændringerne i toppen af EY sker efter et år, hvor det lykkedes revisions- og rådgivningshuset at øge sin omsætning med 9 procent til 2,93 milliarder kroner, mens antallet af ansatte havde passeret 2.000 ved udgangen af regnskabsåret.

Dermed overgår EY rivalen PwC, som Jan C. Olsen og Jan M. Hussmann aldrig har lagt skjul på, at man har ambitioner om at overhale. PwC’s omsætning voksede således med beskedne 1 procent. Ifølge PwC er væksten i den danske forretning dog på 4 procent, hvis man medregner den omsætning, som PwC’s danske medarbejdere og partnere har genereret i udlandet.

Omvendt kan EY ikke holde trit med Deloitte, der med en vækst på næsten 12 procent har taget førertrøjen, hvis man måler på væksten i big four-husene. Her mangler det fjerde hjul, KPMG, dog at offentliggøre sine regnskabstal, idet KPMG’s regnskabsår følger kalenderåret modsat rivalerne, der kører med forskudt regnskabsår.

Den højeste vækst i EY kommer noget overraskende fra assuranceområdet, som omfatter EY’s revisionsforretning og en række relaterede rådgivningsområder, samt fra tax & law, der omfatter EY’s rådgivning om skat og juridiske forhold.

De to forretningsben øgede deres omsætning med hele 12 procent med assuranceforretningen som den fortsat klart største i EY med en omsætning på 1,17 milliarder kroner. Samtidig er der tale om en markant højere vækst end året forinden, hvor assuranceforretningen voksede med blot 4 procent.

Omvendt måtte EY sluge en voldsom tilbagegang i consultingforretningen, der var sidste års store vækstmotor i EY med en fremgang på hele 35 procent. I det netop afsluttede regnskabsår lød væksten på mere beskedne 7,8 procent.

Forretningesbenet strategy & transaction, der blandt andet omfatter EY’s corporate finance-aktiviteter, måtte som det eneste notere sig en negativ vækst på -1,6 procent.

”Vi er meget tilfredse og stolte over det, vi har opnået i FY23, og det har kun været muligt takket være alle medarbejderne i EY Danmark. Deres indsats og dedikation har gjort det muligt at fortsætte den positive udvikling fra de foregående år,” siger Jan C. Olsen, administrerende direktør i EY Danmark, i en pressemeddelelse.

Store ledelsesmæssige ændringer i big four

Med ændringerne i toppen af EY har samtlige fire revisionshuse i big four i Danmark rokeret i ledelsen.

For nylig kunne InsideBusiness således afsløre, at rivalen PwC højst overraskende har valgt at udskyde valget af ny topchef og i stedet har genvalgt Mogens Nørgaard Mogensen som administrerende direktør og seniorpartner i PwC. Men kun for et år mere.

Ifølge PwC sker det for ”at sikre en optimal overgang i forhold til en ny administrerende direktør for PwC”.

Også hos rivalen KPMG har partnerne været i stemmeboksen for at finde afløseren for Morten Mønster, der måtte trække sig i foråret på grund af familiære forhold.

Partnerkredsens valg af afløser faldt ikke overraskende på Mads Raahede, som siden Morten Mønsters afsked vikarierede på posten, og som i mange år var chef for advisoryområdet i KPMG, der er det klart største forretningsben i huset.

Derfor var valget af Mads Raahede det mindst overraskende, men også det mest oplagte til det, der bliver KPMG’s fjerde topchef på blot ti år, efter at KPMG måtte genopfinde sig selv oven på bagholdsangrebet fra rivalen EY i 2013.

Inden da var det PwC’s store rival, Deloitte, der foretog et tronskifte, da partnerkredsen udpegede Christian Jensby som ny administrerende direktør.

Han afløste Anders Dons, der siden 2011 havde været administrerende direktør i Deloitte. Anders Dons faldt dog i sidste ende for Deloittes rotationsprincip efter to fulde perioder à fire år samt to års forlængelse.

Christian Jensby kom fra en stilling som leder af Deloittes kunde- og industriprogram, som rådgiver flere af Danmarks største virksomheder om økonomi- og finansstyring.

Modsat Anders Dons er Christian Jensby dog ikke statsautoriseret revisor, hvilket Christian Jensby tidligere har udtalt, at han ser som en naturlig udvikling, med henvisning til at rådgiverforretningen for længst udgør det største ben i den danske del af Deloitte.

 

Læs mere

Revisorkæmpe udskyder tronskifte

PwC går i offensiven efter rivalers frasalg

Konsolideringen af revisorbranchen tager fart. Deloitte sælger jysk afdeling til BDO

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Revisionshuse spår øget salg på advokaters og M&A-rådgiveres hjemmebane

Væksten løjer af hos revisionskæmpe

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

Uroen ulmer i toppen af KPMG. Flere medejere er stoppet

Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus