Den 8. august 2016 sluttede en æra for Nykredit. Det skete da den lille fredede bygning Toldkammeret, et stenkast fra Nykredits hovedsæde, blev hjemsted for den på papiret magtfulde organisation Foreningen Nykredit.
Samtidig kunne man konstatere, at hverken telefon eller mail virkede, når man forsøgte at komme i kontakt med organisationen, som sidder på knap 90 procent af aktierne i Danmarks største långiver, Nykredit.
Det gik tilsyneladende stærkt med at komme ud af Nykredits imposante hovedsæde på Kalvebod Brygge. Og det kan der være gode grunde til, for det bliver stadig sværere for Foreningen Nykredit at argumentere for, man har helt fælles interesser med Nykredit-koncernen.
Det var måske meningsfyldt tidligere, men nu venter en børsnotering, og det vil vende op og ned på hele tankesættet i Nykredit. For med en børsnotering lukkes kapitalinteresser for alvor ind i den gamle koncern, som i dag med rette kan siges at være ejet af boligejere.
Børsnoteringen er sikkert meget sund, hvis man ser på den med investorbriller. Der kommer et stigende fokus på indtjening og lavere omkostninger, og man stiller nogle myndighedsteknokrater tilfredse ved at få ’kapitaladgang’. Men for boligejerne og virksomhederne, der betaler regningen til Nykredit i form af bidragssatser m.m. hvert kvartal, er udviklingen mindre ønskelig.
For med børsnoteringen kommer krav om egenkapitalforrentning og øget indtjening. Det betyder først og fremmest højere priser. Og ingen med kendskab til realkreditsektoren kan påstå, at Nykredit/Totalkredit ikke har været prisførende og i stand til at holde prisstigningerne hos de bankejede konkurrenter Realkredit Danmark, Nordea Kredit og BRFKredit/Jyske Bank stangen.
Foreningens figenblad
Figenbladet for Foreningen Nykredit er indførslen af kundefordelsprogrammet KundeKroner, som for første gang uddeles i tredje kvartal 2017. Mange har kritiseret dette tiltag for at være for dyrt og skattemæssigt ufordelagtigt for kunderne. Men Nykredit oplyser nu, at Skatterådet har nikket ja til, at KundeKroner fratrækkes i bidragssatserne. Naturligvis med mindsket rentefradrag for boligejerne.
Men også i forhandlinger om udlodning af KundeKroner vil interesserne ofte være forskellige fra investorerne i et børsnoteret Nykredit. Derfor er det positivt, at Foreningen Nykredit på overfladen ser ud til at have taget et afgørende skridt i retning af at kunne varetage boligejernes interesser og ikke være et slapt Mickey Mouse-demokrati, som reelt var udvalgt af Nykredits ledelse og bestyrelse.
For som beskrevet i InsideBusiness i sidste uge arbejder en intern arbejdsgruppe i foreningen på at gøre op med de opstillingsregler, som i overvældende grad har tilgodeset de repræsentantskabsmedlemmer, som blev udvalgt af Nykredit-toppen og fik stillet et såkaldt fast track til rådighed, hvor de ikke behøvede at stemme dørklokker for at samle 25 stillere, der støttede deres kandidatur. Det kunne være interessant at få klarhed over, hvor mange af de 72 repræsentantskabsmedlemmer, som stemte for børsnoteringen, der var udvalgt af den eksisterende magtstruktur i Nykredit. Overvældende mange er det sandsynlige svar.
Ville Nykredit ekskludere repræsentantskabsmedlemmer?
Det var endda lige før, at det også lykkedes at få ret til at ekskludere valgte medlemmer fra repræsentantskabet, ”som ved grov eller gentagen tilsidesættelse af dennes pligter som repræsentantskabsmedlem har tilsidesat hensynet til foreningen eller Nykredit-koncernen,” viser et internt/fortroligt referat fra Nykredits repræsentantskabsmøde fra den 17. september 2015, som InsideBusiness har læst. Kun takket være det eneste børsnoteringskritiske medlem af bestyrelsen på det tidspunkt, Frank Gad, blev det indført, at kun repræsentantskabet kunne vedtage at ekskludere medlemmer.
Måske lidt overraskende er det gået op for mange danskere, at deres billige boliglån risikerer at blive fordyret af aktionærinteresser. Det så vi, da forårets såkaldte shitstorm ramte Nykredit og Totalkredit efter gevaldige stigninger i realkreditselskabets bidragssatser og bebudelsen af den kommende børsnotering. Udviklingen vil smitte af på de kandidater, som stiller op til repræsentantskabet i Foreningen Nykredit.
Om Foreningen Nykredit fremover bliver et moderne medlemsdemokrati for boligejere og kunder i Nykredit/Totalkredit, vil kun tiden vise. I mellemtiden skal foreningsformand Nina Smith trods alt have ros for at gøre forsøget. Lad os se, om foreningen nu en gang for alle tager et opgør med den udemokratiske fortid.