danskebankfilialnet

Inside story

Flere banker kaster sig ind på markedet for små børsnoteringer

Trods en dårlig kursudvikling for mange af de nye børsnoteringer på First North kaster stadig flere banker sig ind på det nye marked. Det var ellers i fare for at rykke til Sverige, fordi især Danske Bank ikke kunne følge med efterspørgslen.

Stadig flere banker byder sig til som fødselshjælpere, når danske virksomheder skal børsnoteres på den såkaldte First North-børs. Det viser sig nemlig, at både Jyske Bank og Nordea er begyndt at arbejde på at hjælpe de certified advisors, som typisk har hovedrollen i at udarbejde prospekter og planlægge børsnoteringen på den omdiskuterede First North-børs, som har været præget af en dårlig kursudvikling hos flere af de nytilkomne børshåb.

En af de spillere, som er hoppet med på vognen, er Jyske Bank, som står for opgaven at være udstederbank for børsnoteringerne, mens den certificerede rådgiver står for at finde investorerne.

”Vi har været udstederbank på en håndfuld af de her børsnoteringer. Det er et marked, som er nyt, og som vi også gerne vil være på. Vi tager nu en større del af det.” udtaler seniorspecialist Morten Søndergaard fra Jyske Bank.

Ifølge Morten Søndergaard er det også et spørgsmål om, at man hjælper bankens gode erhvervskunder og andre virksomheder videre på deres rejse.

Jyske Bank er opmærksom på, at nogle virksomheder ikke nødvendigvis klarer sig så godt på First North kursmæssigt. Man er også opmærksom på, at visse virksomheder får problemer som beskrevet i InsideBusiness og senest i Dagbladet Børsen, som sidste uge beskrev, hvordan samtlige 13 selskaber, der blev børsnoteret i perioden fra 2017 til maj 2019, fejler på deres vækstmål i forhold til prospektet:

”Vi siger som udgangspunkt ikke nej til at hjælpe nogen med det administrative ved en børsnotering, men jeg kan ikke afvise, at vi siger nej til nogle, hvis det er meget tyndt. Vi står også ’kun’ for det administrative og påtager os ikke opgaven med at udarbejde prospekt eller at finde investorer, men vi kan være behjælpelige med at finde eksterne huse, som kan stå for den del.”

Nordea er også gået i gang som udstederbank

Også i Nordea er man begyndt at tage hånd om børsnoteringerne af de små selskaber på First North. Det er også her et spørgsmål om, at man gerne vil hjælpe erhvervskunderne videre på deres rejse. Det er en del af Nordeas afdeling Startup & Growth, der typisk er med inde over disse børsnoteringer på First North.

”Vi vil gerne tilbyde et udvalg af vores erhvervskunder med vækstselskaber at hjælpe med til at gennemføre deres børsnoteringer på First North som afviklingsbank. Det er en del af virksomhedernes rejse at hente kapital, og det passer fint ind i vores startup & growth-tilbud til virksomhederne,” siger Mikkel Rørvig, direktør for Nordeas startup & growth-afdeling.

Certified advisor rådgiver kunden om hele børsnoteringen, men Nordea tillader sig alligevel at stille en række krav, såkaldte hegnspæle, til virksomhederne, før man vil fungere som afviklingsbank i en børsnotering på First North. Han henviser til, at man primært – men ikke udelukkende – hjælper med børsnoteringer af bankens egne kunder, som man altså kender.

”Det er klart, at dem, vi hjælper med en børsnotering, som udgangspunkt er virksomheder, vi har fulgt i årevis, og derfor har vi selvfølgelig en vis indsigt i deres forretning. Men vi kan også hjælpe virksomheder, der ikke er kunder, hvis vi vurderer, at virksomheden er klar til en børsnotering og i øvrigt er interesseret i at blive kunde i banken,” forklarer Mikkel Rørvig.

En af dem, som har været ude at advare om, at det kunne blive et problem for børsmarkedet i Danmark, at der manglede villige udstederbanker til de små virksomheder til First North, er John Norden, som driver certified advisor-huset Norden CEF, som har gennemført otte børsnoteringer: Seluxit, FOM Technologies, Alefarm, Monsenso, Digizuite, Hydract, BactiQuant og Dataproces.

Rådgiver: Danske Bank kunne ikke hjælpe

”Det var et stort problem, at Danske Bank og Arbejdernes Landsbank var de eneste på markedet, som kunne være udstederbanker, hvor Danske Bank sagde, at man ikke havde mandskab nok til at børsnotere de her selskaber. Jeg har kolleger, som var nødt til at udskyde deres børsnoteringer – og det kunne være endt med, at vi måtte sende danske virksomheder på børsen i Sverige. Så det er også et spørgsmål om danske arbejdspladser, en børsnotering giver typisk flere jobs efter et halvt år,” siger John Norden.

Han er derfor godt tilfreds med, at både Jyske Bank og Nordea også har meldt sig på banen, fordi det var ved at udvikle sig til et problem for det fortsat noget spæde danske First North-børsmarked.

”Nu kommer der forhåbentlig kamp om de spændende selskaber. Det er lidt af en kontrast i forhold til dengang, da der var banker, der ikke mente, at de havde tid og ressourcer til det. Jeg synes ikke, det må være specielt kompliceret at modtage nogle aktier og tage imod nogle penge via VP Securities, og banken er blevet godt betalt for det, ligesom de har hjulpet deres kunder,” siger John Norden.

I Danske Bank oplyser Christian Hansen, managing director i Corporate Finance and ECM, at man fortrinsvis fokuserer på virksomheder noteret på Nasdaq Copenhagen, og man derfor typisk arbejder på lidt større transaktioner og dermed også større børsnoteringer. Men man synes selvfølgelig, det er helt fint, at certified advisors som f.eks. Gran Thornton og Norden CEF og andre bruger energien på at hjælpe de mindre vækstvirksomheder på børsen.

”I det nuværende setup har vi fokus på de større virksomheder, som generelt har større interesse for det institutionelle segment af investorer i Danmark og udlandet. På nuværende tidspunkt tiltrækker selskaber på First North bare interesse fra andre segmenter af investorer, og sådan af det. Der er bestemt ikke noget galt med First North eller selskaberne. Selskaberne på FirstNorth er typisk på et tidligt stadie af deres udvikling, og dermed er risikoprofilen en anden,” siger Christian Hansen.

Danske Bank: Forhøjet risiko ved små spillere

Christian Hansen ønsker ikke at kommentere John Nordens udmelding om, at man har haft svært ved at få børsnoteringer igennem i Danske Bank.

”Generelt er der bare en større risiko i et selskab, som måske kun har eksisteret i få år og endnu ikke har vist indtjening. Det er noget helt andet end et selskab med en lang track record, som med et kendt forretningskoncept har tjent mange penge i årevis. Nogle af First North-selskaberne appellerer til en investorgruppe, som gerne vil tage denne type højere risikoprofil, og sådan er det. Men man skal også huske, at de store virksomheder jo også skaber vækst, så bundlinjen handler ikke om enten-eller, i sidste ende handler det om præferencer og risikoappetit.”

Man hjælper dog også de mindre First North-virksomheder med at komme på børsen, men kun som udstederbank, og har i øvrigt ageret udstederbank på en lang række noteringer på First North over de seneste mange år.

”Man skal huske på, at Danske Bank gennem mange år har investeret mange ressourcer i at være i stand til at agere udstederbank, herunder til systemer. At være udstederbank er ikke bare at bytte penge og papirer, det er meget mere end det.”

Også Arbejdernes Landsbank har hjulpet 5-10 mindre virksomheder på First North-børsen over de sidste par år. Her er direktør Gert Jonassen glad for at kunne tilbyde den service.

”Vi har hjulpet nogle stykker på vej med vores team på 3-4 medarbejdere, som kigger på, om børsnoteringen giver mening. Så vi har begrænsede, men gode erfaringer med at hjælpe de her små virksomheder på vej.”

Arbejdernes Landsbank: Vi hjælper kun fornuftige virksomheder

Ifølge Gert Jonassen er man i Arbejdernes Landsbank ret opsat på, at det er nogle rimelig fornuftige virksomheder, man hjælper med at sende på First North.

”Vi har da sagt nej til nogle af dem, der har været forbi os. Enten fordi vi ikke kan se forretningsgrundlaget, fordi vi ikke kender dem godt nok, eller fordi vi så kom til at løbe en totalt unødvendig risiko. På den måde er vi ikke blevet til en fabrik på nogen måde. Og vi kan ikke pludselig tage en byge af børsnoteringer som udstederbank, men vi tager en i ny og næ,” siger Gert Jonassen

Gert Jonassen oplyser endvidere, at ideen skal give mening, og der skal være en ordentlig rådgiver, advokat, revisor og en ordentlig og redelig præsentation, så investorerne forstår risikoen, før man vil hjælpe med til en sådan børsnotering.

Hverken Sydbank eller Spar Nord hjælper med som udstederbank over for de små First North-selskaber.

Læs mere

Coronakuller og varm luft på vækstbørs

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar