;
kari stadigh web

Inside story

Finsk gigant klar til danske opkøb. Nykredit i søgelyset 

Den finske gigant Sampo har på få uger investeret milliarder i både Nets og Saxo Bank. Forsikringskæmpen er dog stadig opsat på at investere mere af formuen i danske virksomheder, og Nykredit kan meget vel blive den velpolstrede pengetanks næste investering. Sampo lurer nemlig på at købe op i Nykredit, når realkreditkæmpen går på børsen. 

Efter flere års dvale er den finske gigant Sampo for alvor vågnet op til dåd på det danske marked. Inden for ganske kort tid har den nordiske aktør, der i forvejen ejer Nordea og forsikringsselskabet Topdanmark, opkøbt en betydelig aktiepost i Saxo Bank, ligesom man arbejder sammen med kapitalfonden Hellmann & Friedman om at overtage Nets. 

Her stopper den danske offensiv imidlertid ikke for de kontante finner, der netop nu kigger efter andre mulige tilkøb herhjemme. 

I et interview med InsideBusiness understreger Sampo-direktør Kari Stadigh, at man fortsat kigger på muligheder for at investere selskabets milliardstore pengetank herhjemme. 

”Sampo er naturligvis interesseret i at investere yderligere i Danmark, da her er en veludviklet finansiel sektor med professionelle mennesker og en vidensbase, der ligger i top internationalt,” lyder det fra Sampo-direktøren, der peger på, at omkring halvdelen af Sampos nuværende ejere ikke har hjemme i Norden. 

”For vores udenlandske investorer er Sampo en indgang til den finansielle sektor i Norden. Alle betydelige investeringsmuligheder bliver præsenteret for os, da markedet ved, at Sampo har en stærk kapitalstruktur og indgående viden om industrien. Samtidig er vi kendt for at være i stand til at træffe hurtige beslutninger,” forklarer Kari Stadigh. 

Direktøren ønsker ikke at konkretisere, hvilket aktuelle investeringer Sampo tygger på netop nu, men en række kilder peger over for InsideBusiness på, at realkreditkæmpen Nykredit meget vel kunne blive finnernes næste investering herhjemme. 

Den danske koncern ventes at gå på børsen i første halvår af 2018, hvilket Sampo ser som en oplagt mulighed for at købe sig ind i en robust finansiel koncern, man ellers normalt ikke ville have mulighed for at blive medejer af. 

Ifølge InsideBusiness har Sampo da også allerede sendt følere ud til blandt andet JP Morgan, der er en af de centrale tovholdere på Nykredits børsnotering for at få en fornemmelse af, hvad der vil være af muligheder for at blive en del af ejerkredsen i Nykredit. 

Fakta:

Sampo er en børsnoteret finsk koncern med en markedsværdi på knap 190 mia. kr.

Sampo ejer blandt andet en stor aktiepost i Nordea ligesom man ejer lidt over 40 procent af det danske forsikringsselskab Topdanmark.

Sampo har efter flere år uden nævneværdige investeringer opkøbt godt 20 procent af Saxo Bank for godt 2 mia. kr.

Den finske koncern kigger i øjeblikket aktivt efter yderligere investeringer i Danmark.

Kender Nykredit indgående 

For Sampo er interessen i Nykredit naturlig set i lyset af, at man kender realkreditkoncernen ganske godt. Finnerne har således først og fremmest en indgang til Nykredits nuværende topchef, Michael Rasmussen, idet Rasmussen gennem mange år var en del af topledelsen i Nordea, som Sampo gennem mange år har siddet tungt på. 

Samtidig har Nykredit gennem mange år kørt tæt parløb med forsikringsselskabet Topdanmark, som den finske gigant også har sat sig eftertrykkeligt på. Gennem mere end ti år havde de to danske finanskoncerner et tæt samarbejde inden for både livsforsikring og pension, inden Nykredit sidste år valgte at afbryde relationen og gå til konkurrenten Nærpension. Det skifte ændrer imidlertid ikke ved, at Sampo fortsat ser Nykredit som en oplagt legekammerat i forhold til finnernes ønske om at øge sine strategiske investeringer i den finansielle sektor herhjemme. 

Som mange andre børsnoterede selskaber har Sampo en fast politik om ikke at kommentere individuelle investeringer, men Kari Stadigh løfter gerne lidt af sløret for, hvilken type virksomheder, man netop nu er på udkig efter. 

”I den finansielle sektor er produkterne altid baseret på viden og derfor er kvaliteten af ledelsen her altafgørende. Vi er selv finans- og forsikringsnørder, og vi sætter stor pris på både substans og professionalisme,” siger Kari Stadigh, der peger på, at både opkøbet af godt 20 procent af Saxo Bank samt den forestående investering i Nets opfylder de kriterier. 

”Sampo investerer i selskaber, hvor ledelsen er i top, medejerne er professionelle ligesom kundebasen skal være i top. Samtidig skal virksomhederne have en betydelig markedsposition og gode vækstmuligheder. Både Nets og Saxo Bank opfylder de kriterier,” siger Sampo-chefen. 

Internt tovtrækkeri  

En betydelig ejerandel af Nykredit er lidt af en lækkerbisken for en aktør som Sampo, men det er usikkert, hvorvidt finnerne og andre store investorer overhovedet får mulighed for at komme til fadet. I skrivende stund diskuterer realkreditkæmpen samt emissionsbankerne JP Morgan, Morgan Stanley og Danske Bank nemlig, hvor mange aktier man skal sælge ved den forestående børsnotering.

Stærke kræfter i koncernen inklusiv i bankerne ser meget gerne, at fonden bag virksomheden sælger helt op imod 40 procent for dermed at skabe likviditet i aktien og gøre den mere attraktiv for investorer. På den anden side har Forenet Kredit, der ejer aktierne i koncernen, ikke lyst til at sælge for kraftigt ud af arvesølvet, og indtil det igangværende tovtrækkeri får en afgørelse, er det stadig for tidligt at sige, hvor stor en ejerandel en stor investor som Sampo potentielt kan opnå.

Alene finnernes ejerskab af Nordea gør det umuligt for Sampo at komme i nærheden af en bestemmende position i Nykredit, men det er heller ikke umiddelbart på agendaen i Finland.

Strammer grebet om Topdanmark 

Selv om Sampo allerede er massivt til stede herhjemme som medejer af både Nordea og Topdanmark, peger analytiker Per Grønborg fra SEB på, at investeringerne i både Saxo Bank og Nets er opsigtsvækkende. 

”Sampo har ikke aktivt foretaget opkøb herhjemme i en del år. At man køber sig ind i to så store virksomheder på ganske kort tid, er bemærkelsesværdigt, og det viser, at Sampo har et klart ønske om at lave den type opkøb også fremadrettet,” siger han. 

På trods af at Sampo igennem længere tid ikke selv har været aktiv på opkøbssiden har man alligevel udbygget sin magtbastion i Topdanmark. Gennem selskabets talrige aktietilbagekøb er Sampos ejerandel gradvist vokset så markant, at man sidste år var tvunget til at give de øvrige aktionærer et indløsningstilbud. Tilbuddet blev af mange betragtet som formalia og noget, der ikke ville få nogen betydning. Alligevel sagde knap 8 procent af aktionærerne i den danske forsikringskoncern ja til Sampos tilbud, så finnerne med et fingerknips pludselig kom til at sidde på over 40 procent af den samlede kapital. 

Det er derfor ingen hemmelighed, at Topdanmark i dag er Sampos selskab. Finnerne har da også for længst skiftet virksomhedens tidligere topchef Michael Pram Rasmussen og erstattet ham med Torbjörn Magnusson, der er direktør i en anden Sampo-virksomhed, nemlig If. 

Jagter ny direktør til Top  

Da Topdanmarks direktør Christian Sagild for ganske nylig sagde sin stilling op, gav det da også de kontante finner en oplagt mulighed for at få en ny mand i spidsen for Topdanmark, som de kan håndplukke. 

InsideBusiness erfarer da også, at Torbjörn Magnusson netop nu er i dialog med de to headhunterfirmaer Egon Zehnder og Russell Reynolds med henblik på at finde den kommende Topdanmark-direktør. 

Også danske Amrop, der for nylig blev solgt til den internationale sværvægter Heidrick & Struggles, har meldt sig ind i kampen, men flere kilder peger over for InsideBusiness på, at det sandsynligvis bliver en af de to førstnævnte, der løber med opgaven qua deres forhold til Sampo og Magnusson. 

Det kan imidlertid ende med, at Sampo blot vælger en intern kandidat, hvor især koncernens egen vicedirektør Morten Thorsrud står med stærke kort på hånden. En sådan manøvre vil igen sætte en streg under, at Sampo har taktstokken i Topdanmark. 

At Sagild pludselig valgte at forlade den danske forsikringskoncern skyldes ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at han var blevet slidt op, hvilket ikke er helt uvant for ledende figurer i Sampos selskaber. 

Finnerne er således kendt som kyniske ejere, der ikke er blege for at udstyre direktørerne med særdeles lukrative lønninger og optionspakker, men samtidig også kræver resultater, koste, hvad det koste vil. 

Hilser finner velkommen 

Hos Saxo Bank er Sampos aktiekøb noget, der i høj grad glæder direktør og storaktionær Kim Fournais. Den passionerede finansmand opfatter Sampos investering som en blåstempling af banken. Trods talrige udskiftninger i ejerkredsen er Sampo den første industrielle investor, der har købt sig ind i Saxo Bank, og det er ifølge Kimk Fournais en klar styrke. 

”Det er rigtig positivt, at vi har fået Sampo ind i ejerkredsen. Det er både dygtige og kloge investorer, der er bredt anerkendt internationalt. Samtidig er det en langsigtet investor, og det er helt centralt for os,” siger Kim Fournais, der tror på, at Saxo kan høste store gevinster ved samarbejdet. 

”Sampo kender den finansielle industri, både hvad angår bank og forsikring. Det er essentielt for os at få en investor ind, der kender de finansielle markeder, og som vi kan trække på i fremtiden. Vi står midt i en rivende udvikling inden for hele fintech-området, hvor vi har været førende, og med Sampo i ejerkredsen kan vi blive endnu bedre til at udnytte de mange muligheder, der byder sig,” forklarer Kim Fournais. 

 

LÆS MERE

Højspændt nervekrig om Nykredit-notering

Hvad vil Sampo med Topdanmark? 

Bilforsikring bliver teknologisk slagmark. Nu vil selskaberne holde øje med kørslen

Prisdumping, opgør, skilsmisse og store tab af markedsandele. Forsikringsbranchen ændrer sig hastigt  

Udlandet sværmer om danske forsikringsguldæg