Krypto web

Inside story

Højt profileret salg skuffer. Danske fonde brænder i stedet fingrene på kryptokollaps

Afsløring: Den økonomiske deroute hos den canadiske kryptokæmpe Voyager Digital betyder, at en række investorer, herunder to af landets største venturefonde, må vinke farvel til mange hundrede millioner, da de sikker tilbage med værdiløse aktier.

Da den danske kryptoplatform Coinify sidste år blev solgt for over en halv milliard kroner, var det endnu et soleklart eksempel på den spirende fintechindustri herhjemme og endnu en blåstempling af det danske venturemiljø.

Bag den danske platform stod blandt andre de to venturefonde Seed Capital og Nordic Eye, der begge nød godt af salget og over for deres bagland kunne berette om et yderst solidt afkast efter en relativt kort ejerperiode.

InsideBusiness kan dog nu afsløre, at salget af Coinfy, der var en venturefondenes største succeser sidste år, slet ikke har givet det økonomiske afkast, som fondene og deres investorer kunne have håbet på.

Køberen af den danske succesvirksomhed, canadiske Voyager Digital, måtte nemlig efter sommerferien bukke under efter længere tids massiv usikkerhed, der havde sendt selskabets aktiekurs i frit fald med over 90 procent.

Voyager er nu officielt gået i rekonstruktion, og det er dårlig nyt for både Seed Capital og Nordic Eye, da begge fonde fortsat ikke har fået vekslet deres exit til kolde kontanter.

Ifølge en investorupdate fra Nordic Eye, som InsideBusiness er i besiddelse af, fremgår det således, at fonden på lige fod med de øvrige investorer bag Coinify blot fik 15 procent af de 530 millioner kroner, som den danske kryptosucces blev solgt for, udbetalt.

Resten af betalingen skete i form af aktier i Voyager, og de må antages at være værdiløse i dag.

”I forlængelse af salget af Coinify fik Nordic Eye 15 procent af købsprisen som en kontant betaling og 85 procent som aktier i Voyager Digital. Aktierne var omfattet af en lock-up, men som tidligere kommunikeret formåede Voyager ikke at levere aktierne i tide, hvilket resulterede i, at Nordic Eye ikke var i stand til at sælge aktierne,” skriver venturefonden.

Samtidig påpeger Nordic Eye, at man anlagde en voldgiftsag for at få dækket tabet. Men da Voyager nu er i rekonstruktion kan kravet ikke længere gøres gældende, hvorfor det ifølge fonden må anses at være stærkt tvivlsomt, om venturefonden og dens investorer nogensinde får nogen penge for salget af Coinify.

”Hvorvidt betaling er usikker, vil afhænge af resultatet af rekonstruktionen. Værdien af aktierne i Voyager er bogført til den aktuelle børsværdi. Den kontante betaling ved salget blev i et vist omfang brugt til at betale rådgivere i forlængelse af handlen,” skriver Nordic Eye i sin redegørelse.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en opfølgende kommentar fra formand for Nordic Eyes managementselskab N.E Nielsen, mens ledende partner i Seed Capital Ulla Brockenhuus-Schack ikke ønsker at udtale sig om detaljerne i forbindelse med salget af Coinify.

Dystre udsigter for venture

Siden den canadiske Voyager gik i rekonstruktion, har Coinifys to danske stiftere, Mark Højgaard og Hans Henrik Hoffmeyer, købt selskabet tilbage, men det betyder dog ikke, at de danske fonde har udsigt til at få deres penge.

Deres krav er nemlig rettet mod selve Voyager, og værdierne her ser indtil videre ud til at være særdeles begrænsede.

Problemerne i Voyager er langtfra et enestående tilfælde. Venturebranchen har nemlig de senere måneder været hårdt ramt af flere skuffelser. Herhjemme gik blandt andre leverandøren af måltidskassen Simply Feast konkurs i begyndelsen af september, og senest måtte også Tattodoo ud i en redningsaktion, hvor flere venturefonde måtte vinke farvel til deres tilgodehavende.

Problemet for venturebranchen er især, at de senere års nærmest ubegrænsede muligheder for at skaffe finansiering nu ser ud til at være bremset brat.

I takt med de stigende renter og frygten for en recession flygter de fleste investorer fra alt, hvad der lugter blot det mindste af risiko, og især de kapitalintensive investeringer i venture er noget, mange investorer på kort tid har vendt ryggen.

Herhjemme har flere aktører, heriblandt Vækstfonden, Chr. Augustinus Fabrikker og flere pensionskasser, i stigende grad kastet penge i venture de senere år, og spørgsmålet er nu, om investorerne potentielt står over for store tab i den kommende tid.

 

Læs mere

Ombrust venturefond lurer på spektakulært frasalg

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning