;
WinLeasing web

Redaktørens analyse

Steen Bryde har nøglerolle i fallentfirma, der fik millioner af Vækstfonden. Skat og Ringkjøbing Landbobank står til kæmpetab

Med midler fra Vækstfonden lykkedes det den dømte fallent Steen Bryde at stable et leasingfirma på benene. Nu står staten i form af Skattestyrelsen til at tabe over 20 millioner kroner på skandaleramte Winleasing.

Det er ingen hemmelighed, at det er gået stærkt på de finansielle markeder de senere år. Bankerne har haft travlt med at låne ud, og investorerne på aktiemarkedet har glemt alt om risiko og har investeret blindt i spekulative virksomheder med tynde forretningsplaner og luftige ambitioner i håb om den helt store jackpot.

Flere steder har fartblindheden givet dem med en god hukommelse mindelser om de ’glade’ dage før finanskrisen, hvor det meste også kunne lade sig gøre.

Netop den finansielle krise og dens mange fantasifulde aktører synes de fleste lykkeligt at have glemt alt om. Men indimellem dukker ejendomsbranchens lykkeriddere op igen, sjovt nok med nye påfund, som de af en eller anden grund har haft held til at få skudt gang i med hjælp fra naive samarbejdspartnere.

En af dem er den tidligere så profilerede revisor Steen Bryde, der i 2008 ryddede den ene erhvervsforside efter den anden med sit spektakulære forsøg på, at overtage roret i tankrederiet Nordic Tankers.

På bedste Gordon Gekko-maner ville Bryde snuppe kontrollen og bruge det børsnoterede selskab som platform til at slippe af med nogle af de nedslidte og stærkt forgældede ejendomme, som finansmanden havde opkøbt med hjælp fra de mange fartblinde banker i hovedstadsområdet.

Manøvren slog fejl, og Bryde endte med at redde sig fire års fængsel i et desperat forsøg på at klamre sig til sit imperium, da først ulykkerne begyndte at vælte ned over ham.

Siden har der været meget stille om den ualmindelig godt begavede finansmand med den til tider lidt flossede moral.

Men i løbet af sommeren dukkede Steen Bryde så op igen. Denne gang som hovedperson og leder af det konkursramte leasingselskab Winleasing, der ud over at have været i politiets søgelys mistænkt for at klone biler og leje ud til kendte bandemedlemmer, også var plaget af en elendig økonomi.

Nu sidder især den ellers så pæne duksebank Ringkjøbing Landbobank med 70 millioner kroner i klemme, mens Skattestyrelsen med et krav, der ifølge officielle dokumenter fra retten er på over 24 millioner kroner, også må siges at være en anseelig kreditor.

Tvivlsomt kreditarbejde

Netop det faktum, at staten står til en økonomisk lussing i den opsigtsvækkende konkurs, er interessant. For det var netop en statslig instans i form af ingen ringere end Vækstfonden, der i sin tid gjorde det muligt for den tidligere it-chef i den krakkede velhaverbank Capinordic at stable leasingselskabet på benene.

Her lykkedes det nemlig Winleasing at sikre sig et anseeligt lån fra den statslige investor, til trods for at Vækstfonden med lidt klassisk opsøgende bankarbejde inden for 15 minutter ville have været i stand til at konstatere, at Winleasing reelt var ledet af den krakkede finansmand.

I en tid, hvor helt almindelige bankkunder overdynges med formularer og spørgsmål ved selv de mindste kreditsager, kan man ikke andet end at undre sig over, hvordan en statslig spiller som Vækstfonden ikke har mere styr på disciplinen know your costumer (KYC), der stort set er alfa og omega for samtlige finansielle institutioner overalt i verden.

Vækstfonden, der i dag er slået sammen med EKF og Danmarks Grønne Investeringsfond, vil ligesom de mange banker og pensionskasser, der med jævne mellemrum kommer galt af sted, gemme sig bag den vage formulering om, at man ikke kommenterer kundeforhold.

En dejlig, belejlig frase, som den finansielle sektor ynder at hive frem af skuffen, når en vis sanitær genstand står i flammer.

Trofast advokat sat i sving

Især de senere år er mange pinlige sager i branchen druknet i, at det generelt er gået godt. Og fra politisk hold har der været skabt en hype om, at vi skal klappe i hænderne ad alt, hvad der minder om iværksætteri.

Opbakning til skabertrang er naturligvis en god ting, men at en statslig aktør har hjulpet et mildest talt tvivlsomt foretagende på benene, som så ender med at koste den danske stat en anseelig regning, er alligevel en tand for festligt.

Ikke overraskende har Skattestyrelsen hevet fat i Kammeradvokaten, der nu sammen med Landbobankens håndplukkede kurator skal kulegrave det krakkede leasingselskab.

Det bedste bud herfra er, at værdierne i ruinen efter Winleasing i bedste fald dækker advokaternes løn, mens de almindelige kreditorer, heriblandt staten, får en lang næse.

 

Læs mere

Topadvokater skal granske krakket leasingselskab. Landbobank har millioner i klemme

Landbobank har millioner på spil i udskældt ejendomskoncern

Skandale ryster milliardærs ejendomskoncern

Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 millioner på højkant

Formuepleje ramt af modvind på prestigeprojekt

Ringkjøbing Landbobank i klemme i lukningstruet skandalefirma

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma