Foto HV til anvendelse 06-2020

Ugens Insider

Fintechselskab investerer massivt i udenlandsk gennembrud

Crowdlendingplatform jagter et udenlandsk gennembrud, fem år efter at det slog dørene op i Danmark. Første skridt er Sverige, men satsningen har kostet et tocifret millionunderskud. Samme situation gælder for andre platforme, som dog melder om solide afkast til investorerne.

Det er godt fem år siden, at en række crowdlendingplatforme åbnede i Danmark. Målet er at formidle crowdfunding til virksomheder via en digital platform og på den måde demokratisere långivningen og udgøre et alternativ til små virksomheder, der får nej i banken, eller som ikke ønsker bankfinansiering.

Ambitionerne var store, da platformene åbnede for godt fem år siden, hvor de forudså, at de ville blive en trussel mod bankerne. Senest har Flex Funding og konkurrenten Lendino indgået en aftale med den statslige eksportkreditfond (EKF), mens Flex Funding har været en af de långivere, der har kunnet udstede lån med statsgaranti under coronakrisen.

Indtil videre har flere af de største spillere anført af Flex Funding dog været præget af store underskud, og flere platforme har undervejs justeret på forretningskonceptet.

Som den største aktør har Flex Funding formidlet lån for mere end 250 millioner kroner og har leveret et gennemsnitligt årligt afkast til långiverne på 6,19 procent siden opstarten i 2015.

”Det ligger højere end vores forventninger. Det er både godt og skidt. På den ene side er det et fantastisk afkast, som vores investorer har fået. Det skyldes, at vores tab har været markant lavere end forventet. Men det kan også betyde, at vi har været for konservative,” siger Henrik Vad, administrerende direktør i Flex Funding.

Omvendt har Flex Funding siden opstarten tabt flere millioner kroner hvert år. Samlet set beløber tabene sig til 50 millioner kroner

Derfor har Flex Funding undervejs haft brug for at få tilført kapital til drift og vækst. En del af de penge er kommet fra tyggegummifamilien Bagger-Sørensen. Derudover består ejerkredsen af kapitalfonden Exact og mediemanden Rasmus Nielsen, der står bag mediehuset Altinget.

De store underskud siden opstarten skyldes ifølge Flex Fundings administrerende direktør og partner, Henrik Vad, massive investeringer i en it-platform. Platformen skal gøre Flex Funding i stand til at vokse ud over Danmarks grænser og gøre Flex Funding til en reel udbyder af crowdlendingteknologi.

”Vi investerer meget hårdt i vores it-system. Der kommer en version 2 til oktober, med henblik på at vi skal gå i de udenlandske markeder. Det er dyrt isenkram, og det investerer vi i, og det er et ønske fra bestyrelsen og vores investorer,” siger Henrik Vad, som tilføjer, at selve crowdlendingplatformen i Danmark er en overskudsforretning

Partnere skal åbne døre i udlandet

Første flag i udlandet plantes ifølge Henrik Vad i Sverige til næste år, hvor Flex Funding efter planen åbner i første kvartal. Planen er, at Flex Funding finder en partner, som der indgås en joint venture-aftale med. Aftalen giver den lokale partner retten til at drive Flex Fundings platform og får samtidig adgang til Flex Fundings it-system og selskabets licens som betalingsinstitut.

Partneren får samtidig retten til at finde såkaldte white label-partnere, hvor partneren stiller Flex Fundings platform til rådighed for en virksomhed eller organisation, som så selv kan plotte deres logoer og kendetegn ind. Eksempelvis har organisationen SMV Danmark en sådan aftale.

”Så reelt bliver vi en udbyder af platformsløsninger og den finansielle licens, compliance og kreditvurdering. Det får man også med i pakken,” siger Henrik Vad.

Satsningen på partnerskabet i udlandet og it-teknologien er et resultat af et strategiskifte for et par år siden. Det skete i erkendelse af, at vejen til udlandet er nemmere – og mindre risikabel – gennem lokale partnere frem for at bruge penge og kræfter på at slå igennem med eget navn. Flex Funding anslår, at selskabet har årlige omkostninger til compliance for 2,5-3 millioner kroner

”Det er en hurtigere måde at etablere sig i udlandet, og samtidig er det finansielt mindre risikabelt. Vi skal ikke etablere store summer i at etablere os i eksempelvis det svenske marked. Det gør vores partnere, hvor vi så leverer det, vi har udviklet,” siger Henrik Vad.

Flere platforme kæmper om danskerne

Flex Funding er langtfra den eneste crowdlendingplatform i Danmark. Selskabets store konkurrent er Lendino, hvor ejerkredsen består af blandt andre tidligere topchef i Danske Commodities Torben Nordal Clausen og tidligere aktieanalytiker i Danske Bank Niels Thygesen.

Ligesom Flex Funding investerer Lendino tungt i teknologien bag crowdlending og satser på samme vis på, at væksten skal komme fra partnerskaber. I lighed med Flex Funding har det resulteret i flere år med underskud, om end underskuddene i Lendino har været betydelig lavere end i Flex Funding.

En anden spiller på markedet er Kameo, som har investeringsbanken ABG Sundal Collier i ryggen.

Kameo er en onlinelåneplatform, hvor privatpersoner og professionelle investorer kan låne penge til udviklere, som ellers ikke kan få den nødvendige kapital hos de traditionelle långivere.

Selskabet åbnede i Danmark i december 2018, og er oprindelig et norsk selskab, men opererer med tilladelse fra det danske finanstilsyn.

Kameos investorer har samlet set finansieret lån til ejendomsprojekter for mere end 1,1 milliard kroner. Ifølge selskabets egne tal har det leveret et gennemsnitligt årligt afkast til investorerne på 9,1 procent siden opstarten.

”Vi har oplevet massiv interesse i årets første seks måneder og forventer, at dette fortsætter i resten af 2021. Alt i alt oplever vi meget kraftig vækst fra både låntagere, det vil sige ejendomsudviklere, der har behov for finansiering, og investorer, der ønsker at investere i lån til disse,” siger Jesper M. Johansen, managing director i Kameo i Danmark.

 

Læs mere

Fintechbank med kendte profiler vil kapre mindre erhvervskunder

Banker kan få skurkerolle ved statslige milliardlån

Flere banker kaster sig ind på markedet for små børsnoteringer

Bank gør klar til nye opkøb

Carsten Egeriis står med næsten umulig opgave: At genrejse Danske Bank

Detroniseret Danske Bank-direktør oplagt som ny topchef i Jyske Bank

Karsten Dybvad står svækket tilbage – og Danske Bank bliver næppe offensiv på markedspladsen

Ulmende uro i Danske Banks ejerkreds  

Danske Bank fejler i nordisk bankkapløb. Investorfight tager form