nissens web1

Redaktørens analyse

Fonde køber stort ind på jubelregnskaber 

En lang række af de største virksomhedshandler herhjemme i år er sket på baggrund af historisk gode resultater i selskaberne, hvilket naturligt nok presser køberne til at levere endnu større overskud. For kapitalfondene rummer udviklingen et klassisk dilemma, hvor man er presset af baglandet til at investere, men gerne vil undgå at købe for dyrt. 

Godt købmandskab er hjørnestenen i enhver kapitalfond. Set i det lys er det helt naturligt, at landets kapitalfonde i øjeblikket har mere end travlt med at sælge ud af porteføljerne. 

Især ser vi mange af de mere udfordrende investeringer, der efter flere års vanskeligheder nu langt om længe er ved at være modne og ikke mindst profitable nok til at få et salgsskilt om halsen. 

Senest har vi herhjemme set, hvordan både Capidea og Erhvervsinvest har været i stand til at give deres afkast et solidt skub i den rigtige retning med frasalg af succesfulde investeringer i blandt andet Union Engineering, Klokkerholm samt Damolin og Tresu. 

På den anden side kan man imidlertid hurtigt konstatere, at hovedparten af fondene ud over at være gode til at få solgt ud, mens tiderne er gode, også lader til at være overordentlig glade for at foretage nye investeringer på toppen af markedet. 

Ser man på Axcels køb af Nissens tidligere i år samt Altors køb af Tresu og salget af Færch Plast til Advent, så er fællesnævneren for de tre store handler, at alle er sket på baggrund af historisk gode resultater i de respektive selskaber.  

Det samme var tilfældet, da EQT købte Top-Toy. Her havde koncernen kort forinden landet sit bedste resultat nogensinde. Siden er det langtfra gået lige så smertefrit, og en skuffende julehandel to år i træk betyder, at også det forestående regnskab for lejetøjskoncernen tegner til at blive trist læsning for EQT og fondens investorer. 

Også Fertin Pharma blev i begyndelsen af 2017 opslugt af EQT. Igen på baggrund af et historisk godt regnskab. Det samme gjorde Maj Invest og PKA’s evighedsinvestering KK Wind Group, der sidste år blev opkøbt af kapitalfonden Solix med tidligere Altor-partner Denis Viet-Rasmussen i spidsen. 

Fakta

Herunder ses nogle af de selskaber, der i år er blevet solgt på baggrund af deres bedste resultatet nogensinde.

Nissens A/S: Købt af Axcel. Tidligere ejet af Alan Nissen

Tresu: Købt af Altor. Tidligere ejet af Erhvervsinvest.

Lagkagehuset: Købt af Nordic Capital. Tidligere ejet af FSN.

Færch Plast: Købt af Advent. Tidligere ejet af EQT

Fertin Pharma: Købt af EQT. Tidligere ejet af familien.

Nianet: Købt af Globalconnect (EQT). Tidligere ejet af private.

TP Aerospace: Købt af Catacap. Tidligere ejet af private

KK Wind Solutions: Købt af Solix. Tidligere ejet af PKA og Maj Invest.

Sælgere lugter blod

Faktisk er langt hovedparten af kapitalfondenes største indkøb de seneste 12 måneder sket på baggrund af regnskaber, der ikke er set bedre nogensinde, selv om mange af virksomhederne har mange årtier på bagen. 

I den mindre ende af skalaen arbejder PWC netop nu på at sælge Eurodan Huse, der ligesom større spillere som Huscompagniet har nydt godt af en bemærkelsesværdig opblomstring på det danske boligmarked de senere år. 

Selskabet, der ejes af familien Dahl med brødrene Rasmus og Thomas, er netop nu i markedet for at finde en køber, der med stor sandsynlighed kunne blive en kapitalfond. Prisen på den familieejede virksomhed er endnu ukendt, men tallene er ikke til at tage fejl af. Virksomheden tjente knap 50 millioner kroner før renter og afskrivninger i det netop offentliggjorte regnskab – mere end en fordobling i forhold til året før – og det ville være naturligt, hvis man i salgsmaterialet fra PWC vil kunne læse sig til, at indeværende regnskabsår vil blive endnu mere. 

Lidt af en lækkerbisken for mange af landets kapitalfonde og samtidig en størrelse, hvor både store spillere som Axcel og Polaris kigger med, ligesom de mellemstore aktører også vil lure på muligheden for at komme med i kapløbet. 

Farlig udvikling 

Det er nok de færreste, der tror på, at vi står over for en finansiel nedsmeltning som den, hele verden oplevede i efteråret 2008. Ikke desto mindre vil folk med nogenlunde hukommelse kunne huske, hvordan virksomheder som Svendborg Brakes, Den Blå Avis og andre blev solgt til skyhøje multipler, inden det hele kollapsede. 

Enhver managing partner i en kapitalfond vil i dag hævde, at der er naivt at drage paralleller med datidens mange milliardhandler. Langt de fleste vil fortælle en historie om, at man køber langt de fleste virksomheder uden for de gængse budprocesser, ligesom man ikke betaler højere multipler end tidligere. 

Det er muligt, men det må alligevel åbne for en betydelig risiko, når virksomheder bliver indkøbt på baggrund af jubelregnskaber, hvis lige ikke er set tidligere. Her skal der ikke gå meget galt, før investeringer kører sidelæns eller i værste fald baglæns. 

Hvem træder på bremsen? 

Der er ikke noget at sige til, hvis virksomhedsejere som Niels Thorborg bliver fristet af de gunstige tider og tester markedet for, hvad folk vil betale for livsværket 3C Retail, som både Nordic Capital, Axcel og CVC i skrivende stund sværmer om. Eller at flere fonde nu ser et vindue for at få solgt nogle af de investeringer, der har ligget på bøgerne et par år for længe. 

For bag kapitalfondene står ofte en investorkreds, der tørster efter at få placeret kapital, så hvis nogen skal flytte foden til speederen, bliver det næppe investorerne, der selv investerer med arme og ben for tiden. 

Kunsten for kapitalfondene er nu de klassiske dyder: Køb billigt, og sælg dyr. Hvordan det håndteres i praksis er et åbent spørgsmål, når langt hovedparten af sælgerne i dagens marked ved, at deres mulighed for et rekordsalg aldrig har været bedre end nu. 

 

LÆS MERE

Kapitalfonde flokkes om byggegigant

Velpolstrede familier bag ny milliardfond

Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed

Private pengetanke satser formuen på alternativer

L’Easy-ejer åbner for helt eller delvist salg af livsværket