EY_TofteCo

Ugens Insider

EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver

Big four-huset EY køber dansk M&A-nichehus, der har specialiseret sig i rådgive teknologivirksomheder. Ifølge stifter begyndte rådgiveren at nå loftet efter flere års kraftig vækst, mens opkøbet for EY's vedkommende sker som et led i husets ambitioner om at styrke sin position på det danske og nordiske M&A-marked for teknologivirksomheder.

Med opkøbet af det mindre rådgivningshus Tofte & Company, der har specialiseret sig i at rådgive techvirksomheder på transaktionsområdet, opruster et af landets største revisions- og rådgivningshuse, EY, på M&A-området.

Tofte & Company blev stiftet for snart ti år siden af Thomas Tofte og har siden da udviklet sig til en af de førende rådgivere af techvirksomheder inden for kapitalrejsning, virksomhedssalg, børsnoteringer og andre M&A-aktiviteter i Danmark og Norden.

Senest var Tofte & Company rådgiver for it-virksomheden Paperflow i salget til den kapitalfondsejede Boyum IT Solutions. Tidligere har Tofte & Company også rådgivet Esoft Systems i salget til Polaris, ligesom rådgiveren har spillet en rolle i flere børsnoteringer på First North.

Hverken EY eller Tofte & Company ønsker at oplyse, hvad prisen på Tofte & Company er. Men dykker man ned i rådgiverens regnskaber, viser de, at der er tale om en profitabel virksomhed.

I 2021 voksede bruttofortjenesten i Tofte & Company til 33,4 mio. kr. mod 19,8 mio. kr. året forinden. Samtidig steg resultatet før skat til 22,5 mio. kr. mod 9,5 mio. kr. i 2020.

For EY er opkøbet et led i virksomhedens ambitioner om at styrke sin position på det danske og nordiske marked for køb og salg af teknologivirksomheder.

”Vi ser et stadig voksende marked for køb og salg af techvirksomheder, ikke blot i Danmark, men i høj grad også Norden og resten af Europa. Og techopkøb er en central faktor i mange strategiscenarier,” siger Søren P. Krejler, leder af strategy and transactions hos EY.

”Tofte & Company har viden og erfaring fra netop det område og har et hold af ekstremt kompetente medarbejdere. Derudover har de også en særlig entreprenørånd. Omvendt har EY en global kapacitet. Sammen kan vi i den grad styrke kvaliteten af M&A-rådgivning til ikke bare danske og nordiske, men også globale kunder,” tilføjer han.

Stærkere brand skal åbne døre

Stifter af Tofte & Company Thomas Tofte fortæller, at virksomheden løbende er blevet kontaktet af interesserede købere. Over det seneste halve år er dialogen mellem parterne blevet intensiveret og er nu kulmineret i handlen, som betyder, at Tofte & Company fremover bliver en del af EY.

Medarbejderne i Tofte & Company bliver fremover en del af EY corporate finance-team i Danmark, der består af 45 medarbejdere. Thomas Tofte og hans tre partnere fortsætter som partnere i EY.

Thomas Tofte fortæller, at det især er udsigten til at blive en del af et globalt brand, som har spillet ind i overvejelserne om et salg. Tanken er, at det kan åbne dørene til endnu større virksomheder.

”Vi er en virksomhed, der er i kraftig vækst. Men selv om vi har et stærkt brand, er det ikke liges å stærkt som EY’s. Corporate finance er meget baseret på tidligere cases. Som upcoming har vi hele tiden fået større og større sager og kunder. Det har vi udelukkende kunnet gøre på vores kompetencer. Men efterhånden som sagerne bliver større, bliver det også sværere for os. Vi har typisk et godt forhold til ejerne, men i bestyrelserne har der af og til været et ønske om at arbejde sammen med et større brand end vores,” siger Thomas Tofte.

Selv om Tofte & Company fremover bliver en del af et globalt rådgivningshus, betyder det ikke større ændringer, i forhold til hvilken type og størrelse på virksomheder man går efter at rådgive.

”Det er ikke tanken, at vi flytter fokus. Vi vil have hele værdikæden inden for teknologi. Der er forskellige faser af en virksomheds liv, hvor de har brug for forskellige ydelser, og det har vi specialiseret i,” siger Thomas Tofte.

Big four opruster på M&A

M&A-området er for alvor blevet en slagmark for EY og dets rivaler i big four: Deloitte, PwC og KPMG.

Revisionshusene har typisk haft et særdeles godt tag i de mindre og mellemstore virksomheder herhjemme, blandt andet qua den øvrige revisions- og konsulentforretning.

Men big four-husene har samtidig en ambition om også at kunne bide skeer med de store udenlandske spillere og landets førende investeringsbanker, når eksempelvis kapitalfonde som EQT, FSN, Axcel og Polaris skal sælge deres mest indbringende guldæg.

For især PWC og Deloitte har netop køb og salg af virksomheder gennem en årrække været en guldrandet forretning, mens EY længe haltede efter de to rivaler. Derfor hentede revisionshuset i foråret 2017 en række profiler fra investeringsbanken Carnegie i et forsøg på at få langt bedre momentum i rådgiverens M&A-forretning.

Det trak satte efterfølgende gang i en større stoleleg blandt landets M&A-rådgivere, hvor flere profiler skiftede job i takt med at de forskellige spillere enten oprustede eller skulle udfylde roller.

Manøvren sikrede samtidig, at EY fik en langt bedre position på markedet for virksomhedshandler, der blot er vokset siden, alt i mens en aktør som KPMG fortsat ser ud til at halte noget bagefter.

 

Læs mere

Myndigheder giver hård kritik af revisionskæmpe

EY har trumfkort i opgør med big four-husenes forretningsmodeller

Opsplitning af EY ligner gigantsats. Rivaler står på spring til at kapre nøglefolk

Kort efter ny revisoralliance: Revisorkæmpe går til rivalen

Mindre revisionshus spurter fra kæmper

Revisionskæmpe stiller sig på opkøbssiden. Øjnene er rettet mod Sjælland

KPMG-topchef er klar opkøb for at sætte turbo på vækstplan

Krise afløst af vild vækst. Her er revisionshusene, der stormer frem