;
finanssektorenshus6

Inside story

Finanstilsynet til pressede banker: I klarer jer, hvis I dropper udbyttebetalinger

Det er nødvendigt med strammere kapitalkrav, og 'stort set' alle banker kan klare dem, hvis de holder igen med udbytte i fem år, lyder det fra Finanstilsynets vicedirektør, Birgitte Søgaard Holm, om de strammere NEP-krav.

Hvad er jeres overvejelser, er der små banker, som ikke kan skaffe de penge, der skal til for at opfylde kravene?

”I vores diskussionspapir har vi vurderet, at mere end halvdelen af de mindre og mellemstore institutter allerede i dag vil kunne leve op til de skitserede NEP-krav, og stort set alle vil kunne gøre det, hvis de tilbageholder indtjening i stedet for at udbetale udbytte i en overgangsperiode på fem år,” siger Finanstilsynets vicedirektør, Birgitte Søgaard Holm

Forfordeling af mindre banker. Er der pengeinstitutter med standardmodellen, som bliver ringere stillet end større banker, der bruger avancerede metoder?

”For de store SIFI-banker er NEP-kravet ‘dobbelt op’ i forhold til kapitalkravet, fordi SIFI’erne skal kunne rekonstrueres og sendes tilbage på markedet i sin helhed. NEP-kravene til de mindre og mellemstore institutter behøver ikke være lige så store som til SIFI’erne, fordi afviklingsmodellen er at frasælge de sunde dele og videreføre resten i regi af Finansiel Stabilitet. Modellen i vores diskussionspapir tager derfor højde for, at institutterne har forskellig størrelse.”

Bankdirektører påpeger, at det her er nok en vækstdræber, som kan ramme væksten i randområder, hvor en stærk lokalbank kan være med til at holde liv i lokalsamfund og lokale virksomheder/iværksættere?

”Den bedste vej til at bevare kreditmulighederne i yderområderne er efter vores mening netop at sørge for, at der er nogle velkapitaliserede institutter ude i landet, som også er i stand til at yde kredit i økonomiske nedgangsperioder. Alternativet til et NEP-krav er en afviklingsmodel, hvor mindre pengeinstitutter går konkurs. Det må forventes at have negative konsekvenser, fordi bankforretninger i et vist omfang vil blive forskudt fra de mindre institutter over mod SIFI-bankerne,” lyder det fra Finanstilsynets vicedirektør, Birgitte Søgaard Holm, som understreger, at man endnu ikke har fået tilbagemeldinger på diskussionspapiret fra pengeinstitutternes brancheorganisationer. Der er deadline den 28. februar.

 

LÆS MERE

Bankdirektører og finanslobbyister fanget mellem to onder

Finanstilsynet til pressede banker. I klarer jer, hvis I dropper udbyttebetalinger

Her er Danmarks stærkeste og svageste banker

Garvet bankdirektør advarer. Ny gyser rammer mindre banker

Småbanker er farligt land for store bankkunder